Skocz do zawartości

Grupa Bumar przestała istnieć

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na pielgrzymki nasze wojsko powinno się udawać pieszo, a nie w wypasionych autokarach - bo co to wtedy za pielgrzymka?

A teraz już całkiem poważnie - długo się zastanawiałem; po kiego kija naszej armii te autokary, gdy wielu innych rzeczy brakuje? No i odpowiedź przyszła z telewizorni - nasze wojsko dostało właśnie nowe uprawnienia do wspomagania MO, sorry miało być nie MO a Policji, w cyt. zaprowadzaniu porządku publicznego". A to oznacza, że wojsko stało się właśnie taką paramilitarną rezerwą do tłumienia ewentualnych buntów społecznych. A autokary są właśnie po to, aby można było to wojsko sprawnie przerzucać z miasta do miasta.

Chichot historii, bo to już kiedyś przerabialiśmy...
Napisano
Balans, przecież w wielu kwestiach nadal mamy PRL...

Jako że w nasej wspaniałej armii niedługo będzie więcej pułkowników i generałów niż szeregowych, to zakup tych autokarów jest jak najbardziej uzasadniony. Wszak dowództwo" nie będzie się przemieszczać ciężarówkami. W związku z tym, zgodnie z kierunkiem rozwoju Sił Zbrojnych, potrzeba nam teraz autokarów, a nie wozów bojowych i innego złomu. Postawić należy tylko pytanie, czy autokary posiadać będą kamuflaż (czyżby miejski)? I jaką otrzymają nazwę? Jakieś propozycje Koledzy?
Napisano
ja proponuję nazwę MŚCICIEL", leży mi też KOSIARZ....a ze skrótowych ...może być FOD NIEUSTRASZONY" po rozszyfrowaniu będzie Flagowy Okręt Drogowy NIEUSTRASZONY" bo nasza armia nikogo i niczego się nie boi......poza samą sobą
Napisano
Mściciel" brzmi godnie! Ale jakoś mało europejskie i postępowe te Twoje propozycje, w dodatku szowinistyczne. Nasza Armia wszak otworzyła się na nowoczesność i postęp, jak również kobiety. Wąsatego Mariana zastąpiła blond włosa Andżelika. Dlatego proponuję nazwę LGBT Husarz" (Lekko Groźny Bojowy Transporter). W ten sposób nie tylko uczynimy zadość środowiskom homo/trans/femini aby nikt nie oskarżył nas o dyskryminację i zaścianek, ale również podkreślimy polski wkład w europejską wojskowość. I kwestia kamuflażu sie sama rozwiąże - tęczowe kolory z husarskimi skrzydłami.
Napisano
I kwestia kamuflażu sie sama rozwiąże - tęczowe kolory z husarskimi skrzydłami."

Niestety, ale mają być w kolorze policyjnym" czyli srebrnym. Ale ponoć farba ma mieć specjalne właściwości anty [foto]radarowe...
  • 2 weeks later...
Napisano
Ciekawy wywiad z gen. Skrzypczakiem - tak ogólnie w temacie dyskusji w tym wątku. Polecam szczególnie fragment dotyczący negocjacji w sprawie zakupu licencji od Finów na produkcję KTO [Rosomaka]. Kolejny wielomiliardowy kontrakt, gdzie strona polska nie dość, że nie potrafiła zabezpieczyć sobie offsetu [standard], to jeszcze tak na koniec, tradycyjnie już, wylądowaliśmy z ręką w nocniku.

Ja nie wiem kto z naszej strony negocjuje te wielomiliardowe kontrakty, ale osobiście to tym specom" bał bym się zlecić sprzedaż pietruszki na targu...

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/gen-skrzypczak-polska-to-pole-walki-toczy-sie-bezw,1,5542324,wiadomosc.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie