Skocz do zawartości

Echa wojny powracają

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Podczas tworzenia amatorskiego filmu o bitwie w 1939r. która miała miejsce ,w Radziwiu i Dobrzykowie koło Płocka, przeszukiwałem pole bitwy celem zdobycia materiałów do filmu.
Interesowały mnie pozostałości po bitwie,czyli okopy,stanowiska żołnierskie,oraz przedmioty pozostawione na polu bitwy.

Znalazłem między innymi łyżkę platerowaną,na głębokości ok.50 cm.
Po oczyszczeniu okazało się że łyżka ta ma napisy wykonane cyrylicą z jednej strony
BANT.F
cdn.

Pozostałe przedmioty znalezione na polu bitwy
Guziki Polskie i Niemieckie,medalik,moneta,papierośnica oraz dwie łyżki
Przedmioty przed oczyszczeniem

Wszystkie przedmioty po konserwacji zostaną przekazane do izby
pamięci w szkole w Dobrzykowie ,koło Płocka gdzie już znajdują się inne przedmioty z tej bitwy

Takie właśnie znaleziska działają na wyobraźnię człowieka, z każdym przedmiotem wiąże się jakaś nierozerwalna historia... Nie raz spoglądam na swoje złomy" i żałuję, że nie potrafią mówić ;), ile by się można było dowiedzieć ;p lecz czasem lepiej być nieświadomym, gdybym wiedział prawdę o nich to pewnie niektóre rzeczy bym eksmitował" z pokoju ;D

• 2 weeks later...
Szacunek kolego
Pasja,poszukiwanie i dążenie do odkrycia kart historii.
Nieraz znajdując przedmiot szukałem wykrywaczem
kto?,kiedy,dlaczego itd.zgubił?????
Przedmiot może mieć swoją dusze
Przedmiot może mieć swoje Ja
Przedmiot ma swoją historie.
A my ją możemy odkryć
odkrywając możemy przekazać innym w forum Odkrywca .pl
Żeby pamięć nie zaginęła
Pozdrawiam
Piotrek

ja inaczej patrze na fanty które wyjmuje, nigdy nie interesuje mnie ich wartosc materialna.
Jak podnosze cos z ziemi i datuje przed oczami przelatuje mi ta luka czasowa do dzis,po kolei zmiany historyczne, ludzie ect.Widze srodowisko i sytuacje geopolityczna wspolczesna danemu przedmiotowi;)
Jak kalejdoskop az do dzis. I zdaje sobie sprawe ze moje 32 lata i problemy sa niczym i sekundą w tym wszystkim.
Po to łaze za tym złomem kiedy tylko moge:)
Moze jestem chory na łeb, nie mi oceniac a wam, a moze to poporstu wykształcenie historyczno - archeologiczne zryło mi łeb.Nie wiem.

Witam
Szukam tak samo od już ponad 30 lat.Nigdy nie patrzyłem żeby zarobić.
Adrenalina przy wydobywaniu przedmiotu,móc potrzymać w rękach kawałek historii,TO JEST TO !!!!!!!!!! i kasa jest niczym wobec tego :)
Czasem szukając w lesie siadam,odpoczywając i zastanawiam się -o co ci ludzie się naprawdę bili?
Przez jakąś politykę,jakiegoś debila co dał rozkaz?
Dostałeś powołanie do wojska i poszyłeś -kula w łeb.
Nie poszedłeś- kula w łeb.
Zawsze istniała możliwość że przeżyje się.

Siedząc w lesie,cisza spokój,taki śpiewają a ta ziemia tyle krwi pochłonęła.
Dla rozluźnienia kolegów opowiem kawał

Josek mówi że chce iść na wojnę, zabije kilku Niemców i wróci.
Pytają Joska-a jak Ciebie zapiją??
Na to Josek- mnie? a za co ???? :)

Pozdrawiam

Niesamowita sprawa przypisać jednoznacznie jakiś przedmiot z pola bitwy do konkretnej osoby.
Ciekawe, czy żyje jeszcze ktoś z jego rodziny. Może by wróciły wspomnienia o dziadku, może stryjku...

Jedynie mogę zwrócić uwagę na hasło cyrylica" - to nie są bukwy ludów zza naszej wschodniej granicy.
pozdrawiam

Witam
Będę szukał rodziny poległego żołnierza Banta Ferdynanda,choć to pewnie będzie bardzo trudne po tylu latach.Może udało by mi się przekazać rodzinie łyżkę-oczywiście bezpłatnie, a póki co po konserwacji będzie przekazana, do izby pamięci w szkole,w Dobrzykowie gdzie jest już dużo przedmiotów z 19 pp odsieczy Lwowa
Pozdrawiam

Witam
Na fotografii miejsce znalezienia Łyżki żołnierza polskiego poległego w 1939 roku o nazwisku Bant Ferdynand kpr.19 pułku piechoty Odsieczy Lwowa.
Miejsce zlokalizowałem w zimie,w zaroślach -jeszcze nie naruszone wykrywaczem metali.
Jak widać na foto jest to stanowisko pojedynczego żołnierza a śnieg pokazuje wszystko,czyi górki i zagłębienia.
Latem zarośnięte stanowisko i niewidoczne gołym okiem.

Mam prośbę do kolegów z odkrywcy
Potrzebuje kilku zdjęć żołnierzy polskich w mundurach w 1939
na froncie,walka,defilada,życie codzienne itd.
Zdjęcia nie mogą mieć praw autorskich i umieszczę je w swoim filmie o bitwie 19 pp.
Film ogólnie dostępny i będzie też na odkrywcy.
Nie robię to dla siebie ale dla tych co polegli żeby pamięć po nich nie zaginęła.
Świadkowie tamtych wydarzeń powoli umierają i tym bardziej powinniśmy dokumentować.
Jeśli ktoś sobie będzie życzył to przesłaną fotografie mogę opisać w filmie od kogo dostałem
Już posiadam 3/4 materiału filmowego ale brak mi fotografii
Zdjęcia proszę wysyłać na e-mail

leszekranger11@wp.pl

POZDRAWIAM
Dziękuje
RANGER

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie