Skocz do zawartości
  • 0

szabla G. Borowski ?

tede1981

Pytanie

Napisano

Witam nabyłem szablę z biciem G. Borowski Warszawa rozmiar 5 chciałem się dowiedzieć czy jest to naprawdę oryginał. Jak twierdzi poprzedni właściciel koło 60 lat szabla jest po jego ojcu, który służył w wojsku był chorążym i przeleżała na strychu. Wymiary długość całkowita 91,5cm głownia 78,5cm. Mam nadzieje że zdjęcia pokażą wszystkie szczegóły. Jeśli zapomniałem o jakimś zdjęciu napiszcie to wstawie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oczywiście, że lepiej byłoby, gdyby ktoś ją zobaczył osobiście. Ja do tej pory spotkałem kilka tych szabel w oryginale i nie wydaje mi się, by ta była podejrzana. Zarówno szczegóły wykonania jak i bicia odpowiadają tym z epoki.
Napisano
Nie napisałeś z czego jest wykonana rękojeść. Wydaje mi się, że jest to oficerska wersja szabli wz. 21/22. W wersjach oficerskich występowała rękojeść obciągnięta skórą i okręcona była mosiężnym drucikiem, mogły także występować mosiężne oprawy. Szabla podoficera nie miała oplotu (chociaż ona nie została opisana w żadnym regulaminie), a szable szeregowych miały stalowe oprawy i drewniane trzony rękojeści.
Tutaj znajdziesz informacje szczegółowe dotyczące wymiarów http://odkrywca.pl/szabla,700319.html
Co do wartości takiej szabli, to w domach aukcyjnych osiągają ceny około 10 tysięcy złotych (oryginały). To oczywiście wartości bardzo orientacyjne. Wszystko zależy od tego, czy mają pochwę oraz stanu zachowania i detali, które trudno na zdjęciach zobaczyć, także od ewentualnego graweru, śladów ostrzenia itp.
Napisano
kolego nie szalej z tymi 10 kaflami już tak za mocno, ale 3 to powinieneś dostać, wszystko zależy od stanu szabli, ta na moje oko wygląda jak najbardziej ok
Napisano
Ja napisałem o najwyższych cenach w domach aukcyjnych (dotyczy to szabel z pochwami). Tu nie było o niej mowy. Kolega nie wspominał też o tym, czy chce ją sprzedać. Wartość fantu a cena sprzedaży to często zupełnie różne rzeczy. Wartość decyduje najczęściej o cenie wywoławczej, ale przy sprzedaży ważne jest, by znalazł się kupiec z odpowiednią kwotą pieniędzy i wolą zakupu :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie