Rogal22 Napisano 18 Sierpień 2013 Autor Napisano 18 Sierpień 2013 Witam.Proszę o określenie z jakich lat pochodzi ten hełm. Hełm ten został znaleziony w kieleckim.
viator01 Napisano 12 Styczeń 2014 Napisano 12 Styczeń 2014 Wiem, że to nie ten sam, dlatego napisałem, że hełm jest podobny. Mam świadomość, że to inny materiał, ale kształt jest bardzo zbliżony, jeśli nie identyczny jak tego z orłem. Podejrzewam, że to mogły być hełmy galowe, ale skąd pomysł na robienie odlewów aluminiowych i kiedy się mógł pojawić? Tego nie wiem, to nie mój temat. Tak mi się tylko sprzed lat coś przypomniało :)
Rogal22 Napisano 18 Sierpień 2013 Autor Napisano 18 Sierpień 2013 Witam.Proszę o określenie z jakich lat pochodzi ten hełm. Hełm ten został znaleziony w kieleckim.
maciek1993stefan Napisano 11 Styczeń 2014 Napisano 11 Styczeń 2014 Moim zdaniem to hełm dekoracyjny np do uroczystości kościelnych ...itp z lat prl :) to tylko sugestia
viator01 Napisano 11 Styczeń 2014 Napisano 11 Styczeń 2014 Jego kształt przypomina hełm szeregowego z okresu międzywojennego, który jest w muzeum w Przeworsku, tylko, że tamte były wykonane z blachy mosiężnej.
Tomasz70 Napisano 12 Styczeń 2014 Napisano 12 Styczeń 2014 Czy na stronie Muzeum w Przeworsku pokazano ten hełm szeregowego"?http://muzeum.przeworsk.pl/pl/Kolekcje/Po%C5%BCarnictwo/He%C5%82my%20stra%C5%BCackie
viator01 Napisano 12 Styczeń 2014 Napisano 12 Styczeń 2014 Ja oglądałem chyba ten na samym dole, ale widzę, że jest ich więcej podobnych. Osoba, z którą rozmawiałem określała go właśnie jako hełm szeregowego.
Pytanie
Rogal22
Witam.
Proszę o określenie z jakich lat pochodzi ten hełm. Hełm ten został znaleziony w kieleckim.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.