Skocz do zawartości
  • 0

bagnet

krystyna

Pytanie

Napisano

Bardzo chciałbym dowiedzieć się jaki zakład produkował przedstawiony bagnet i w jakich latach . Bagnet pochodzi od osoby służącej w wojsku w okolicach Krakowa w roku 1920. Bagnet nie posiada jakichkolwiek napisów ani numerów Są natomiast ślady po piłowaniu - szlifowaniu. Chciałbym też wiedzieć czy mogła być do tego bagnetu pochewka skórzana z okuciami mosiężnymi bądz miedzianymi u góry i na dole.

Jeśli ktokolwiek posiadałby wiadomości na ten temat
będę wdzięczny za pomoc - Zygmunt

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ano niezupełnie :) były robione tego typu noże, wzorowane na bagnetach, niektore nawet z możliwościa nakładania na karabin, które każdy mógł sobie zakupić prywatnie i były używane w czasie wojny do przeróżnych zadań ;)
Napisano
nie no tu sie zgadzam
chodziło mi tylko i wyłącznie o określenie nóż okopowy(inaczej szturmowy) - bo ten był z założenia nożem z przeznaczeniem bojowym
Napisano
Pierwotnie był to Austro Węgierski wz 1895 ,bagnet widać że przeszedł swoje wygląda że został przerobiony na nóż okopowy
Napisano
Ja się az tak na militarce niestety nie znam tym bardziej na pierwszej wojnie :) No ale to będzie coś z CK najprawdopodobniej podoficerski bagnecik ! Ciężko mi osobiście będzie go zidentyfikować bo chyba jest dość mocno przerobiony ale może się mylę i ktoś z kolegów na forum pomogą dokładniej :)

Pozdrawim
Napisano
Jeśli chodzi o szersze informacje o samej konstrukcji oraz różnych odmianach tych bagnetów (do porównania), to najlepsza jest chyba czeska strona http://bajo.cz.sweb.cz/Bodaky_M95.htm#3.1.10 M95
Pochwy standardowo były metalowe. Również są w tym materiale do obejrzenia.
Napisano
Konkretnie , to masz bagnecik prywatny. Był on pamiątką z wojska i żołnierz zamawiał go sobie, lub wykonywał samodzielnie. O ile dobrze widzę, nie ma on nawet pierścienia na lufę.
To pamiątka z wojska i powiedzmy nóż do listów w jednym.
Pierwowzorem do wykonania był bagnet austro-węgierski M- 1895. Pochwy w wersji bojowej były stalowe, w wersji prywatnej - dowolne.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Dokładnie tak jak mówi Piotr. To nie jest żaden mannlicher 95 ani w ogóle bagnet bojowy, to taki tzw. nóż okopowy lub raczej do listów. Wykonywało je wiele różnych firm często z wojskiem nie mających nic wspólnego. Były traktowane jako rzeczy prywatne/pamiątkowe, często noszone nawet w cywilu. Wzorem do wykonania tego egzemplarza był oficerski/podoficerski mannlicher 95. Pochewka jest dobra, od tego egzemplarza.
Napisano
ano właśnie tego dowiedzieliśmy się po wpisie kolegi Piotra ,kolegi wpis nie dodaje nic nowego do tematu a nazywanie go nożem okopowym jest kompletnie mylne ,oczywiście mój wpis też był wcześniej kompletnie bez sensu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie