johnus31 Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Napisano 22 Lipiec 2013 Witam, przy okazji kopania monetki natchnąłem się na taki krzemień, którego kształt jest nietypowy. Czy może to być jakieś baardzo stare narzędzie, np z epoki neolitu?
viator01 Napisano 22 Lipiec 2013 Napisano 22 Lipiec 2013 A na pocieszenie - są również myślący podobnie :)http://www.mielecin.pl/o-mielecinie/historia-mielecina-od-czasow-najdawniejszych-do-pierwszej-zachowanej-wzmianki-o-wsi
alex_2013 Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 viator z tym narzedziem kamiennym na stronie miasta to mozna sie zastanowic ale tu co kolega znalazł to zwykła - tyle ze tak ukształtowana- konkrecja krzemienna nie tknieta ręka człowieka.
alex_2013 Napisano 6 Sierpień 2013 Napisano 6 Sierpień 2013 ta, natura, zreszta zmocz woda, zrób foto zobacz czy jest sęczek i fale odbicia.Ale to natura
johnus31 Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 Okay okay, dzięki wszystkim za opinie i za wyjaśnienie moich wątpliwości. Teraz wiem że to rzeczywiście tylko wybryk natury ;)
viator01 Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 Ja nie uważam, że to dzieło człowieka, bo kształt rzeczywiście podobny, ale niezbyt regularny, a narzędzia kamienne były dopracowane". Wrzuciłem tylko dlatego, że wszyscy na kolegę naskoczyli, że wyobraźnia", a bez doświadczenia miał prawo się pomylić. I jeszcze Numi przykłady wrzucił, w których podobnego nie było. Jak Johnus zaczyna na forum, to trzeba chyba lepiej wyjaśnić, żeby na przyszłość wiedział. Konkrecje mogą mieć różne kształty, ja spotkałem się z przypominającymi kości, żeby, toporki itp. To co wrzuciłem też przekonująco nie wygląda. Zresztą autor stwierdził, że nigdzie tego nie pokazywał.Johnus - jak kiedyś znajdziesz coś, co zasługuje na zachowanie, to trzeba to zgłaszać do konserwatora zabytków, a często lepiej kontaktować się z muzeum, bo lepiej do takich znajdków pochodzą.
johnus31 Napisano 23 Lipiec 2013 Autor Napisano 23 Lipiec 2013 Rzeczywiście, są podobne narzedzia do tego które ja mam. A czy nie wiecie gdzie mogę to oddać żeby sprawdzić, czy moje przypuszczenia są słuszne? Jestem z okolic Lublina.
Raned Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 Nie jest to żadne narzędzie a zwykły wybryk natury.
kreatura Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 dokładnie jak wyżej, a wyobraźnia mówi że do młotka współczesnego podobne :>
johnus31 Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Napisano 22 Lipiec 2013 Witam, przy okazji kopania monetki natchnąłem się na taki krzemień, którego kształt jest nietypowy. Czy może to być jakieś baardzo stare narzędzie, np z epoki neolitu?
sztorm83 Napisano 6 Sierpień 2013 Napisano 6 Sierpień 2013 Witam, pozwolę sobie podpiąć się pod wątek kolegi, by zbytnio nie zaśmiecać forum. Kilka dni temu również przypadkowo natrafiłem na ciekawie wyglądający krzemień. Ma bardzo regularne wyżłobienie. Co koledzy o tym sądzą? Również natura?Proszę o wasze opinie. Pozdrawiam.
Pytanie
johnus31
Witam, przy okazji kopania monetki natchnąłem się na taki krzemień, którego kształt jest nietypowy. Czy może to być jakieś baardzo stare narzędzie, np z epoki neolitu?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.