balans Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 Na pielgrzymki nasze wojsko powinno się udawać pieszo, a nie w wypasionych autokarach - bo co to wtedy za pielgrzymka?A teraz już całkiem poważnie - długo się zastanawiałem; po kiego kija naszej armii te autokary, gdy wielu innych rzeczy brakuje? No i odpowiedź przyszła z telewizorni - nasze wojsko dostało właśnie nowe uprawnienia do wspomagania MO, sorry miało być nie MO a Policji, w cyt. zaprowadzaniu porządku publicznego". A to oznacza, że wojsko stało się właśnie taką paramilitarną rezerwą do tłumienia ewentualnych buntów społecznych. A autokary są właśnie po to, aby można było to wojsko sprawnie przerzucać z miasta do miasta.Chichot historii, bo to już kiedyś przerabialiśmy...
Lipek Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 Balans, przecież w wielu kwestiach nadal mamy PRL...Jako że w nasej wspaniałej armii niedługo będzie więcej pułkowników i generałów niż szeregowych, to zakup tych autokarów jest jak najbardziej uzasadniony. Wszak dowództwo" nie będzie się przemieszczać ciężarówkami. W związku z tym, zgodnie z kierunkiem rozwoju Sił Zbrojnych, potrzeba nam teraz autokarów, a nie wozów bojowych i innego złomu. Postawić należy tylko pytanie, czy autokary posiadać będą kamuflaż (czyżby miejski)? I jaką otrzymają nazwę? Jakieś propozycje Koledzy?
PATRON Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 ja proponuję nazwę MŚCICIEL", leży mi też KOSIARZ....a ze skrótowych ...może być FOD NIEUSTRASZONY" po rozszyfrowaniu będzie Flagowy Okręt Drogowy NIEUSTRASZONY" bo nasza armia nikogo i niczego się nie boi......poza samą sobą
kopijnik2 Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 SPT-45/4/HR - wz.13brakuje telefonów satelitarnych - i lokalnej centrali szerokopasmowej łączności specjalnej
Lipek Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 Mściciel" brzmi godnie! Ale jakoś mało europejskie i postępowe te Twoje propozycje, w dodatku szowinistyczne. Nasza Armia wszak otworzyła się na nowoczesność i postęp, jak również kobiety. Wąsatego Mariana zastąpiła blond włosa Andżelika. Dlatego proponuję nazwę LGBT Husarz" (Lekko Groźny Bojowy Transporter). W ten sposób nie tylko uczynimy zadość środowiskom homo/trans/femini aby nikt nie oskarżył nas o dyskryminację i zaścianek, ale również podkreślimy polski wkład w europejską wojskowość. I kwestia kamuflażu sie sama rozwiąże - tęczowe kolory z husarskimi skrzydłami.
kopijnik2 Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 upsSPTO-45/4/HR - wz.13po rozbudowie SPTGS-45/4/HR/Ł - wz.13
Nirven Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 Pogromca Dołów - bo każdy drogowy dół będzie gromił zawieszenie :)
balans Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 I kwestia kamuflażu sie sama rozwiąże - tęczowe kolory z husarskimi skrzydłami."Niestety, ale mają być w kolorze policyjnym" czyli srebrnym. Ale ponoć farba ma mieć specjalne właściwości anty [foto]radarowe...
balans Napisano 18 Czerwiec 2013 Napisano 18 Czerwiec 2013 Ciekawy wywiad z gen. Skrzypczakiem - tak ogólnie w temacie dyskusji w tym wątku. Polecam szczególnie fragment dotyczący negocjacji w sprawie zakupu licencji od Finów na produkcję KTO [Rosomaka]. Kolejny wielomiliardowy kontrakt, gdzie strona polska nie dość, że nie potrafiła zabezpieczyć sobie offsetu [standard], to jeszcze tak na koniec, tradycyjnie już, wylądowaliśmy z ręką w nocniku.Ja nie wiem kto z naszej strony negocjuje te wielomiliardowe kontrakty, ale osobiście to tym specom" bał bym się zlecić sprzedaż pietruszki na targu...http://wiadomosci.onet.pl/kraj/gen-skrzypczak-polska-to-pole-walki-toczy-sie-bezw,1,5542324,wiadomosc.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.