Skocz do zawartości

Skrzynka: 7,5 cm Pzgr. Patr. 39/42 jak ją uratować?

konrad0606

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...strasznie jest podziurawiona przez korniki, ale może jakoś się uda ją uratować.

Może ktoś przerabiał już taką sytuację, i podzieli się cennymi uwagami.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Konrad

Napisano
Na robaczki możesz wypróbować środka Hylotox firmy Altax. Mają takie o pojemności 450 ml.
Kolega zajmujący się meblami podrzucił mi taką stronę z poradami - jest tam też przepis jak samemu zrobić mieszankę http://www.porady.co.pl/szkodniki_mebli.html
Napisano
Trochę robiłem takich skrzynek. Kup Hylotox, i strzykawkę z igłą. Naszprycuj gęsto we wszystkie otwory, owiń folią lub wsadź do wora, zawiń szczelnie i pozostaw na 2 tygodnie. do klejenia starczy zwykły wikol, grunt to mieć lub porobić odpowiednie ściski, które równo i właściwie docisną klejone elementy. Na rdzę mini szczotki typu dremel, skrobaki, i obowiązkowo stabilizacja taniną. Brud z drewna zmyjesz terpentyną czy benzyną ekstrakcyjną, na to do zakonserwowania starczy pasta woskowa.
Napisano
Kolega może kupić Vigonez na robactwo. Taka mała 10 ml buteleczka na 2 litry wody(można na litr jeśli dużo robactwa) spokojnie wystarczy. Nanieść pędzlem, w dziury wstrzyknąć strzykawką i jest spokój. Potem pociągnąć dwie warstwy pokostu lnianego po drewnie, a elementy metalowe wyczyścić w kwasie szczawiowym. No i na koniec poskręcać i cieszyć się ze znakomitego fanta.
  • 2 weeks later...
Napisano
Pewnie za późno, ale może komuś się przyda.
Ja swoje skrzynki oddaje do znajomego, który zajmuje się zawodowo renowacją mebli, robi z nimi to, co trzeba, truje robactwo, myje, skleja a na koniec nakłada wosk. Koszty są niewiele większe, jakbym to sam robił.
Liwiusz66
Napisano
...bjar_1, jeszcze nic nie działałem . Nie mam czasu, a po za tym nie mogę namierzyć w Kielcach tego Hylotoxa na robactwo.
Czekam na giełdę w sobotę, może tam to kupię.
Napisano
Jak szukasz hylotox, to może na tej stronie - są adresy sklepów
http://www.altax.pl/gdzie-kupic/
To preparaty, które można dostać w sklepach budowlanych, albo chemicznych (z farbami itp.). Nie wiem czy będzie akurat na giełdzie. Ewentualnie popytaj o odpowiednik. Szkoda czasu, bo robaczki na pewno pracują :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie