Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet

pawelec2410

Pytanie

Napisano

Witam panowie proszę o identyfikację oraz o wszelkie informacje na temat bagnetu, od jakiej broni pochodzi, czy jest to oryginał itd. Mam możliwość go zakupić więc prosił bym również o wycenę żebym nie utopił kasy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, tu chyba nie chodzi o to, żeby udowodnić jakie źródło jest lepsze. Prawdę mówiąc do każdego można mieć zastrzeżenia.
Korabkow - warto czytać pytania zadawane przez tych, którzy zakładają wątki - a tu było proste - do jakiej broni to bagnet. To, że pojawiają się w tym miejscu linki do zasobów Internetowych wynika z faktu, że łatwiej jest to zrobić niż dostarczyć komuś książkę. I tylko temu to ma służyć. Zwykle jak ktoś jest rozgarnięty, to sam jest w stanie dojść do dokładniejszych informacji o wstępnie zidentyfikowanej broni. Proponuję założyć własny wątek na temat jakości różnych źródeł i ciekawych klasyfikacji i rozwiązań w zakresie nazewnictwa. Wtedy chętnie pewnie wiele osób podyskutuje na ten temat. Skoro masz duże doświadczenie (a tak chyba jest) to możesz rzeczywiście pomagać innym, a to jest celem tej części forum.
Napisano
I to chyba jest najlepsze rozwiązanie. Wielu odkrywcom wystarcza czasami początkowe wskazanie ścieżki poszukiwania. Ważny jest przede wszystkim właśnie kraj, z którego może pochodzić bagnet.
A co do źródeł, to kiedyś właśnie w odniesieniu do tego omawianego bagnetu wpadł mi w ręce materiał kanadyjski, w którym autor wskazywał kilka odmian różniących się detalami, na które my pewnie byśmy nie zwrócili uwagi. Podobnie jest przecież w przypadku polskich bagnetów Radom i Perkun, które różnią się, a co dopiero, gdy zaczniemy mówić o szczegółach dotyczących różnych okresów produkcji danego bagnetu i drobnych zmian.
Rzeczywiście czasami trzeba wyluzować i popróbować współpracować, to daje dobre rezultaty. A to, że nawet muzealnicy się mylą to pewne. Przecież chętnie wierzymy, że mamy oryginalny egzemplarz w kolekcji i jak się różni od typowych, to łatwo dorobić jakąś ideologię :)
Napisano
kolega Korabkow ma system wyśmiewania tematów które nie są po jego myśli ,co udowodnił już w temacie bagnetu komercyjnego i żadne prawdy poza jego nie mają racji bytu
pozdrawiam
Napisano
Czyli pepiki opracowały ten bagnet oraz jego modyfikacje do karabinu Kanadyjskiego Ross 1907 i u nich znajduje się dokumentacja techniczna.Teraz wszystko jasne ,buahaha.
Napisano
widze że buhahha to bardzo merytoryczne podejście,ale grunt to czytać bez zrozumienia i kopiować pierdoły
ale pepiki jak ich nazywasz
wyszli z założenia że bagnet ten to patent 1907 (do wszystkich)
a żeby rozgraniczyć do jakich karabinów były
to wcześniejszy określają jako 1905 bo był przeznaczony do karabinu Ross wz 1905 Mk II bagnet miał inną głownię i średnicę pierścienia
a jego kolejna odsłonę jako wz 1910
bo byl przeznaczony do karabinu Ross wz 1910 Mk II,III oraz karabinka wz 1910 Mk III
wszystko jasne i oczywiste tylko trzeba coś wiedzieć,a nie tylko bezmyślnie kopiować, jakieś wymyślone C7 nic nikomu oprócz autorów nie mówi
pepiki to nie jedyni którzy określają te bagnety w ten sposób
Napisano
British & Commonwelth Bayonets" -autorzy:Ian D. Skennerton & Robert Richardson,1986r.400 stron, pod działem bagnety Kanady podają oznaczenie tego modelu:Ross Bayonet Mk II Modified- C7 i to jest wiarygodne źródło a nie wypociny jakichś pepików.
Napisano
akurat w podanym przez kolegę opracowaniu jest dużo bzdur ...
Ross Bayonet Mk II Modified tyle że co do tego są wszyscy zgodni i radziłbym wpierw się trochę ogarnąć ,toż pepiki właśnie to podają że zmodyfikowany bagnet Mk II a Ross to ogólnie karabin do którego te bagnety były robione ,data produkcji tego bagnetu to 1915 rok co ewidentnie wskazują bicia czyli wz 1910 a co Angole mieli na mysli C7 to już kompletne pierdoły ,opracowanie Paula Kieslinga ma prawie 700 stron a głupot tam też mnóstwo
Napisano

Witam panowie proszę o identyfikację oraz o wszelkie informacje na temat bagnetu, od jakiej broni pochodzi, czy jest to oryginał itd. Mam możliwość go zakupić więc prosił bym również o wycenę żebym nie utopił kasy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Napisano
viator1-cytat:Witam panowie proszę o identyfikację oraz o wszelkie informacje na temat bagnetu, od jakiej broni pochodzi" mimo wieku potrafię czytać ze zrozumieniem.Proszę przeczytaj pierwszą część zdania.Teraz co do określeń tego i poprzedniego bagnetu przywołanego przez kol.torba5,jak zobaczę źródła archiwalne pochodzące z danego kraju,które tak nazywają te bagnety to zwracam honor i przeproszę.Nie zaglądam na różne fora kolekcjonerskie żeby się wymądrzać i krytykować, tylko dowiedzieć się czegoś nowego konkretnie udokumentowanego.Często takie informacje znajduję,ale jest też taki zalew ignorancji i bufonady,że czasami mnie ponosi.Może reaguję zbyt emocjonalnie nie chcę nikogo obrażać,lecz taki mam charakter, jest to też wynik wieloletniej pracy w instytucie technicznym naukowym,gdzie liczą się konkrety nie przypuszczenia.Na zakończenie taki kwiatek dzisiaj przeczytany w Mówią Wieki"nr czerwcowy, artykuł tyczący bitwy morskiej Anglików z Hiszpanami w 1797r.Opis umundurowania i uzbrojenia hiszpańskich piechurów morskich sporządzony przez pracownika Muzeum Wojska Polskiego Michała Mackiewicza.Cytat: Do karabinu stosowano klasyczny tulejowy bagnet bez pierścienia jelca /ten pierwszy raz zastosowali Francuzi w broni systemu 1777/" w tulejowym bagnecie jelec z pierścieniem?? w bagnecie tulejowym zawsze-o ile był-pierścień jest na tulei,ale pewnie ja się znowu czepiam.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie