pawelec2410 Napisano 17 Czerwiec 2013 Autor Napisano 17 Czerwiec 2013 Witam panowie proszę o identyfikację oraz o wszelkie informacje na temat bagnetu, od jakiej broni pochodzi, czy jest to oryginał itd. Mam możliwość go zakupić więc prosił bym również o wycenę żebym nie utopił kasy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
torba5 Napisano 17 Czerwiec 2013 Napisano 17 Czerwiec 2013 wz 1910 Mk.IIhttp://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/kanada_1910_mk2.pdfw tym stanie około 200 pln
viator01 Napisano 19 Czerwiec 2013 Napisano 19 Czerwiec 2013 Panowie, tu chyba nie chodzi o to, żeby udowodnić jakie źródło jest lepsze. Prawdę mówiąc do każdego można mieć zastrzeżenia. Korabkow - warto czytać pytania zadawane przez tych, którzy zakładają wątki - a tu było proste - do jakiej broni to bagnet. To, że pojawiają się w tym miejscu linki do zasobów Internetowych wynika z faktu, że łatwiej jest to zrobić niż dostarczyć komuś książkę. I tylko temu to ma służyć. Zwykle jak ktoś jest rozgarnięty, to sam jest w stanie dojść do dokładniejszych informacji o wstępnie zidentyfikowanej broni. Proponuję założyć własny wątek na temat jakości różnych źródeł i ciekawych klasyfikacji i rozwiązań w zakresie nazewnictwa. Wtedy chętnie pewnie wiele osób podyskutuje na ten temat. Skoro masz duże doświadczenie (a tak chyba jest) to możesz rzeczywiście pomagać innym, a to jest celem tej części forum.
viator01 Napisano 21 Czerwiec 2013 Napisano 21 Czerwiec 2013 I to chyba jest najlepsze rozwiązanie. Wielu odkrywcom wystarcza czasami początkowe wskazanie ścieżki poszukiwania. Ważny jest przede wszystkim właśnie kraj, z którego może pochodzić bagnet.A co do źródeł, to kiedyś właśnie w odniesieniu do tego omawianego bagnetu wpadł mi w ręce materiał kanadyjski, w którym autor wskazywał kilka odmian różniących się detalami, na które my pewnie byśmy nie zwrócili uwagi. Podobnie jest przecież w przypadku polskich bagnetów Radom i Perkun, które różnią się, a co dopiero, gdy zaczniemy mówić o szczegółach dotyczących różnych okresów produkcji danego bagnetu i drobnych zmian.Rzeczywiście czasami trzeba wyluzować i popróbować współpracować, to daje dobre rezultaty. A to, że nawet muzealnicy się mylą to pewne. Przecież chętnie wierzymy, że mamy oryginalny egzemplarz w kolekcji i jak się różni od typowych, to łatwo dorobić jakąś ideologię :)
pawelec2410 Napisano 17 Czerwiec 2013 Autor Napisano 17 Czerwiec 2013 Dzięki panowie gość krzyczy za niego 500zł
torba5 Napisano 20 Czerwiec 2013 Napisano 20 Czerwiec 2013 kolega Korabkow ma system wyśmiewania tematów które nie są po jego myśli ,co udowodnił już w temacie bagnetu komercyjnego i żadne prawdy poza jego nie mają racji bytu pozdrawiam
Korabkow Napisano 19 Czerwiec 2013 Napisano 19 Czerwiec 2013 Czyli pepiki opracowały ten bagnet oraz jego modyfikacje do karabinu Kanadyjskiego Ross 1907 i u nich znajduje się dokumentacja techniczna.Teraz wszystko jasne ,buahaha.
torba5 Napisano 19 Czerwiec 2013 Napisano 19 Czerwiec 2013 widze że buhahha to bardzo merytoryczne podejście,ale grunt to czytać bez zrozumienia i kopiować pierdołyale pepiki jak ich nazywaszwyszli z założenia że bagnet ten to patent 1907 (do wszystkich)a żeby rozgraniczyć do jakich karabinów byłyto wcześniejszy określają jako 1905 bo był przeznaczony do karabinu Ross wz 1905 Mk II bagnet miał inną głownię i średnicę pierścienia a jego kolejna odsłonę jako wz 1910bo byl przeznaczony do karabinu Ross wz 1910 Mk II,III oraz karabinka wz 1910 Mk IIIwszystko jasne i oczywiste tylko trzeba coś wiedzieć,a nie tylko bezmyślnie kopiować, jakieś wymyślone C7 nic nikomu oprócz autorów nie mówi pepiki to nie jedyni którzy określają te bagnety w ten sposób
Korabkow Napisano 18 Czerwiec 2013 Napisano 18 Czerwiec 2013 British & Commonwelth Bayonets" -autorzy:Ian D. Skennerton & Robert Richardson,1986r.400 stron, pod działem bagnety Kanady podają oznaczenie tego modelu:Ross Bayonet Mk II Modified- C7 i to jest wiarygodne źródło a nie wypociny jakichś pepików.
torba5 Napisano 18 Czerwiec 2013 Napisano 18 Czerwiec 2013 akurat w podanym przez kolegę opracowaniu jest dużo bzdur ...Ross Bayonet Mk II Modified tyle że co do tego są wszyscy zgodni i radziłbym wpierw się trochę ogarnąć ,toż pepiki właśnie to podają że zmodyfikowany bagnet Mk II a Ross to ogólnie karabin do którego te bagnety były robione ,data produkcji tego bagnetu to 1915 rok co ewidentnie wskazują bicia czyli wz 1910 a co Angole mieli na mysli C7 to już kompletne pierdoły ,opracowanie Paula Kieslinga ma prawie 700 stron a głupot tam też mnóstwo
pawelec2410 Napisano 17 Czerwiec 2013 Autor Napisano 17 Czerwiec 2013 Witam panowie proszę o identyfikację oraz o wszelkie informacje na temat bagnetu, od jakiej broni pochodzi, czy jest to oryginał itd. Mam możliwość go zakupić więc prosił bym również o wycenę żebym nie utopił kasy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Korabkow Napisano 20 Czerwiec 2013 Napisano 20 Czerwiec 2013 viator1-cytat:Witam panowie proszę o identyfikację oraz o wszelkie informacje na temat bagnetu, od jakiej broni pochodzi" mimo wieku potrafię czytać ze zrozumieniem.Proszę przeczytaj pierwszą część zdania.Teraz co do określeń tego i poprzedniego bagnetu przywołanego przez kol.torba5,jak zobaczę źródła archiwalne pochodzące z danego kraju,które tak nazywają te bagnety to zwracam honor i przeproszę.Nie zaglądam na różne fora kolekcjonerskie żeby się wymądrzać i krytykować, tylko dowiedzieć się czegoś nowego konkretnie udokumentowanego.Często takie informacje znajduję,ale jest też taki zalew ignorancji i bufonady,że czasami mnie ponosi.Może reaguję zbyt emocjonalnie nie chcę nikogo obrażać,lecz taki mam charakter, jest to też wynik wieloletniej pracy w instytucie technicznym naukowym,gdzie liczą się konkrety nie przypuszczenia.Na zakończenie taki kwiatek dzisiaj przeczytany w Mówią Wieki"nr czerwcowy, artykuł tyczący bitwy morskiej Anglików z Hiszpanami w 1797r.Opis umundurowania i uzbrojenia hiszpańskich piechurów morskich sporządzony przez pracownika Muzeum Wojska Polskiego Michała Mackiewicza.Cytat: Do karabinu stosowano klasyczny tulejowy bagnet bez pierścienia jelca /ten pierwszy raz zastosowali Francuzi w broni systemu 1777/" w tulejowym bagnecie jelec z pierścieniem?? w bagnecie tulejowym zawsze-o ile był-pierścień jest na tulei,ale pewnie ja się znowu czepiam.Pozdrawiam.
torba5 Napisano 20 Czerwiec 2013 Napisano 20 Czerwiec 2013 wszyscy musimy chyba bardziej wyluzować zaciekłość do niczego nie prowadzi można to zwalić na upały pozdrawiam
Pytanie
pawelec2410
Witam panowie proszę o identyfikację oraz o wszelkie informacje na temat bagnetu, od jakiej broni pochodzi, czy jest to oryginał itd. Mam możliwość go zakupić więc prosił bym również o wycenę żebym nie utopił kasy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.