tede1981 Napisano 12 Czerwiec 2013 Autor Napisano 12 Czerwiec 2013 Witam co to za oznaczenia i model bagnetu z góry dziękuje za odpowiedzi
torba5 Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Alcoso made commercial bayonet used by the police. Bayonet has no military acceptance marks but carries a 4 digit serial on the cross guard. Scabbard is not a standard 84/98 as it has rivets on both sides and not a single one on the side.
torba5 Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 i to by było to viator czyli bert dobrze to rozkminiłhttp://www.old-smithy.info/bayonets/fullsize/german/germany%20alcoso%20comemrcial%20police.jpg
bert.F Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Witam, Bagnet niemiecki komercyjny z okresu III rzeszy
Korabkow Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Komercyjny???? ha,ha ,ciekawa teza tylko na jakiej podstawie?? komercyjnymi to można nazwać wszelkie odmiany tzw.KS a to jest bagnet bojowy,wzór jak podano powyżej.Producent Alex Coppel ,Solingen.
Korabkow Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Jest generalna zasada,że do określania wzorów bagnetów i w ogóle broni należy się opierać na literaturze kraju gdzie one powstały i były w użyciu, jeśli chodzi o Niemcy to jest to dobrze udokumentowane.Wprowadzanie amerykańskiej kalki nazewnictwa do tego jakiegoś człowieka,który coś tam pokazał w internecie jest śmieszne.W internecie każdy może pisać co mu ślina na język przyniesie,dla mnie głównym źródłem zawsze była i będzie publikacja książkowa oparta na źródłach pisanych.Oczywistym jest,że inne służby mundurowe mają broń w tym bagnet i są te bagnety określane jako używane i oznakowane przez policję,kolej,pocztę itd.Natomiast określanie ich nazwą komercyjne jest nielogiczne,komercyjny znaczy:przynoszący dochód,obliczony na zysk,handlowy,kupiecki-patrz:Słownik wyrazów obcych".To co? te bagnety nabywały służby w jakimś sklepie? nie, były nabywane u producenta tak jak to robiła armia i tak jak armia płaciła tak i służby płaciły producentowi.Za darmo nie produkowali.Chyba jasno przedstawiłem idiotyzm używania kalki amerykańskiej.Teraz parę kwiatków z tego źródła internetowego:1/ nazwanie bagnetu-który w każdej niemieckiej książce jest nazwany Seitengewehr Typ KS 1898 a w anglojęzycznej Dress bayonet-jako Pioneer pattern to kuriozum.2/pokazanie bagnetu 84/98 II model z piłą i pochwa skórzana skórzana do tego chyba od hiszpana jako odrębna wersja?? 3/ bagnet 84/98 III model produkcji Alcoso jako bagnet kupowany prywatnie przez oficerów policji?? to już tylko pusty śmiech na takie dictum.Dalej szkoda pisać,dla mnie takie źródło jest bez wartości.Żeby było jasne, według mnie ten bagnet założyciela wątku to wzór 84/98 III model, produkcji dla służb mundurowych poza armią.
bert.F Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Witam, bagnet komercyjny 84/98/III ,oprócz produkcji dla wojska firmy takie jak WKS,AWS,Clemens & Jung produkowały bagnety dla policj,poczty,kolej. bagnety te nie miały typowych oznaczeń takich jak bagnety wojskowe,ten nie posiada numeru serii stąd moja opinia że jest to bagnet komercyjny przeznaczony do ogólnej sprzedaży,nie jest to bagnet I wojenny
torba5 Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 pomylilem linki zatrzask rzeczywiście sugeruje IIIhttp://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1884-98_IIIdrevo.pdf
torba5 Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 i oczywiście nie jest I wojenny,a bert może mieć racje
Korabkow Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Czy mógłbyś podać źródło,które podaje,że takie bagnety były w ogólnej sprzedaży,bo według tego co napisałeś każdy mógłby je kupić.
viator01 Napisano 13 Czerwiec 2013 Napisano 13 Czerwiec 2013 Ja myślę, że tu chodzi o pewne uproszczenia językowe. Jasne jest, że stosując definicję słownikową, wszystkie bagnety będą komercyjne, bo każdy producent wytwarza je i sprzedaje dla zysku (więc nie ma się co zapętlać w takiej dyskusji, bo wówczas nikt nie ma racji w odniesieniu do bagnetów, które były oficjalnie przyjęte przez armię lub inne służby). Kolegom prawdopodobnie chodziło o to, że bagnety ojowe" nie były dostępne poza dystrybucją wewnątrz armii. W odniesieniu do nich stosowano odpowiednie dla armii odbiory. Były one odpowiednio numerowane i wpisywane do ewidencji (chociaż pod koniec wojny nawet Niemcy odeszli od tak restrykcyjnego trzymania się zasad). Te, które były wytwarzane dla innych służb mogły być wprowadzane do obiegu i dostępne na rynku (chociaż nie zawsze powszechnie dla wszystkich). Zatem to, że ten bagnet był kupowany przez oficerów policji nie jest wykluczone. Informacja, którą podał Torba jest zatem prawidłowa (czyli brak oznaczeń i jego przeznaczenie) w tym kontekście.
mietek Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 yły w ogólnej sprzedaży"nie dla kazdego ale byly, np kupily ten wzor Hiszpania i Portugalia (bez odbiorow wojskowych niemieckich).
zukuri Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 http://allegro.pl/bagnet-niemiecki-94-98-komercyjny-i3256316580.htmlPozdrawiam, Piotr.
bert.F Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Witam, nie wiem czy każdy ale instytucje państwowe to napewno,co do żródeł to po tym jak wyśmiałeś moją teze odnośnie istnienia bagnetów komercyjnych wz 84/98 poszukaj sobie sam wpisz w wyszukiwarke commercial bayonets to napewno coś wyskoczy
bert.F Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 Witam,kol korabkow piszesz oczywiste jest że służby mundurowe mają broń w tym bagnety i są te bagnety określane jako używane i oznakowane przez policję,kolej poczte"gdzie ty na bagnecie kol tede1981 widzisz oznaczenia instytucji państwowych,tak na marginesie o oznaczeniach instytucji niemieckich jako że preferujesz żródła pisane możesz poczytać w handbuch deutscher waffenstempel str 309-311,być może na grzbiecie głowni jest policyjny odbiór ale nie zmienia to faktu że bagnety te są określane w literaturze jako bagnety komercyjne,a co z bagnetami produkowanymi na export też nie są komercyjne? a strona http://k98.free.fr/ to też dla ciebie żródło bez wartości
tede1981 Napisano 12 Czerwiec 2013 Autor Napisano 12 Czerwiec 2013 Witam co to za oznaczenia i model bagnetu z góry dziękuje za odpowiedzi
jakubz Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 WitamTo oznaczenie to sygnatura producenta, zaś bagnet to pruski I wojenny s98/84
torba5 Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Niemiecki 84/98daj zdjęcie grzbietu głowni i fote drugiej strony głowni
tede1981 Napisano 12 Czerwiec 2013 Autor Napisano 12 Czerwiec 2013 niestety nie mam więcej zdjęć ile może być warty??
torba5 Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 sądząc po zatrzaskuhttp://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1884-98_I2.pdffoty za cieńkie żeby szacować cenę tak z czapy to 300 max 380
viator01 Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Może tutaj http://www.old-smithy.info/bayonets/84-98%20files/german_84_98.htmJest tam bagnet tak samo sygnowany
Pytanie
tede1981
Witam co to za oznaczenia i model bagnetu z góry dziękuje za odpowiedzi
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.