Skocz do zawartości
  • 0

Zwłoki, łuski, naboje.

symenio

Pytanie

Napisano

Witam,
Dziś trafiłem na około 40 łusek, 2 pełne naboje, szlufkę nie wiem z czego i 5-cio centymetrowy, dość ciężki kawałek żelaza, z kołeczkiem nie w centralnym miejscu. Czy możecie mi przybliżyć coś więcej po oznaczeniach z łusek? Interesuje mnie każda informacja na temat kto, gdzie, kiedy, jak.

Chciałbym jeszcze dodać, że kilka dni wcześniej trafiłem na zwłoki żołnierza Armii Carskiej. Przy sobie posiadał szklaną menaszkę i manierkę, saperkę, kilka sztuk naboi z datą 1914, wiele guzików orzełka z dwiema głowami, berłem jabłkiem i jedną koroną/
Nie wykopałem go do końca, gdyż stwierdziłem, że nie powinienem. Jak został postrzelony, tak leżał. Znalazłem odłamek w kości prawej miednicy. Nie leżał na wznak, stąd przypuszczenia. Przestałem kopać na etapie miednicy. Nie wiem co leży w nogach i czy w ogóle są.
Czy powinienem kopać dalej, czy zostawić go w dalszej niepamięci świata?

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jemu już nic potrzebne nie będzie także bierz to co miał przy sobie, później zakop i zgłoś anonimowo, z karty za 5 zł później wywal, lepiej żeby później cię nie ciągali.
Napisano
symenio bez względnie musisz to zgłosić... władzom gminy też aczkolwiek wiem ze swojego doświadczenia że dosyć niechętnie takimi sprawami się zajmują... koszty i tak dalej ale zgłosić musisz. Inni koledzy mam nadzieję podpowiedzą gdzie dokładnie to zgłosić... sorki, ale telepie mnie po wypowiedzi kreatury i nie mogę logicznie myśleć i wolę nic więcej ne pisać bo się mogę narazić moderatorom...
Napisano
Nie rozumiem, czemu nazywacie mnie hiena. Procz guzika nie zabralem z tego miejsca nic. Oddzielilem metalowe rzeczy i wlozylem do dolka 2 metry dalej, zeby nikt go nie rozkopywal .Bez wzgledu na to jakiej byl wiary, uczynilem znak krzyza i zasypalem go ziemia. Pytam i informuje o tym fakcie, bo doczynienia z poszukiwaniem nie sa zaawansowane i nie wiem jeszcze co robic w takich sytuacjach. Dlatego pytan i tak uczynie, jak poradzicie. Prosze mnie nie obrazaac.
Napisano

Czytam. Nie zuważyłem, że poprzednik ma nick kreatura" :)Wybaczcie oskarżenia i marudzenie z mojej strony.

Wracając do tematu to reszta zdjęć: szlufka i ten krążek.

Napisano
daj znać co wyszło z tym rosyjskim żołnierzem N.N.

być może na podstawie wyposażenia tego żołnierza uda się go zidentyfikować, są to nikłe szanse, ale jednak są.

dziękuję modom za szybką interwencję. Niestety są wśród nas tacy jak kreatura ale nie możemy dopuścić do tego by byli bezkarni. Osobiście pognałem dwie takie hieny z cmentarza wojennego, zaniedbanego ale jednak cmentarza, spisałem nry auta i zagroziłem że jak zobaczę na tym cmentarzu chociażby jeden dołek to numery auta (fotka) i odpowiednie pismo zostanie skierowane do odpowiedniej instytucji...
jak na razie dołków na cmentarzu brak :)
Napisano
Czytam, aczkolwiek nie zauważyłem, iż poprzednik posiada nick kreatura" i to do niego kierowane są w/w słowa. Wybaczcie oszczerstwa z mojej strony.
Napisano
Poinformuję ale anonimowo. Nie chcę być mieszany, bądź też ciągany po urzędach. Zgłoszę, podam im namiary GPS i dodatkowo umieszczę krzyż w miejscu zwłok. A co z tym zrobią władze i odpowiednie służby nie leży już w mojej gestii.
Napisano
Ok - ale możesz zawsze z boku obserwować co się dzieje przy tej lokalizacji. Możesz też powiadomić GEMO - a oni już zadbają o resztę i o Twą anonimowość.
Napisano
niestety dzieci3... na naszym terenie sprawa miała miejsce :( fakt, że tablice auta były z podkarpackiego, ale cmentarz znajduje się w promieniu ok.30 km od B. Ostatnio jak tam byłem to widać że ktoś się zajął tym cmentarzem, wykoszone, ogrodzenie poprawione i posprzątane jako tako :)

Szanowni koledzy i ew. koleżanki chciałbym Was uczulić na takie hieny, reagujcie, nie przymykajcie oczu... jak nas widzą tak o nas piszą...

pozdrawiam
szczurek
Napisano

Witam,
Dziś trafiłem na około 40 łusek, 2 pełne naboje, szlufkę nie wiem z czego i 5-cio centymetrowy, dość ciężki kawałek żelaza, z kołeczkiem nie w centralnym miejscu. Czy możecie mi przybliżyć coś więcej po oznaczeniach z łusek? Interesuje mnie każda informacja na temat kto, gdzie, kiedy, jak.

Chciałbym jeszcze dodać, że kilka dni wcześniej trafiłem na zwłoki żołnierza Armii Carskiej. Przy sobie posiadał szklaną menaszkę i manierkę, saperkę, kilka sztuk naboi z datą 1914, wiele guzików orzełka z dwiema głowami, berłem jabłkiem i jedną koroną/
Nie wykopałem go do końca, gdyż stwierdziłem, że nie powinienem. Jak został postrzelony, tak leżał. Znalazłem odłamek w kości prawej miednicy. Nie leżał na wznak, stąd przypuszczenia. Przestałem kopać na etapie miednicy. Nie wiem co leży w nogach i czy w ogóle są.
Czy powinienem kopać dalej, czy zostawić go w dalszej niepamięci świata?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie