Skocz do zawartości
  • 0

Przęśliki z nitką

maras2

Pytanie

Napisano

Witam
Pierwsza myśl - przęślik, ale z nitką? To raczej niemożliwe, może coś z kulek szrapnelowych, teren to okolice poligonu pruskiego - z domieszką starszych tematów...
Spotkał się ktoś już z takimś czymś?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak na szrapnelówki, to nie pasuje ten spory otwór. Sprawdź jaki to metal, bo te w szrapnelach były utwardzane poprzez dodanie antymonu (ale i tak uważam, że to nie od szrapneli).
Napisano
Sorki za odgrzanie takiego starego kotlecika, ale kilka dni temu na poligonie pruskim/niemieckim/prl znalazłem dokładnie to samo. Co ciekawe znajdywałem tam takie pojedyncze kulki oddalone od siebie o 200, 300m a w jednym miejscu ewidentnie kilka/ kilkanaście naplecionych na dokładnie taki sam czerwony sznureczek, który niestety rozpadł się przy wyciąganiu. Ogółem uzbierałem kilkanaście takich kulek w promieniu kilometra. Znaczy to że nie był to pojedynczy przypadek a raczej używano tego do czegoś na poligonie.
Napisano

Witam
Pierwsza myśl - przęślik, ale z nitką? To raczej niemożliwe, może coś z kulek szrapnelowych, teren to okolice poligonu pruskiego - z domieszką starszych tematów...
Spotkał się ktoś już z takimś czymś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie