Skocz do zawartości

metalowe elementy przy materiale

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
ma ktoś z was pomysł jak oczyścić metalowe elementy przy materiale? chodzi mi o okucia pasków , haki d- ringi itp. zwłaszcza w miejscach ukrytych pod materiałem parcianym
Rozpruwanie nie wchodzi w grę.
pozdr
Napisano
Takie rzeczy to tylko ...
A poważnie - jak nie masz magicznych zdolności, to pozostaje jedynie żmudne czyszczenie mechaniczne po kawałku detalu. Nie wymyślono jeszcze środków chemicznych obojętnych dla pasków. Nawet moczenie w nafcie może później powodować problemy z materiałem (zabarwia się od rdzy i tłuści).
Może masz jakieś konkretne rzeczy do wyczyszczenia, bo pojęcie materiał" jest dość szerokie.
Napisano
Wg mnie ocet to nie jest dobry pomysł, ponieważ jak każdy kwas ma właściwości żrące, przynajmniej w odniesieniu do niektórych materiałów (możesz poczytać jak się zachowuje przy czyszczeniu łusek http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=44526). Materiał pasków ramy wchłonie ocet i będzie przez długi czas mógł być przyczyną korozji. A prawda jest taka, że jeśli nie usuniesz mechanicznie produktów korozji, to żaden cudowny środek tego nie zrobi.
Napisano
Można owinąć materiał przy okuciu izolacją i skrobać skalpelem,drobnym papierem ściernym.
Żadnej chemii nie stosuj bo upierniczysz,co najwyżej po zabiegu wymoczyć w płynie do płukania tkanin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie