Witam, Dziś trafiłem na około 40 łusek, 2 pełne naboje, szlufkę nie wiem z czego i 5-cio centymetrowy, dość ciężki kawałek żelaza, z kołeczkiem nie w centralnym miejscu. Czy możecie mi przybliżyć coś więcej po oznaczeniach z łusek? Interesuje mnie każda informacja na temat kto, gdzie, kiedy, jak.
Chciałbym jeszcze dodać, że kilka dni wcześniej trafiłem na zwłoki żołnierza Armii Carskiej. Przy sobie posiadał szklaną menaszkę i manierkę, saperkę, kilka sztuk naboi z datą 1914, wiele guzików orzełka z dwiema głowami, berłem jabłkiem i jedną koroną/ Nie wykopałem go do końca, gdyż stwierdziłem, że nie powinienem. Jak został postrzelony, tak leżał. Znalazłem odłamek w kości prawej miednicy. Nie leżał na wznak, stąd przypuszczenia. Przestałem kopać na etapie miednicy. Nie wiem co leży w nogach i czy w ogóle są. Czy powinienem kopać dalej, czy zostawić go w dalszej niepamięci świata?
Pytanie
symenio
Witam,
Dziś trafiłem na około 40 łusek, 2 pełne naboje, szlufkę nie wiem z czego i 5-cio centymetrowy, dość ciężki kawałek żelaza, z kołeczkiem nie w centralnym miejscu. Czy możecie mi przybliżyć coś więcej po oznaczeniach z łusek? Interesuje mnie każda informacja na temat kto, gdzie, kiedy, jak.
Chciałbym jeszcze dodać, że kilka dni wcześniej trafiłem na zwłoki żołnierza Armii Carskiej. Przy sobie posiadał szklaną menaszkę i manierkę, saperkę, kilka sztuk naboi z datą 1914, wiele guzików orzełka z dwiema głowami, berłem jabłkiem i jedną koroną/
Nie wykopałem go do końca, gdyż stwierdziłem, że nie powinienem. Jak został postrzelony, tak leżał. Znalazłem odłamek w kości prawej miednicy. Nie leżał na wznak, stąd przypuszczenia. Przestałem kopać na etapie miednicy. Nie wiem co leży w nogach i czy w ogóle są.
Czy powinienem kopać dalej, czy zostawić go w dalszej niepamięci świata?
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.