Skocz do zawartości

Co sądzicie o tej bluzie? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Replika Feldbluse M44- tu masz oryginał http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=636119. Generalnie rzadko spotykana w epoce (niezbyt chętnie noszona)i w rekonstrukcjach. Na podstawie tego zdjęcia kolor trochę nie teges :) - wygląda jakby była szyta ze szwajcara, ale to chyba kwestia światła. Kołnierz wydaje mi się , że powinien być bardziej wykładany". Jaki to producent? Bo akurat jeśli chodzi o ten model bluzy , to np Szturm się specjalnie nie popisał.....
Napisano
Dlaczego kolega twierdzi, że bluza była rzadko spotykana w epoce ? Fakt faktem jest niewygodna, ale to nie znaczy, że rzadko spotykana. Co do koloru to czemu kolega uważa, że kolor jest nieodpowiedni , o ile mi wiadomo to Niemcy pod koniec wojny bluzy sukienne szyli z każdego sukna jakie mieli w magazynie, więc kolor jak na bluzę późno wojenną jest ok, kiedyś ta sprawa była poruszana bodajże na odkrywcy. Postaram się poszukać źródeł udowadniających koledze różnorakie kolory materiału bluz. Co do kołnierza to nie mogę powiedzieć jaki jest, musiałyby być dokładniejsze jego zdjęcia.
Pozdrawiam!
Napisano
Jestem ciekaw czemu Kolega twierdzi ze niewygodna ? ...jakies wrazenia z eksploatacji mozna ;-) posiadam ten model i sobie bardzo chwale na imprezach z konca wojny , bo moim zdanie jest wygodniejsza niz np M43.

Co do koloru ........ jak pisze Wojciech, w gre wchodza wszystkie odcienie szarosci zielonego khaki itp, nawet uszycie jej ze szwajcara by przeszlo ;-) ....taki byl misz masz kolorystyczny, kolnierza tez bym sie bardzo nie czepial ...w tym modelu bluzy, dowolność wykonania szczegółów byla znaczna.
Napisano
Każdy ma inne zdanie ;). Moim zdaniem ta bluza jest nie praktyczna, ponieważ same uniesienie rąk powoduje , że bluza odsłania brzuszek i plecy a wtedy nam wieje :) . Dla mnie jest wygodniejsza klasyczna bluza m43 lub m40 :), ale to tylko moja opinia.
Napisano
Tak jak pisze Kol Wojciech 115 - krótka i chłodna - zupełnie niepraktyczna w okresie chłodów. Poza tym gdzieś czytałem we wspomnieniach żołnierza bodajże dyw Hitlerjugen , że nielubiana była również dlatego , że przypominała krojem battldressy brytyjskie i amerykańskie i często z tego powodu dochodziło do pomyłek i ostrzeliwania własnych żołnierzy.
Napisano
Jeśli chodzi o kołnierz to powinien być bardziej wydatny" - przynajmniej odnosząc się do wzoru, ale wiadomo jak to było z szyciem w praktyce. Tu jest fajny wątek http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=2359
Napisano

5 Bluza M44 była bardzo popularna, a kolor jak i wykonczenie detali było bardzo róznorodne;) Materiały uzywane do jej produkcji były w wielu odcieniach nawet szyto z polskiego, wrzesniowego sukna. Kieszenie były róznych wymiarów i kształtów z przeszyciem pod kieszonka lub bez, proste lub półokragłe, klapki proste lub do szpica jak we wczesniejszych wzorach...Kołnierzyk mały lub duzy, a dól bluzy w pasie mial rozne wymiary. Nie cierpie produktów Yanika ale bluza M44 akurat jest poprawna...poprostu był taki model w wypchanymi zakładkami(nie wiem jak to nazwac) pod kieszonkami;)Była tez bluza szyta z włoskiego materiału i gabardyny roznej gramatury z przeszyciem na plecach.

Napisano
Zdarzały sie i z cienkiego i z grubszego sukna, zalezy kto jaki material wygrzebal na magazynie ;-), natomiast M44 to akurat był szyty bardzo czesto ze zdobycznego czyli wówczas dobrego jakosciowo sukna (choc wiele zależało od tego, gdzie, kiedy i na kim zdobyte ;-))))
W bluzie M44 sturma podstawowym błedem .. a dokładniej przekłamaniem jest kolor sukna bo co jak co, ale w feldgrau to sie one wystepowały najrzadziej, reszty bym sie zbytnio nie czepał bo odmian i wariantow tej bluzy były dziesiątki

Dimmu ten DDR to jest regulaminowy ???
Napisano
Z grubego sukna to prawie sie nie zdarzały, a materiał feld w magazynie to inna sprawa. Do konca wojny pewne firmy nadal szyly jeszcze starsze modele bluz, a oszczednosciowy model to nie tylko skrócenie bluzy, ale mieszanina materiału z dodatkiem wiskozy i pod koniec wojny innych syfów. Dziwne odcienie to juz raczej produkcja z 1945 roku;)Mieszanina materiałow z odzysku dawała własnie te dziwne odcienie.
Napisano
Kol Argonauta - no włśnie nie wiem! Szukałem i szperałem , ale nigdzie nie spotkałem w wykazach ani na zdjąciach takiej bluzy. Ma pieczęcie NVA więc nie jakaś prywata a regulaminowa. Krój szycia i pieczołowitość wykonania i obszycia wskazują na bluzę wyjściową. Byłbym wdzięczny za każdą informację na jej temat! Jeśli trzeba , to po pracy dodam informację o pieczątkowych sygnaturach.
Napisano

No skoro jest temat poświęcony bluzie wzoru 44".

http://www.zib-militaria.de/epages/61431412.sf/en_GB/?ViewObjectID=22441808

Potrafi ktoś może ocenić czy to jest ta sama bluza Sturma która jest u nas dostępna? Ten sklep ma dość dużo produktów tej firmy, jednak ta bluza ma wyjątkowo inne zdjęcie i reszta produktów tej firmy które są takie same u nich jak i u nas na znanym portalu aukcyjnym.

Jeżeli ewentualnie to nie jest Sturm to czy miał ktoś z nią do czynienia i czy ewentualnie polecałby by ją bardziej zamiast wspominanej bluzy?

No i może przy okazji u kogo najlepiej by szukać bo w sumie to nie każdy sklep produkuję tą bluzę.

Napisano
No i może przy okazji u kogo najlepiej by szukać bo w sumie to nie każdy sklep produkuję tą bluzę."

„Chodzi mi o to, aby język giętki Powiedział wszystko, co pomyśli głowa: A czasem był jak piorun jasny, prędki, A czasem smutny jako pieśń stepowa, A czasem jako skarga nimfy miętki, A czasem piękny jak aniołów mowa... Aby przeleciał wszystka ducha skrzydłem. Strofa być winna taktem, nie wędzidłem.”
J. Słowacki

Sklepy sprzedają, oferują. Produkuje producent, zakład, fabryka, manufaktura etc. Czujesz tę subtelną różnicę?
Napisano
Myślę, że mnie przeceniasz, ale dziękuję za uznanie. Niemiecka armia interesuje mnie li tylko do roku 1945, toteż i dla mnie ciekawostką było zobaczenie bluzy NVA w takim wzorze. W Polsce istnieje grupa bardzo udatnie odtwarzająca armię Niemiec Demokratycznych", proponuję kontakt z Kolegami, oni zdecydowanie bardziej w tej kwestii, będą kompetentni, niż ja.
Napisano
Mylisz się Marcel. Absolutnie nie jest to przeróbka! Też tak początkowo myślałem , ale 1-sze co zrobiłem , to obejrzałem dokłsdnie szwy i wszystko jest oryginalnie szyte jedną nicią - nic nie było skracane czy przerabiane.
Napisano
Nie spotkalem sie z taka kurtka mundurowa NVA, stad moze zaskoczenie, ale gdyby sie okazało ze jest regulaminowa, wcale by mnie to jakoś specjalnie nie zdziwiło, wszak NVA czerpała w kwestiach mundurowych całymi garsciami z pomysłow wermachtu ( rangi, krój mundurów czy np hełmy)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie