gudek82 Napisano 17 Czerwiec 2013 Autor Napisano 17 Czerwiec 2013 WitamZacznę od początku, 6 grudnia 1942 roku w miejscowości Stary Ciepielów,rodzina od strony mojej mamy tj. Władysław i Karolina Kosior wraz z czworgiem dzieci zostali zamordowani za pomoc udzielaną żydom. Z pogromu z racji wieku (była najstarszym dzieckiem Władysława i Karoliny) ocalała moja prababcia Zuzanna. Była już młodziutką acz dorosłą dziewczyną, która nieznacznie wcześniej się usamodzielniła. Prababcia Zuzanna poczęła 5 dzieci, jedną z nich jest moja babcia. Podczas rodzinnych spotkań często rozmawiamy o tamtych wydarzeniach, wiem, że nikt z obecnie żyjących nie został odznaczony żadnym medalem. W związku z zaistniałymi tragicznymi wydarzeniami 42 roku czuję ogromną potrzebę wyróżnienia heroicznej postawy mojej rodziny. Czy istnieje jakaś szansa aby starać się np. o przyznanie pośmiertnie medalu Sprawiedliwy wśród Narodów Świata" ?, myślę, że są ku temu przesłanki. Jeżeli jest taka szansa, od czego i od kogo mam zacząć. Każda informacja będzie mi niezmiernie pomocnaPozdrawiamgudek82
gudek82 Napisano 17 Czerwiec 2013 Autor Napisano 17 Czerwiec 2013 Tyle pozostało po zabudowaniach moich krewnych, kilka większych kamieni, pozostałości fundamentów.
woytas Napisano 17 Czerwiec 2013 Napisano 17 Czerwiec 2013 Zapytam kogoś z klimatów żydowskich - ale nie oczekuj na razie cudów.
Czlowieksniegu Napisano 17 Czerwiec 2013 Napisano 17 Czerwiec 2013 Medal nadaje Instytut Pamięci Męczenników i Bohaterów Holocaustu Yad Vashem- http://www.yadvashem.org/Dwa- http://www.sprawiedliwi.org.pl/pl/cms/polscy-sprawiedliwi/, gdzie zapewne uzyskasz informacje o procedurach i wymaganiach formalnych".
woytas Napisano 17 Czerwiec 2013 Napisano 17 Czerwiec 2013 I pytanie brzmi - czy ukrywane osoby muszą potwierdzić fakt ukrycia...
Czlowieksniegu Napisano 17 Czerwiec 2013 Napisano 17 Czerwiec 2013 Czegoś nie rozumiem...Google podpowiedziało, że:http://www.ciepielow.pl/index2.php?id=menu/zostatniejchwili/391009czyli mocne papiery" są...
kopijnik2 Napisano 17 Czerwiec 2013 Napisano 17 Czerwiec 2013 Wnioskodawcą do medalu - musi być ocalony" lub jego reprezentant - to uruchamia procedurę.
gudek82 Napisano 17 Czerwiec 2013 Autor Napisano 17 Czerwiec 2013 Yeti jestem w szoku,z linku który przesłałeś wyraźnie napisane jest, że odznaczenie Krzyż Komandorski Odrodzenia Polski", odebrany został przez obcą osobę z sąsiedniej wsi.Przed chwilą kontaktowałem się z rodziną, potwierdzili mi że Marian Kosior jest obcą dla nas osobą,(zbieżność nazwisk, i nic więcej) a odznaczenie musiało zostać przekazane omyłkowo,ciśnienie mi skoczyło, jakiego się oni dopuścili błędu. Rodzina jest w szoku, ja w jeszcze większym !
Czlowieksniegu Napisano 17 Czerwiec 2013 Napisano 17 Czerwiec 2013 Kosiory medale dostały dwa... dla różnych gałęzi" rodziny.A teraz, to już raczej po ptokach...
gudek82 Napisano 17 Czerwiec 2013 Autor Napisano 17 Czerwiec 2013 Yeti, tylko prasa mi została, nie wiem czy coś ugram, tu już nawet nie chodzi o te odznaczenia, po prostu czuję że muszę to dla nich zrobić, w każdym razie powalczę, a Wy mi podpowiedzcie jak :(.Ogromny żal mam do historyków co badali tą historię, temat może nie należał do najłatwiejszych, ale badający ją poszli że tak napiszę na skróty, a teraz mamy takie o to efekty ich pracyEhhhh
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.