michal16 Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji klamry ze zdjęcia. Zapewne Carska, ale może ktoś wie coś więcej . Wykonana z jakiegoś cynku lub coś podobnego, wymiary : wymiary: ok. 7,5cm x 5 cm
michal16 Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Dziękuje bardzo za pomoc wszystko już jasne. Z tego co poprzeglądałem to przebieg Kolej Nadwiślańskiej jest akurat przez miasto w okolicy którego została znaleziona. A mam jeszcze jedno pytanie czy takie klamry nosili tylko żołnierze czy też pracownicy cywilni ?
huk 100 Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 daniel oświeć mnie bo Пр.- Привислинские a jeżeli Прив to Приволжской -pozdro
danieloff Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Michał - te klamry nosili pracownicy Kolei Przywiślańskiej, a więc kolejarze. Ani cywile ani żołnierze. Huk - wszystkie znane mi egzemplarze z Priw." pochodzą z Polski, mniej więcej z trasy przebiegu Kolei Nadwiślańskiej. Nie łączyłbym ich z koleją Przywołżańską.
HU13ERT Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 Poza tym Kolej Przywołżańską utworzono dopiero w 1953 roku stąd istnienie takich klamer nie miałoby racji bytu.
michal16 Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji klamry ze zdjęcia. Zapewne Carska, ale może ktoś wie coś więcej . Wykonana z jakiegoś cynku lub coś podobnego, wymiary : wymiary: ok. 7,5cm x 5 cm
michal16 Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Mocowania. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
ktos451 Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Carska klamra kolejowaŻD" - żeleznyje drogiPierwsza część PRIW" to skrót obwodu - ale tego to ja nie rozszyfruję.
huk 100 Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Ал.- АлександровскаяБ.- БалтийскаяЗ.- ЗакаспийскаяЗб.- ЗабайкальскаяЗ.Б.- Забайкальская(?)З.В.- Закаспийская ВоеннаяЗ.-С.- Западно-СибирскаяК.В.- Киево-ВоронежскаяК.С.- Козлово-СаратовскаяК.Х.А.- Курско-Харьково-АзовскаяК.Х.С.- Курско-Харьково-СевастопольскаяЛ.Р.- Либаво-РоменскаяМ.Б.- Московско-БрестскаяМ.К.- Московско-КурскаяМ.-Н.- Московско-НижегородскаяМ.К.Н.- Московско-Курско-НижегородскаяМ.К.-Н.- Московско-Курско-НижегородскаяМ.Х.- Московско-Харьковская(?)М.Я.А.- Московско-Ярославско-АрхангельскаяН.- НиколаевскаяО.- ОмскаяОр.Т.- Оренбурго-ТашкентскаяП.- ПолесскиеПр.- ПривислинскиеПрм.- ПермскаяП.К.- Пермь-КотласскаяП.О.Л.- Полесские (?)Р.О.- Риго-ОрловскаяС.- СибирскаяС.В.- Сызрано-ВяземскаяС.З.- Самаро-ЗлатоустовскаяС.-З.- Самаро-ЗлатоустовскаяС.П.В.- Санкт-Петербурго-ВаршавскаяСС- Средне-СибирскаяС.-С.- Средне-СибирскаяСъв.- СеверныеСЪВ.- СеверныеС.-Зап.- Северо-ЗападныеСр.Аз.- Средне-АзиатскаяТмс.- ТомскаяУс.- УссурийскаяЮ.- Южные
Pytanie
michal16
Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji klamry ze zdjęcia. Zapewne Carska, ale może ktoś wie coś więcej . Wykonana z jakiegoś cynku lub coś podobnego, wymiary : wymiary: ok. 7,5cm x 5 cm
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.