Skocz do zawartości

Moneta w Oliwce

ogonbar12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam :) kolega ma racje ja miałem masakrę monetkę a po kilku dniach wyszło miodzio... Lecz inne monetki potrzebują miesięcy co tydzień lub dwa przecieraj deliktnie szmatką a po jakimś czasie zobaczysz efekty :) I moim skromnym zdaniem używaj oliwek z oliwek bardzo dużo mi pomogłą. Pozdro Mlody2553
Napisano
Co prawda nie zbieram monet, ale często słyszę o dobroczynnym działaniu oliwki na nie. I nie rozumiem na jakiej zasadzie? Co oliwka ma w sobie, że rozpuszcza tlenki i brud? Czy nie można użyć na podobnej zasadzie moczenia innego środka, oczywiście nie niszczącego zdrowego" metalu. Na przykład mocny, przemysłowy detergent do rozpuszczenia osadów.
Napisano
Nie ryzykowałbym stosowania takich środków. W przypadku monet nie chodzi o idealne oczyszczenie ich, ale o poprawę stanu. Zbyt dokładne oczyszczenie ujawnia wżery i może się okazać, że moneta zostanie w ten sposób całkowicie zniszczona.
Napisano
Oliwka to jest metoda dla cierpliwych. Niestety sama nie czyści, a raczej zmiękcza osady, które się łatwiej zdejmuje. Ważne jest to, że nie wchodzi w reakcje chemiczne z metalami. Podobnie jest z czyszczeniem stali. Ropa lub nafta mają dobre właściwości penetrujące i dzięki nim rozpulchniają korozję. Niestety sam proces czyszczenia wymaga zastosowania szmatki lub odpowiednio miękkiej szczotki.
  • 2 months later...
Napisano
No, proszę podtrzymać pare miesięcy monetę miedziana w oliwie, jak zobaczycie zielony kolor, to od związków miedzi. Oliwka nie jest neutralna wobec metali, ale jest łagodna w dzialaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie