Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecka szabla

CUBE4444

Pytanie

Napisano

witam,posiadam tą szable wraz z pochwą,chciałem się dowiedzieć coś więcej o niej,na części ochraniającej kciuk jest wygrawerowany napis KAUPISCH ,w internecie znalazłem informację że jest to nazwisko niemieckiego generała,prosiłbym o inf.ile może być warta.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest to pierwsza wersja szabli oficera cesarskiej marynarki.Trzon rękojeści z kości być może słoniowej bo takie były robione.Niestety pochwa nie od tej szabli,marynarskie były skórzane z okuciami mosiężnymi.
Napisano

mam jeszcze jedno pytanie,czy ten napis na części osłaniającej kciuk a mianowicie< kaupisch> oznacza że należała do tego generała,bo to pewnie podnosi jej wartość historyczną,reasumując więc szabla ta powstała republice weimarskiej i ma ok.100 lat...

Napisano
Takie szable powstawały rzeczywiście 100 lat temu, ale musiałbyś znaleźć związek między tym generałem a marynarką - bo w jego biografii ta akurat chyba nie występuje :(
Jest to tylko napis i dopóki nie będzie dowodów, nie można łączyć jej z generałem.
Napisano
Myślę, że już nic nie masz zamiaru dodawać. Mam zatem pytanie. Czy to jest szabla czy pałasz? Jeśli możesz, to poszukaj sygnatur i zrób zdjęcia. myślę, że przydałaby się też cała głownia oraz druga strona rękojeści. Nie pogardzimy też fotografią pochwy. Na razie trudno cokolwiek powiedzieć na temat tej broni.
Napisano

witam,szkoda że można dać tylko 1 zdj.szabla czy też pałasz,nie jestem znawcą ma związek z marynarką bo jest symbol kotwicy,tak mi się wydaje,wrzucę jeszcze parę fotek,pozdrawiam...

Napisano

szabla jest na 100% oryginalna,jak pamiętam jest w rodzinie od zawsze,pamiątka po dziadku a raczej chyba łup wojenny,jestem laikiem w tej dziedzinie ale patrząc na wykonanie nie mam wątpliwości że to oryginał..

Napisano

witam,posiadam tą szable wraz z pochwą,chciałem się dowiedzieć coś więcej o niej,na części ochraniającej kciuk jest wygrawerowany napis KAUPISCH ,w internecie znalazłem informację że jest to nazwisko niemieckiego generała,prosiłbym o inf.ile może być warta.

Napisano
Gdzieś na głowni powinny być oznaczenia producenta (to jest prawdopodobnie, o ile mnie pamięć nie myli to może być Carl Eickhorn).
Pytałem o głownię, bo spotkałem się z różną bronią oficerów Kriegsmarine (z prostą głownią również).
Jeśli jest to oryginał, to może być wart w tym stanie od około 1000 złotych. Oczywiście wszystko zależy
Żeby ocenić czy oryginał dobrze byłoby jeszcze zrobić dobre fotki lwa i kosza przy rękojeści i też poszukać bić. Z tych zdjęć wydaje się, że to oryginał.
Napisano
Szabla CUBE nie jest z czasów Republiki Weimarskiej,ten model pojawił się w latach 50 -tych XIX wieku,około 1910 roku nastąpiła zmiana,część na której był emblemat z kotwicą też stanowiła ruchomą klapkę.Za wcześniejszą wersją przemawia też głownia z bruzdą ,takie jak na zdjęciu Viatora czyli z głownią piórową inaczej z ością to już po 1900 roku.Viator czy na twoim zdjęciu jest taka rękojeść jak omawianej szabli? Nie mogę dobrze zobaczyć, jest zbyt ciemne a wygląda mi ta szabla na model tuż przed I wojną,którego rękojeść została zmieniona na podobną do tzw. późnego degena piechoty tutaj z małą owalną klapką z kotwicą w środku.Te szable miały głownie piórowe i taki model był w Kriegsmarine z tym,że był pozbawiony korony.Co do napisu na małej wewnętrznej klapce to na pewno nazwisko właściciela i raczej nie jest to generał.Pewnie jakiś oficer marynarki miał podobne a może to był ktoś inny z rodziny.
Napisano
Kol bert.F
Na pierwszym zdjęciu nie było za wiele widać, dlatego prosiłem o więcej, właśnie by wiedzieć czy to nie jest cesarska, bo kol. Cube sugerował (i nadal pisze, że to zdobycz wojenna).
Nie miałem na myśli okresu powstania, ale raczej użytkowania, bo o ile wiem w czasie III Rzeszy powstawały nowe egzemplarze oraz były w użyciu te, które wyprodukowano wcześniej.
Generalnie z bronią paradną jest problem, bo powstawała w wielu różnych odmianach uzależnionych od wytwórcy oraz właściciela, na którego zamówienie ją wykonywano, więc stwierdzenie oryginalności jest trudniejsze niż w przypadku broni regulaminowej produkowanej seryjnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie