Skocz do zawartości

Czy możliwe zakłócenia HS-3 ?

dzidas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Czy to możliwe , aby , duża co prawda, wieża radiowa zakłócała
skutecznie Smętka" w promieniu ok. 5 km ???
Po przejechaniu takiej odległości zaczął działać , a w interesującym mnie terenie (obiecującym) wariuje !
Napisano
Byłem z geodetektorem Explprerem S-bis, a kolega Xen z Salamandrą w okolicach nadajnika telewizyjnego na Kozłowcu pod Przysuchą w odległości ok 100 metrów od samego masztu i dało sie pracować.
Nadajnik ma moc 50kW, częstotliwość S-bisa i Salamandry to 5 kHz.
jakoś nie wyły te nasze wykrywki , a na dodatek wykryły urwiłapki w tym miejscu ( zgłoszone leśniczemu)nadmienię że BTS-y czyli stacje przekaźnikowe tel komórkowej maja w Polsce max 320Wprzy 55dBm. decybele do miliwatów, dla częstotliwości 900Mhz!!!!!A zazwyczaj jest to ok 20W.
Chyba przesadziłes z czułością albo na śmietnisko trafiłeś.
Napisano
Teren jest świetny , chyba mało przeszukany i niełatwo dostępny.
Cieszyłem się jak dziecko, gdy odnalazłem miejsce którego szukałem , a tu masz..
Próbowałem w Wielu miejscach na szerokim obszarze , nawet 3,5km od nadajnika. Dopiero 5,3km od nad. działał normalnie, ale to juz poza miejscówką. Chyba,że ... nie opisałem dokładnie ,że to maszt RTV o wysokości 320 m !!
Napisano
To nadajnik w Rusinowie k. Wałcza.
Sam juz nie wiem , wszyscy piszą ,że to niemożliwe żeby zakłócało, a byłem tam ze dwie godziny i chodziłem po lesie w różnych miejscach to samo - co chwile sie aktywował , sygnał pływał". Próbowałem wszystich możliwych ustawień, na manual i auto. Już myślałem ,że mój Smętek zakończył żywot. Odjechałem jeszcze 1,5 km , czyli 3,8 km od wieży...
to samo. Następny test w drodze do domu 5,5km od wierzy - Smętek hula jak nowy. Co Wy na to ?
Napisano
Chodziłem z Detla 4000 między wiatrakami i też nie dało się pracować bo ciągle piszczała. Może to wina tzw światłowodów położonych w ziemi i stąd te zakłócenia. :)A tato z Midasem latał aż miło :)
Napisano
Na Smętku pracowałem ponad 8 lat.
Chodziłem centralnie po liniami przesyłowymi średniego i wysokiego napięcia.
Żadnych zakłóceń. Zauważyłem u znajomych że w takich warunkach im wykrywacz był bardziej wypasiony elektroniką, tym bardziej wariował.
Napisano
moj Xlt nie reaguje wogóle na linie wysokiego napięcia - za to kolegów rutusy głupialy niemiłosiernie - to samo było z kanarem z cewką NEl Tornado

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie