Skocz do zawartości

Wojna w Dolinie Kwisy-ocalone od zapomnienia cz.4

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 309
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

guziki wz. 52, resztki orzełka wz. j.w. i termostat od Gaz-a 67. Z jednej miejscówki. Wcześniej mylnie zakładałem, że to po 7 Łużyckiej Dywizji Piechoty. To okres późniejszy. Może w okresie kryzysu węgierskiego jakieś większe zgrupowanie w lesie.

Napisano

Ale nawet wśród tych powojennych guziorów trafiła się perełka. Z lewej guzik z przedwojennej matrycy Braci Thorn z Krakowa. 1938r. Orła mendy wycięły :)

Z prawej guzik wz.52 dla porównania.

Napisano

A to jeden z ciekawszych przedmiotów - etykieta od bańki na mleko z majątku Logau koło Haugsdorfu (Nawojów Sl.) Mleko szło do Lubania i Leśnej. Odbiorca - niejaki Mauck.

W majątku hodowano głownie bydło - własność: Klasztor Sióstr Magdalenek z Lubania.

Napisano

I druga :
Odbiorca R.Hohberg z Laubanu i Hirszbergu (Lubania i Jeleniej Góry).

Nawiasem mówiąc obydwie etykiety pochodzą spod Silberbergu. Wojsko jak widać dostało mleko z majątku.

Napisano

Dzięki Pany :)
maciej23mj różnie, od elektrolizy przez ocet po metodę piecową :)
A na końcu zawsze szczota na wiertarce :D

Tego co na fotce nie trzeba było czyścić.

Napisano

Współczesna.
Jak kopnąłem obok okopu, coś mnie tknęło. Czy aby nie za dobrze jak na jeden raz (było parę innych fantów).

I wykrakałem. W drodze powrotnej szorowanie brzuchem na wyboju w lesie, zgnieciona miska olejowa i mało nie zatarty silnik :(

3 i pół stówki w plecy, szlag by ....

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie