Skocz do zawartości

W Warszawie będzie pomnik ofiar UPA

sebo_sek

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie
http://wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-ks-isakowicza-zaleskiego/51848-bedzie-wreszcie-w-warszawie-pomnik-ofiar-upa-dzieki-wytrwalosci-rodzin-pomordowanych-i-srodowisk-patriotycznych

W tej kwestii nie ma kompromisów - ludobójcy i tyle. Żaden kontekst historyczny nie może być brany pod uwagę. Ukraińscy naziści czystej krwi

No udalo nam sie wychowac na kresach wschodnich narod ktory skrzywdzilismy i ostatecznie zdradzilismy dokonujac traktatem ryskim, miedzy Polska i bolszewia, rozbioru przyjaznej nam i sojuszniczej Ukrainy wbrew danym wczesniej obietnicom i gwarancjom.

Pilsudski sie niby do konca wstydzil tego kroku. jezdzil po obozach internowanych, przepraszal...
Stąd jego słynne Ja was przepraszam, Panowie. Ja was przepraszam", wypowiedziane 15 maja 1921 r. do internowanych w Kaliszu i Szczypiornie Ukraińców.

Naprawde nie znacie Umowy Warszawskiej 1920 ? Sojuszu polityczno wojskowego z Petlurą ?

Ja staram sie dosc dobrze znac historie wlasnego Kraju tym bardziej ze nie jest ona taka czarno biala jak by sie wielu wydawalo.

Nemo często ludziom wydaje się, że słyszą odgłosy piorunów a tymczasem jest to tylko pierdnięcie. Wydaje się, że tak jest i w twoim przypadku. Jeżeli piszesz, że Polska podzieliła Ukrainę to może dowiedz się, komu miały w wyniku porozumienia z Petlurą przypaść tereny należące Galicji Wschodniej.
Pisząc cyt.: No udalo nam sie wychowac na kresach wschodnich narod ktory skrzywdzilismy" zdradzasz, że nie wiesz co się działo na zachodniej Ukrainie w XIX w. w zakresie odrodzenia narodowego Ukraińców.
To tak w skrócie.
Piłsudski przepraszał Ukraińców nie za zdradę ale za to, że w ówczesnych warunkach politycznych układu z nimi po prostu nie dało się zrealizować.

Nemo ja ci dałem zapis faktów i szansę wyciągnięcia z nich własnych wniosków a ty mi dajesz tekst pt. Kto się mógł czuć zdradzony". W kwestii cudzych uczuć się nie wypowiadam a tobie życzę więcej samodzielności w myśleniu :)

Alez ja wiem dlaczego Ukraincy maja ambiwalentne odczucie w stosunku do Polakow, podobnie zreszta jak Litwini.
A moj narod sie ciagle dziwi dlaczego oni za nami kochanymi nie przepadaja.
No a nawet dzieki naszej tu rozmowie niektorzy sie zmusza i poczytaja troche na temat wspolnej historii. To nie zaszkodzi.

P.S.
Zapis faktow ale juz z pewna interpretacja, przytoczony przezemnie zapis pokazuje ze inni moga inaczej interpretowac pewne fakty i moga miec przy tym racje.

ok Nemo, za Ukraińców mieliśmy wywalczyć wolną Ukrainę a potem ją im oddać bo sami za nią walczyć za bardzo nie chcieli, Litwinom oddać Wilno (tak aby wynarodowili wileńszczyznę tak jak to zrobili z kowieńszczyzną) i wtedy by nas kochali" :/
Polityka to nie wersal a Polska i tak postępowała w miarę uczciwie wobec swoich sojuszników. Powody aby nas nienawidzić mieli owszem Rusini galicyjscy ale źródeł tego dopatrywałbym się w XIX w, i polityki monarchii austro-węgierskiej, której częściowo wynikiem była wojna między wojskami ZURL a naszymi w 1918/19 r. Ta wojna była nieuchronna ze względu na sytuację narodowościową zachodniej Galicji.
Tłumaczenie zaś mordów na Polakach, którą ideologicznie przygotowało i przeprowadziło OUN tym, że skrzywdziliśmy naród" jest ignorancją, podobnie jak pisanie powyżej, że dokonaliśmy ozbioru" Ukrainy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie