dzidas Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Witam. Czy to możliwe , aby , duża co prawda, wieża radiowa zakłócała skutecznie Smętka" w promieniu ok. 5 km ???Po przejechaniu takiej odległości zaczął działać , a w interesującym mnie terenie (obiecującym) wariuje !
fuks_ag Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Byłem z geodetektorem Explprerem S-bis, a kolega Xen z Salamandrą w okolicach nadajnika telewizyjnego na Kozłowcu pod Przysuchą w odległości ok 100 metrów od samego masztu i dało sie pracować.Nadajnik ma moc 50kW, częstotliwość S-bisa i Salamandry to 5 kHz.jakoś nie wyły te nasze wykrywki , a na dodatek wykryły urwiłapki w tym miejscu ( zgłoszone leśniczemu)nadmienię że BTS-y czyli stacje przekaźnikowe tel komórkowej maja w Polsce max 320Wprzy 55dBm. decybele do miliwatów, dla częstotliwości 900Mhz!!!!!A zazwyczaj jest to ok 20W.Chyba przesadziłes z czułością albo na śmietnisko trafiłeś.
piotr01051989 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Jak wyżej. Bardzo zaśmiecony tern pewnie. Także wróć i zbadaj" teren. Czasem w śmieciach fajne rzeczy wyjdą.
dzidas Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Teren jest świetny , chyba mało przeszukany i niełatwo dostępny.Cieszyłem się jak dziecko, gdy odnalazłem miejsce którego szukałem , a tu masz..Próbowałem w Wielu miejscach na szerokim obszarze , nawet 3,5km od nadajnika. Dopiero 5,3km od nad. działał normalnie, ale to juz poza miejscówką. Chyba,że ... nie opisałem dokładnie ,że to maszt RTV o wysokości 320 m !!
piotr01051989 Napisano 10 Czerwiec 2013 Napisano 10 Czerwiec 2013 Weź znajomego i spróbujcie inną wykrywką. A z ciekawości gdzie stawiają takie wieżę ?
fuks_ag Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 ten pod Przysuchą ma 204m i sprzęt działał, może pojedz tam jeszcze raz i odpowiednio wyreguluj.
dzidas Napisano 12 Czerwiec 2013 Autor Napisano 12 Czerwiec 2013 To nadajnik w Rusinowie k. Wałcza.Sam juz nie wiem , wszyscy piszą ,że to niemożliwe żeby zakłócało, a byłem tam ze dwie godziny i chodziłem po lesie w różnych miejscach to samo - co chwile sie aktywował , sygnał pływał". Próbowałem wszystich możliwych ustawień, na manual i auto. Już myślałem ,że mój Smętek zakończył żywot. Odjechałem jeszcze 1,5 km , czyli 3,8 km od wieży...to samo. Następny test w drodze do domu 5,5km od wierzy - Smętek hula jak nowy. Co Wy na to ?
krystek_19 Napisano 14 Czerwiec 2013 Napisano 14 Czerwiec 2013 Chodziłem z Detla 4000 między wiatrakami i też nie dało się pracować bo ciągle piszczała. Może to wina tzw światłowodów położonych w ziemi i stąd te zakłócenia. :)A tato z Midasem latał aż miło :)
traper6 Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 Na Smętku pracowałem ponad 8 lat.Chodziłem centralnie po liniami przesyłowymi średniego i wysokiego napięcia.Żadnych zakłóceń. Zauważyłem u znajomych że w takich warunkach im wykrywacz był bardziej wypasiony elektroniką, tym bardziej wariował.
Hebda Napisano 15 Czerwiec 2013 Napisano 15 Czerwiec 2013 Pod liniami energetycznymi proxima szalała już ok 80metrów przed nimi.Ja na smętku bez problemu mogłem czesać:)
saperfts Napisano 16 Czerwiec 2013 Napisano 16 Czerwiec 2013 moj Xlt nie reaguje wogóle na linie wysokiego napięcia - za to kolegów rutusy głupialy niemiłosiernie - to samo było z kanarem z cewką NEl Tornado
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.