Gość Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 No, ale widzisz Rupert, ty zawsze pamiętasz i piszesz, co złego zrobili Polacy Niemcom, nigdy na odwrót.Pozdro
Gość Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 Nie mogę zgodzić się z Twoją tezą J". Jestem tylko przeciwny ogólnej nagonce, którą prezentują uczestnicy forum. Jeżeli mówimy o historii to należy( moim zdaniem)starać się rzetelnie podchodzić do tematu jakiekolwiek wywoływałby on emocje. Inaczej forum stanie się stowarzyszeniem Ku pokrzepieniu serc" im. Henryka Sienkiewicza. Gdzieś tam w przeszłości określiłem swoja rolę advocatus diaboli" z wszystkimi konsekwencjami, ale nie po to by podnosić Panu czy innym ciśnienie, lecz po to by dyskusja wychodziła z cienia mitologii. Duncam - zerknąłem do książki i muszę Pana przeprosić, nie było III batalionu szturmowego, był batalion szturmowy bezpośrednio podporządkowany dowódcy dywizji a póżniej dowódcy korpusu HG". Nie traktuję książki Kurowskiego jak wyroczni i to na dodatek nieomylnej wyroczni. Mam tylko wrażenie że w emocjach grzeje" Pan z armaty dużego kalibru. Myślę że nie ma po obu stronach nieomylnych autorów, zawsze ktoś, gdzieś, popełni falstart.
zelig Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Odrobinę uzupełniając - malowanie z sierpnia 44, z Polski, z 4 dyw. (niestety). Tak twierdzi rosyjska książeczka o L/48, którą można znaleźć w - jak zawsze niezawodnej - bibliotece pod osiołkiem".
Duncam Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 elpasys - gdzie ta dyskusja? Nie znajduję :-(To zdjęcie pochodzi z książki Ottego o historii dywizji HG. Ale mogło być zrobione wszędzie latem 1944.Pod Pogorzelą Niemcy stracili kilka panzerjagerów z III batalionu pancernego Pułku Pancernego HG. Trochę informacji o tym można znaleźć np. u Kurowskiego w jego historii o HG.
wars98 Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Duncam.Dyskusja:Pogorzel (powiat miński)Z WikipediiHeinz GöringZabity przez Rosjan bratanek marszałka Rzeszy Hermanna Göringa, Hauptmann Heinz Göring, urodził się 4 września 1907r. w Wiesbaden. Jego Jagdpanzer IV został trafiony pociskiem z radzieckiego T-34. Ranny Goering wydostał się z płonącego pojazdu i leżał pod drzewem. Wtedy został powtórnie ciężko ranny od radzieckiego pocisku, który trafił w drzewo i eksplodował nad nim. Niemieccy żołnierze ratując dowódcę przenieśli go do innego Jagdpanzer IV z zamiarem wywiezienia go z pola bitwy. Ale wkrótce ten pojazd też został trafiony pociskiem z T-34 i zapalił się. Ranny już kolejny raz Heinz Gōring dostał się w ręce Rosjan, ale wkrótce zmarł od odniesionych ran. Niemcy starannie ukrywali i ukrywają ten fakt.Linki zewnętrzne:1. Opis wojskowej kariery Heinza. G. (en) [1]2. Zdjęcie z pola bitwy; trafiony Jagdpanzer IV Heinza Gōring'a [2]3. 1. Dywizja Spadochronowo-Pancerna Hermann Göring" (de) [3]--Elpasys 14:21, 20 lut 2007 (CET)
Davbece Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 WitamMam prośbę do wszystkich, którzy mogą mi pomóc ustalić przebieg walk pod Pogorzelą pod koniec lipca 1944 roku. Nie mam dostępu do żadnych materiałów więc bardzo proszę o pomoc.Co do zdjęcia z postu:panzerjager z dywizji HG" w akcji ( chyba sie kopci":) Poczatek sierpnia 1944 okolice Warszawy ( a dokładniej pisow. oryg. Porgorzel" gdzie to jest !? )to faktycznie mogło być zrobione w Pogorzeli k. Siennicy - i nawet mam pewne przypuszczenia co do dokładnego miejsca zrobienia fotografii. Mieszkam w Pogorzeli i trochę słyszałem od starszych mieszkańców o tej bitwie - niestety nic konkretnego - ludzie pamiętają głównie wraki czołgów i ciała zabitych żołnierzy.PozdrawiamCzarek Paszkowski
elpasys Napisano 19 Marzec 2007 Napisano 19 Marzec 2007 Do Czarka z PogorzeliByć może Ty jesteś najlepszym kandydatem do badania/odtworzenia historii bitwy pancernej w Pogorzeli? Pamiętaj, że uczestnicy tej bitwy chyba nie żyją. Rosjanie w następnych dniach wyginęli w bitwie koło Wołomina. Niemcy z HG, którzy w 1945r. dostali się do rosyjskiej niewoli zostali potraktowani na równi z SS-manami. Dlatego o ślady tej bitwy można ew. pytać na forum Axishistory", do którego link znajdziesz tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja:Pogorzel_%28powiat_mi%C5%84ski%29Ta bitwa trwała kilka dni, w tym czasie Siennica 9 razy przechodziła z rąk do rąk. Sądzę, że żyjący jeszcze w Twojej okolicy świadkowie tej bitwy mogą wiele powiedzieć (inwentaryzacja pola bitwy). Ja osobiście opracowuję historię bitwy w Seroczynie we wrześniu 1939r., więc nie bardzo mogę się tutaj angażować, chociaż dość często przejeżdżam przez Pogorzel. Jeśli dowiesz się czegoś nowego, śmiało publikuj tutaj, lub/i na Wikipedii (adres jw.) Ciekawostką jest, że żyjący w Argentynie potomkowie niemieckich żołnierzy też opracowują historię 2.WŚ. W ich materiałach można znaleźć wiele nowych interesujących informacji. No i pozostają jeszcze książki o HG i ew. źródła rosyjskie. Poprośmy też o pomoc kolegów z tego forum. Pozdrawiam
elpasys Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Krótki rosyjski techniczny artykuł na temat bitwy pod Pogorzelą, użycia Jagdpanzer IV w tej bitwie, oraz śmieci Heinza Gōring'a. http://ostpanzer.asty.ru/topics/sp_guns/jagdpanzer4/
elpasys Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 Davbece, chyba najpełniejszy opis bitwy pod Pogorzelą znajdziesz tutaj:http://www.pw44.pl/na_przedpolu_warszawy.pdfTa bitwa była ważna, ponieważ to właśnie tutaj nastąpiło przełamanie niemieckiej linii obronnej na przedpolu Warszawy. Może dołożysz coś od siebie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.