Skocz do zawartości
  • 0

bagnet tulejowy

bulidamian

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dodaje kolejne zdjęcia,czy tuleja była obcięta nie wiem, osoba od której go dostałem mówi ze taki bagnet był od kiedy go ma ( czyli od dziecka ) i nie pamięta czy ktoś przed nim go przerabiał( ojciec/dziadek), lata robią swoje. Nie znam sie na bagnetach tulejowych,bardziej interesuja mnie kłująco-sieczne z okresu 1850-1945 wiec jak to napisze jestem zielony w bagnetach tulejowych.

Napisano
przepraszam mój błąd 5 cm, nie iwem jak to zrobiłem
:)
na poczatku mysłalem ze to ten bagnet
http://worldbayonets.com/Bayonet_Identification_Guide/United_States__19th_Century_/B1364/B1364-1.html
ale niestety z profilu" wyglada inaczej, link który mi podesłałes, hmm bardzo go przypomina , górny szflif/wcięcie" koło oznaczeć jest prawie identyczne. Powiedział bym identyczne ale farba je troche zasłania, natomiast inaczej wyglada jedno miejsce ( oznaczone na zielono )
Napisano
To już nic poza pruskim bagnetem wz. 1841 do karabinu Dreyse mi do głowy nie przychodzi. Jest najbardziej podobny i ten detal, który wskazałeś chyba też
http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1841.pdf
Jeśli tak jest, to gratuluję, bo to dość rzadko występujący fant - chociaż zaraz się okaże, że prawie wszyscy go mają poza mną :)
Napisano
preparat do lakieru dobry pomysł, a prostowanie hmmm chyba palnik Acetylenowy i na gorąco bo jak pęknie na zimno to się chyba pochlastam. Tylko ze palnikiem zawsze się lekka warstwa metalu utleni chyba ze dyszą do spawania tylko problem w tym że się rozhartuje i można łatwo go przetopić trakcie grzania i bedzie widac strefe wypływu ciepła wiec do konca nie wiem jak to zrobie ale gięcie na zimno odpada
Napisano
Gdy niemiecki1841 weźmiemy do rąk(głownią do góry) tak, by widzieć kanał na karabinowy czop w tulei, to głownia znajduje się po naszej lewej stronie. W identyfikowanym bagnecie jest z drugiej strony...
Na pierwszy rzut oka też mi ten model pasował, gdyby nie ten szczegół ...
Ciekawostka, ale bez głębszego wniknięcia w literaturkę ciężko będzie ...
Możliwe, że to bagnecik z obciętą tuleją, a to znacznie komplikuje sprawę ...
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
No właśnie dlatego nie napisałem, że to pewne, bo nie do końca jest ten bagnet identyczny, a w swoich papierach nie mam informacji np. czy mogły być te bagnety produkowane na eksport, co wyjaśniałoby ewentualną zmianę strony broni, po której znajdował się bagnet.
Jak patrzę na fotografie, to mam wrażenie, że jednak tuleja może być skracana - może to były jakieś przeróbki w celu dopasowania do innej broni. Kształt jest jednak podobny.
Napisano
No rzeczywiście pasuje, że po obcięciu tulei z 7 cm zrobiło się 5 (nie mam niestety takiego egzemplarza w stanie pozwalającym na dokładne mierzenie)
http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1862.pdf
A ja już przestałem wierzyć w moje pierwsze odczucie, że to skracana tuleja. Swoją drogą ciekawe po co ktoś go obcinał.
Napisano
Potwierdzam jest to M 1862,zdjąłem swój ze ściany i wszystkie wymiary potwierdzają.Chociaż na moim na płazie głowni są dwa odbiory w postaci liter gotyckich oraz FW i na ramieniu nr kompani i broni a na tym z foto numer i jakaś okrągła punca.Z bagnetami tulejowymi,szczególnie tymi starszymi jest problem z rozszyfrowaniem bo literatura podaje różną przynależność np. mam jeden z XVIII w. który jest przypisywany trzem krajom.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie