karolek2901 Napisano 6 Sierpień 2013 Autor Napisano 6 Sierpień 2013 witam. od ponad pol roku jestem użytkownikiem 705ki. mimo to iz mam go w większej mierze osluchanego i chodzę bez dyskryminacji bardzo czesto omijam male ciekie moniaki. poradzcie jak go ustawić zeby skuteczniej wyszukiwać.
ks63B Napisano 7 Sierpień 2013 Napisano 7 Sierpień 2013 Witam ,ja kopie wszystkie sygnały od -2 w górę,i takie skaczące też. Staram się chodzić zawsze na all-metal(jak warunki pozwalają) i efekty są lepsze,niż chodzenie na dyskryninacji :;pozdro
MEKO Napisano 7 Sierpień 2013 Napisano 7 Sierpień 2013 Sygnał wiodący ustaw na 1-2 max ma byc słyszalny delikatnie w tle !! I za każdym razem balans gruntu przed wejściem na nowe pole lub jak zauważysz różnice w glebie .
karolek2901 Napisano 8 Sierpień 2013 Autor Napisano 8 Sierpień 2013 czy jest duża różnica między cewką standardową 7,5 kHz a elipsą 18,75 kHz? myślalem o zakupie, a moze polecili byście jakieś inne cewki na kolorową drobnicę?
rav79 Napisano 23 Czerwiec 2014 Napisano 23 Czerwiec 2014 trochę odgrzeje tego kotleta :)czy ktoś ma doświadczenie z nel hunter 18,75 na x terce?czy faktycznie przekłamuje VDI? chcę zamienić standardową minelabowską DD 18,75 bo owszem nieźle ciągnie drobnicę ale jest bardzo słabo wykonana - pękające uszy i awarie elektroniki. w ciągu 1,5 roku czekam po raz trzeci na wymianę cewki w ramach gwarancji i szukam alternatywy dla minelabowskiej lipy :(
marioAT Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 Witam!Zmień cewkę na DD najlepiej na 18 Khz tak jak radzą koledzy .Pozdrawiam.
lz29937 Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 PODEPNĘ SIĘ Z PYTANIEM. MAM 705 Z ORYGINALNĄ CEWKĄ 18,75 WIE KTOŚ JAKĄ WARTOŚĆ WYKRYWACZ POKAZUJE NA ZŁOTE MONETY? SPRZĘT SREBRO SZARPIE JAK WŚCIEKŁY ALE ZŁOTA ANI WIDU ANI SŁYCHU. WIEM ZE JEST GO MAŁO ALE CHCIAŁ BYM WIEDZIEĆ NA JAKI SYGNAŁ BYĆ WYCZULONY.
woytas Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 uważam, że powinieneś być wyczulony na kolor żółty - potrafi zamienić się w czerwony.
lz29937 Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 coraz bardziej rozczarowuje mnie to forum...
marrio Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 witam. przez kilka dni miałem 70kę sprawdzałem ją na swojej orączce . na telewizorku pokazywała 14-16. pozdro
marrio Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 też widzę , że to forum co raz gorzej się ma .
rav79 Napisano 27 Czerwiec 2014 Napisano 27 Czerwiec 2014 Przez swoją wieloletnią przygodę z poszukiwaniami przerobiłem kilkanaście sztuk sprzętu zaczynając od rutusa firsta i kanara 250, a obecnie mam T2, quattro i x terkę więc za porady typu kup at pro" itp. szczerze i serdecznie dziękuję bo wszystko wiedzących oklepywaczy klawitur to akurat na tym forum nie brakuje ale nie o takie rady i opinie mi chodzi ;)Swoje pytanie kierowałem do osób które mają/miały cewkę nel hunter 18,75 i jako użytkownicy mogą się na jej temat wypowiedzieć i podzielić praktycznymi uwagami.
Astra Napisano 27 Czerwiec 2014 Napisano 27 Czerwiec 2014 Kolego rav79 nie spodziewaj się zbyt wielu odpowiedzi. Pytałem na innym forum o tą cewkę i ilość odpowiedzi znikoma(więcej gdybania niż konkretnych spostrzeżeń). Chyba jest mało popularna bo z tego co czytam to większość użytkowników 705 dokupuje Tornado lub większe cewki. Jak już się zdecyduje którą częstotliwość wybrać to dam znać.Pozdrawiam
Astra Napisano 5 Lipiec 2014 Napisano 5 Lipiec 2014 Dzisiaj 1 wypad z Nel Hunter 18,75 kHz. Wykonanie jest ok. Uszy mega solidne w porównaniu do oryginalnej Minelaba DD 7,5 kHz. Trudności w namierzaniu, ale to początki i trzeba się nauczyć. Duże żelazo pięknie" za każdym razem wskazuje na kolor, aż mnie sz.....g trafiał, ale że jestem oazą spokoju nadal cewka jest cała. Na pewno lepiej się chodzi, nie męczy tak ręki, dobrze się manewruje w trawie i krzaczorach. Jeżeli chodzi o wyniki 1 wypadu to nie ma czym się chwalić. Kumpel z Proksimom II wypadł lepiej, ale ma więcej szczęścia. :)Pozdrawiam
damiani Napisano 9 Lipiec 2014 Napisano 9 Lipiec 2014 Kłamanie przy wysokich częstotliwościach to norma, zawsze żelazo grubsze pokaże jako kolor. Czasami przydaje się przy kopaniu militarki... Taki niezamierzony bonus.Moim zdaniem warto chociażby ze względu na pancerne uszy - Xterki mają problem z pękającymi uszami w każdej sondzie łącznie z elipsą.Kwestia zasobności portfela.
Spidi Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 Czy Kolega Astra z perspektywy doświadczeń może opisać swoje uwagi na temat cewki Hunter?Interesuje mnie głównie wyważenie i odczuwalna waga względem cewek oryginalnych.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 31 Grudzień 2014 Napisano 31 Grudzień 2014 Kłamanie przy dużej rdzy w dynamikach to może nie tyle norma co typowa przypadłość.To jedna prawda.Druga prawda, to ta o której ci którzy zamierzają kupić ukraińską sondę do XT a tym bardziej ci którzy już ją w naiwności swojej kupili woleliby nie wiedzieć. Te sondy dadzą nieporównanie więcej błędnych odczytów przy silniejszych sygnałach niż sondy fabryczne.Producent wie na ile daleko można pójść z czułością sondy, żeby reszta wykrywacza pracowała poprawnie. I tej granicy nie przekracza. Ukraiński nawijacz drutu też prawie na pewno to wie. Ale nie odpowiada za cały produkt (kompletny wykrywacz), więc może sobie pozwolić na SPRZEDAŻ ZAPEWNIENIA, że jego sonda ma lepsze" właściwości. Bo nikt go z tego nie rozliczy. Zawsze można zwalić winę na wykrywacz. Albo na operatora.Ukraińskie sondy dadzą lepsze efekty przy bardzo spokojnym gruncie i dość czystym. W pozostałych przypadkach są nieporozumieniem. Z punktu widzenia konstrukcji wykrywacza, są one wadliwe ponieważ uniemożliwiają poprawną pracę układu. Nie ma tu ani cudu ani sprytnej sztuczki technicznej, tylko chamskie rozwiązanie siłowe, po najmniejszej linii oporu. A ponieważ nic tu nie dymi ani nie wybucha, użytk0wnik uważa, że nadal wszystko gra.No cóż, samo nawinięcie sondy nie jest wielką sztuką a zarobić można na tym relatywnie bardzo dużo. Łakomy kąsek biznesowy dla naciągaczy. Dlatego producentów sond jest znacznie więcej niż producentów całych wykrywaczy.
Astra Napisano 31 Grudzień 2014 Napisano 31 Grudzień 2014 Co do pierwszej części postu kolegi Brzęczyszczykiewicz zgadzam się i podpisuje obiema rękoma natomiast co do pozostałej treści co do wykonania ceki to już odczucia autora postu. Z Hunterem chodzi się super(jak dla mnie) w porównaniu z fabryczną DD, nie męczy ręki, z resztą pisałem we wcześniejszym poście, ale...Po niecałych dwóch miesiącach Huntera sprzedałem. Jak dla mnie jest płytka przy częstotliwości 18,75 kHz, zbyt dużo sygnałów(chyba się robię leniwy na starość :) wolę stabilność oryginalnej cewki Minelaba). To tyle jeżeli można mówić o doświadczeniu" po 2 miesięcznym użytkowaniu Huntera.Jeżeli pozostanę przy Teresie to pewnie kupie Huntera, ale z częstotliwością 7,5 kHz dla wygody spacerówPozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.