maras2 Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 WitamPierwsza myśl - przęślik, ale z nitką? To raczej niemożliwe, może coś z kulek szrapnelowych, teren to okolice poligonu pruskiego - z domieszką starszych tematów...Spotkał się ktoś już z takimś czymś?
maras2 Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 jakieś 150m jest rzeczka, ale ten obciążnik to najbardziej by pasował
viator01 Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Jak na szrapnelówki, to nie pasuje ten spory otwór. Sprawdź jaki to metal, bo te w szrapnelach były utwardzane poprzez dodanie antymonu (ale i tak uważam, że to nie od szrapneli).
katzueki Napisano 10 Marzec 2015 Napisano 10 Marzec 2015 Sorki za odgrzanie takiego starego kotlecika, ale kilka dni temu na poligonie pruskim/niemieckim/prl znalazłem dokładnie to samo. Co ciekawe znajdywałem tam takie pojedyncze kulki oddalone od siebie o 200, 300m a w jednym miejscu ewidentnie kilka/ kilkanaście naplecionych na dokładnie taki sam czerwony sznureczek, który niestety rozpadł się przy wyciąganiu. Ogółem uzbierałem kilkanaście takich kulek w promieniu kilometra. Znaczy to że nie był to pojedynczy przypadek a raczej używano tego do czegoś na poligonie.
maras2 Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 WitamPierwsza myśl - przęślik, ale z nitką? To raczej niemożliwe, może coś z kulek szrapnelowych, teren to okolice poligonu pruskiego - z domieszką starszych tematów...Spotkał się ktoś już z takimś czymś?
maras2 Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 No tak, nitka to nie jest ale plecionka - widać po splotach, średnica otworu 6mm,
hipolit-O4 Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Myślę że końcówka sznurka kaptura współczesnej kurtki.
maras2 Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 Z ołowianych kulek? Chyba, że takie robili w PRL-u, to może...
Pytanie
maras2
Witam
Pierwsza myśl - przęślik, ale z nitką? To raczej niemożliwe, może coś z kulek szrapnelowych, teren to okolice poligonu pruskiego - z domieszką starszych tematów...
Spotkał się ktoś już z takimś czymś?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.