AoT_Hunter_PL Napisano 2 Lipiec 2013 Autor Napisano 2 Lipiec 2013 Witam proszę o pomoc obeznanych w temacie i mających dobrą pamięć.Opisuje parę sprzętów, trudno jest doszukać się jakiś konkretnych dat wynalezienia / wprowadzenia do sprzedaży poszczególnych modeli wykrywaczy metali.Whites 6000 DI SL PRO - to chyba będą lata 90Sovergin GT - chyba lata 89-97, 2000 > technologia BBSMinelab Explorer II, prostsze odpowiedniki Safari, Quattro > chyba lata 2004r > technologia FBSDeus Xp 2011 czy 2012 ?Minelab CTX 3030 - chyba końcówka 2012Pierwszy Rutus Proxima - ? 2000HS Smętkowski - ? '80Z góry dzięki za pomoc i odpowiedźpozdrawiam
AoT_Hunter_PL Napisano 2 Lipiec 2013 Autor Napisano 2 Lipiec 2013 Kolego jak nie masz nic sensownego do wypowiedzenie to nie nabijaj sobie postów ok ?Ano ...na to, że jednak komuś jest to potrzebne.
Astra Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 Przynajmniej jeżeli chodzi o polskie produkty to kolega mógł by się zwrócić z zapytaniem do producentów. To by było najbardziej miarodajne określenie czasu wprowadzenia do produkcji danego wykrywacza.Pozdrawiam.Ps. Nie nabijam postów tylko chce doradzić.
Thomson. Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 Hunter uderz z tym zapytaniem do Proscana, on będzie wiedział najlepiej.
marian1984 Napisano 5 Lipiec 2013 Napisano 5 Lipiec 2013 AoT Hunter_PL po co ci ten temat?Co on ma wnosić, co cię interesuje? Wykrywacz może być stary ale jary!Najbardziej intensywni forumowicze jakoś się nie kwapią do wypowiedzi na twój temat, bo chyba jest bezsensowny.
SaperDębica Napisano 5 Lipiec 2013 Napisano 5 Lipiec 2013 AoT_Hunter_PLPo 1 nie nabijam postow tylko pytam na co to komu potrzebne? wyjasnijPo 2 stwierdzasz czy pytasz? Deus Xp 2011 czy 2012 ? Minelab CTX 3030 - chyba końcówka 2012 Pierwszy Rutus Proxima - ? 2000 HS Smętkowski - ? '80"PSZ mojej strony dodam do tego tematu potrzebnego jak piate koło u wozu"iz Pierwszy Rutus Proxima" to rok 2008Pozdrawiam Dobranoc
k-szela Napisano 6 Lipiec 2013 Napisano 6 Lipiec 2013 Temat bardzo potrzebny min. dla tych którzy chcą kupić jakąś używkę np. sprzętu już nieprodukowanego lub produkowanego od x... lat. Fajnie by to wyglądało w postaci jakiejś tabeli/listy którą każdy mógłby edytować, w powstaniu takiej listy pomocne mogą być strony http://treasurelinx.com/home1.html i http://metaldetectorreviews.net/ bo tam są podane daty wprowadzenia tych sprzętów na rynek.
ostatni Napisano 6 Lipiec 2013 Napisano 6 Lipiec 2013 Pierwszy wykrywacz metalu został opracowany podczas II wojny światowej. Zimą 1941/1942 dwóch poruczników Józef Kosacki oraz Andrzej Garboś (występujący pod wojennym pseudonimem Adam Galb), służących w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie z Centrum wyszkolenia łączności zaprojektowało wykrywacz do wykrywania min tzw. Mine detector (Polish) Mark I.
ostatni Napisano 6 Lipiec 2013 Napisano 6 Lipiec 2013 Występują trzy główne typy wykrywaczy metalu:BFO – (ang. Beat Frequency Oscillator – generator zdudnieniowy). Zasada działania opiera się na wykrywaniu zmian częstotliwości generatora. Zmiana indukcyjności spowodowana obecnością metalu w zasięgu cewki powoduje zmianę częstotliwości drgań generatora. Detektory te charakteryzują się prostotą konstrukcji i bardzo słabą czułością. Największą ich wadą jest jednak wrażliwość na warunki zewnętrzne. Tego typu wykrywacze były stosowane głównie po II wojnie światowej jako wykrywacze wojskowe zwane minerskimi.PI – Pulse Indicator – generator impulsów. Sygnał generowany jest przez cewkę, a następnie odbierane jest echo. Wykrywacze tego typu nie posiadają rozróżniania metali. Wady to duży pobór prądu, mała stabilność, która wymusza częstsze strojenie. U tego typu wykrywaczy trudno o funkcje dyskryminacji metalu.VLF, VLF-TR – ang. Very Low Frequency – wykrywacze pracujące na niskiej częstotliwości w układzie nadajnik-odbiornik. Cewka nadawcza generuje sygnał sinusoidalny. Jeżeli w polu cewki nadawczej znajdzie się metal, to przez układ odbiorczy odebrany zostanie zakłócony sygnał nadawczy. Wykrywacze tego typu posiadają najczęściej tzw. dyskryminację, czyli możliwość wyboru, jakiego metalu wykrycie ma być sygnalizowane a jakiego ignorowane.
ostatni Napisano 6 Lipiec 2013 Napisano 6 Lipiec 2013 Kolego AoT_Hunter_PLWszystko praktycznie jest w internecie.Tylko tak szczeże jakie ma przesłanie twój post Pozdrawiam Darz Dół
xen Napisano 14 Lipiec 2013 Napisano 14 Lipiec 2013 Niektórzy na prawdę mają problemy z czytaniem :(===Witam proszę o pomoc obeznanych w temacie i mających dobrą pamięć. Opisuje parę sprzętów, trudno jest doszukać się jakiś konkretnych dat wynalezienia / wprowadzenia do sprzedaży poszczególnych modeli wykrywaczy metali."Przecież z tego wyraźnie wynika, że on nie chce WAM tutaj na forum coś ozświetlać" tylko opisuje w/w wykrywki widocznie komuś, po coś i potrzebuje takich informacji...Nie prosi też o informacje z wikipedii o pierwszym wykrywaczu...Pozdrawiam...
AoT_Hunter_PL Napisano 14 Lipiec 2013 Autor Napisano 14 Lipiec 2013 Pozdrawiam wszystkich inteligentnych, którzy przeczytali mój post ze zrozumieniem , dla kilku pozostałych malkontentów no cóż ... szkoda pisać...Również pragnę zaznaczyć, iż jest to forum publiczne, i również tutaj zadaje się pytania nieprawdaż ? ja akurat mam takie. To ,że komuś temat ten jest jak 5 koło u wozu no cóż..........Dzięki za odpowiedzi ale takie coś jak opis typów, wykrywaczy i kto wynalazł/ opracował/ właściwie udoskonalił MARK 1 wiem.Chodzi mi tylko o konkretne daty do wyżej wymienionych wykrywaczy aby nie narobić sobie gafy.Napisałem też na forum Pana Proscana.Pozdrawiam i dzięki za zaangażowanie. ... dokładnie jak kolega powyżej przypomnę jeszcze raz... dla tych marudnych. Opisuje sobie parę sprzętów (więc komuś jest to potrzebne)co nie co już doczytałem. Ale nie wszystko idzie tak chop siup" znaleźć ale spokojnie szukam dalej.
Voucur Napisano 14 Lipiec 2013 Napisano 14 Lipiec 2013 Ja niestety trochę nie na temat, ale jak czytam informacje z wikipedii, to nasunęła mi się taka wątpliwość w związku z tematem zamieszczonym w poniższym linku:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=644072#740060Skoro niemieckie wykrywacze nazywały się Aachen 40 czy Wien 41 (daty wynalezienia lub wdrożenia modelu do produkcji) to trochę niesłuszne jest stwierdzenie, iż Pierwszy wykrywacz metalu został opracowany podczas II wojny światowej. Zimą 1941/1942 dwóch poruczników Józef Kosacki oraz Andrzej Garboś (występujący pod wojennym pseudonimem Adam Galb), służących w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie z Centrum wyszkolenia łączności zaprojektowało wykrywacz do wykrywania min tzw. Mine detector (Polish) Mark I" Wiem, że to może być nie w smak wielbicielom polskiej myśli technicznej, ale raczej Mark I był jednym z pierwszych, jednak nie pierwszym wykrywaczem wynalezionym w czasie II wojny.
fuks_ag Napisano 14 Lipiec 2013 Napisano 14 Lipiec 2013 Pierwsze urządzenie do wykrycia pocisku w ciele prezydenta USA Jamesa Garfielda opracował Alexander Graham Bell w 1881roku niestety urządzenie nie było skuteczne bo ranny lezał na łóżku z metalowymi sprężynami.Fisher swoją firme założył w 1931rJózef Kosacki swoją pracę rozpoczął w 1934r w Państwowym Instytucie Telekomunikacyjnym gdzie zaobserwował zależność pomiędzy zbliżeniem metalowego przedmiotu w pobliże generatora a zmianą częstotliwości . Do prac nad tym zjawiskiem powrócił w czasie II wojny światowej- może nie był pierwszy ale jego konstrukcja była pierwszą użytą na dużą skalę.to tyle historii. A jeśli chcecie się dowiedzieć kiedy produkowano dany sprzęt to na stronach producentów można prześledzić historię produktów
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.