Skocz do zawartości
  • 0

Narzędzie krzemienne (bardzo stare)?

johnus31

Pytanie

Napisano

Witam, przy okazji kopania monetki natchnąłem się na taki krzemień, którego kształt jest nietypowy. Czy może to być jakieś baardzo stare narzędzie, np z epoki neolitu?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A na pocieszenie - są również myślący podobnie :)
http://www.mielecin.pl/o-mielecinie/historia-mielecina-od-czasow-najdawniejszych-do-pierwszej-zachowanej-wzmianki-o-wsi
Napisano
viator z tym narzedziem kamiennym na stronie miasta to mozna sie zastanowic ale tu co kolega znalazł to zwykła - tyle ze tak ukształtowana- konkrecja krzemienna nie tknieta ręka człowieka.
Napisano
Ja nie uważam, że to dzieło człowieka, bo kształt rzeczywiście podobny, ale niezbyt regularny, a narzędzia kamienne były dopracowane". Wrzuciłem tylko dlatego, że wszyscy na kolegę naskoczyli, że wyobraźnia", a bez doświadczenia miał prawo się pomylić. I jeszcze Numi przykłady wrzucił, w których podobnego nie było. Jak Johnus zaczyna na forum, to trzeba chyba lepiej wyjaśnić, żeby na przyszłość wiedział. Konkrecje mogą mieć różne kształty, ja spotkałem się z przypominającymi kości, żeby, toporki itp. To co wrzuciłem też przekonująco nie wygląda. Zresztą autor stwierdził, że nigdzie tego nie pokazywał.
Johnus - jak kiedyś znajdziesz coś, co zasługuje na zachowanie, to trzeba to zgłaszać do konserwatora zabytków, a często lepiej kontaktować się z muzeum, bo lepiej do takich znajdków pochodzą.
Napisano
Rzeczywiście, są podobne narzedzia do tego które ja mam. A czy nie wiecie gdzie mogę to oddać żeby sprawdzić, czy moje przypuszczenia są słuszne? Jestem z okolic Lublina.
Napisano

Witam, przy okazji kopania monetki natchnąłem się na taki krzemień, którego kształt jest nietypowy. Czy może to być jakieś baardzo stare narzędzie, np z epoki neolitu?

Napisano

Witam, pozwolę sobie podpiąć się pod wątek kolegi, by zbytnio nie zaśmiecać forum. Kilka dni temu również przypadkowo natrafiłem na ciekawie wyglądający krzemień. Ma bardzo regularne wyżłobienie. Co koledzy o tym sądzą? Również natura?
Proszę o wasze opinie.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie