jaro1979 Napisano 20 Kwiecień 2013 Autor Napisano 20 Kwiecień 2013 Witam KolegówOstatnimi czasy zżera mnie ciekawość jaki sygnał dałaby X-terka 70/705 gdyby natrafiła na złotą monetkę. Oczywiście nie mam na myśli monet współczesnych, które są większe gabarytowo i wagowo. Chodzi mi o np. 5-rublówkę czy dukata typu holenderskiego. Jeśli ktoś posiada X-terkę i jednocześnie ma takie monety to proszę o sprawdzenie na jakim wskazaniu wykrywacz je widzi w pozycji płaskiej jak i na sztorc. Czy sygnał jest stabilny? Robiłem próby na własnej obrączce i biżuterii żony ale to przecież przedmioty innego typu więc podejrzewam, że złote monety będą sygnalizowane dużo niżejZ góry dzięki
kakaru Napisano 22 Kwiecień 2013 Napisano 22 Kwiecień 2013 używam Teresy od października i niestety nie natrafiłem na razie na żadną złotą monetę. Nie ukrywam że również jestem zainteresowany mniej więcej jaki dają sygnał. Wydaje mi się że w zależności od wielkości. Złoty pierścień który wpadł mi w ręce daje 18scie. a jak z monetami... miło by było gdyby ktoś coś w końcu napisał. Pozdrawiam
sza.man Napisano 22 Kwiecień 2013 Napisano 22 Kwiecień 2013 pierścionki próby 585 i słabszej dają sygnał jak na miedz- w okolicach 20; lepsze złoto, konkretnie obrączka próby coś kolo 900, czyli prawie czyste złoto dawała sygnał 10-12 jeśli dobrze pamiętam. Złotej monety nie kopnąłem przez ładnych kilka lat, wiec pewnie daje sygnał poniżej 10, bo takich wcale nie kopie:)
kakaru Napisano 22 Kwiecień 2013 Napisano 22 Kwiecień 2013 Tez nie kopię poniżej 10... Może to błąd, choć za dużo śmieci leży w tych granicach... Fajnie by było jakby wypowiedział się jakiś znachor
pawelec2410 Napisano 23 Kwiecień 2013 Napisano 23 Kwiecień 2013 Nie kopiąc niskich sygnałow możliwe że omineliście sporo złotych krążków :) Ja kopię praktycznie zawsze, oby tylko sygnał był czysty, i powtarzalny...pozdr.
kakaru Napisano 23 Kwiecień 2013 Napisano 23 Kwiecień 2013 powiedz mi kolego pawelec, kopiesz każdy sygnał, ja również kopałem lecz niestety poza aluminiowymi śmieciami poniżej 10ciu nic ciekawego nie znalazłem. Co Ty wyciągasz w tych numerach?? Szkoda że nikt nie chcę się podzielić swoją wiedzą na temat sygnałów dających złote monetki
Brzęczyszczykiewicz Napisano 23 Kwiecień 2013 Napisano 23 Kwiecień 2013 Zastanów się, ile złotych przedmiotów może leżeć w ziemi, w stosunku do przedmiotów z aluminium.:)
emes Napisano 23 Kwiecień 2013 Napisano 23 Kwiecień 2013 jestem świeżym użytkownikiem teresy, ale też kopię praktycznie wszystkie sygnały, bo zauważyłem, że choćby niektóre carskie guziki wychodziły na sygnałach poniżej 10 (6-8)...
kakaru Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 chyba nikt teresą złotych monet nie wyciąga... bo prawie wszyscy kopią powyżej 10ciu?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 Kolego, ludzie po kilka lat kopia i złotej monety" na oczy nie widzieli w dołku :) Jeśli masz takie oczekiwania, to minąłeś się z powołaniem.Jaki sygnał daje złoty krążek", dowiedziałbyś się, gdybyś poczytał trochę forum jedno czy drugie, użył wyszukiwarki. Dowiedziałbyś się wtedy, że to nie jest takie proste i oczywiste, jak Ci się wydaje na obecną chwilę.
kakaru Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 domyślam się kolego, po to jest forum żeby się dowiedzieć, oczekiwania mam różne a każdy w końcu czegoś oczekuje od sprzętu. Ja nie mówię że chcę od razu wyciągać złote monety. Natomiast pytanie jest w wątku o sygnał jaki dają ;) nikt nie wie na tym forum to przykro;-) a Ty Brzęczyszczykiewicz jakiego sprzętu używasz? chciałem się coś dowiedzieć odnośnie X-terra,
jaro1979 Napisano 24 Kwiecień 2013 Autor Napisano 24 Kwiecień 2013 Na innych forach za wiele informacji nie znalazłem. Jedyna jaka sobie przypominam to wskazanie 8" przy złotej celtyckiej monetce ale podejrzewam, że była ona mniejsza od np dukata. Ale wpadłem na inny pomysł: umówiony jestem wstępnie na jutro z antykwariuszem, który ma dukata austriackiego. Jest to wprawdzie wytwór współczesny ale z racji jego wagi i rozmiarów myslę, że będzie go można traktowac na równi z 5-rublówką czy 10 zł z Chrobrym, które teoretycznie mogą się nam trafić podczas zbierania grzybów;)
kakaru Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 Fajnie ;-) daj znać jak to wyjdzie ;-) ja mam pytanie odnośnie sprzętu jak się dobrze znasz, w dostrajanie do gruntu sa jeszcze takie dziwne ustawienia, nie pamiętam jak się to nazywało no nie mam sprzętu ze sobą.byly tam jakieś wartości ujemne i wartości dodatnie od -15 do 15 chyba i chodzi tam o szukanie w zminimalizowania terenie chyba... Możesz mi to wyjaśnić tak na chłopaki rozum m? No z instrukcji słabo zrozumialem
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 Wskazanie zależy od wielkości (średnicy), grubości, kształtu, ułożenia w gruncie, zakłóceń od gruntu. Już inni pisali - w okolicach 0+. Co tu można więcej dodać? Identyfikacja w wykrywaczu ogólnie rzecz biorąc tylko w pewnym stopniu zależy od materiału obiektu.Ponownie odsyłam do wyszukiwarki. Masz rację, forum jest po to, żeby pomagać. Ale przede wszystkim przy pomocy wyszukiwarki a dopiero potem bezpośrednio. Najpierw czytaj, potem pytaj.
sza.man Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 na chłopski rozum: dostrajasz dopóki wykrywacz nie daje żadnych sygnałów, czyli zachowuje się jakby cewka była w powietrzu z dala od wszelkich metali, zakłóceń itp. Jeśli wykrywacz unoszony i opuszczany ponad ziemia wydaje odgłosy to jest niedostrojony.
kakaru Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 ;-) dzięki szaman, jak wezmę sprzęt w ręce a zrobię to w poniedziałek to poszperam i opisze dokładnie o co mi chodzi;) pozdrawiam
jaro1979 Napisano 24 Kwiecień 2013 Autor Napisano 24 Kwiecień 2013 Kolego Brzęczyszczykiewicz, moje pytanie dotyczyło w sumie konkretnych monet (dukat holenderski, 5 rubli, ewentualnie 10 zł z Chrobrym) więc mówimy tu o konkretnych wielkościach monet (średnicach), grubości, kształtach. Prosiłem też o sprawdzenie wskazania X-terki dla monety leżącej płasko jak i stojącej na sztorc. Owszem, bedzie to tylko pomiar dla lewitującej" monety ale myślę, że mimo wszystko będzie miarodajny
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 Nie będzie miarodajny, bo w rzeczywistości monety nie leżą w kwarcowym piasku uklepanym na boisko, do tego zupełnie poziomo albo pionowo względem sondy. Te cienkie są też zwykle pogięte. Dlatego wynik wartość oczekiwana +/-10 jest optymistycznym standardem. Cienkie złotka w okolicach zera+, grubsze złotka w okolicach 20-35. W tym zakresie występuje milion gatunków śmieci aluminiowych, drutów, blaszek, nawet pogiętej stali. A nawet ogniska nawozów sztucznych, mrowiska czy grudy końskiego nawozu, które czuły wykrywacz spokojnie wychwyci.I po co robić takie nierealne eksperymenty? Jaki z nich ma wypływać sensowny wniosek? Poza tym, że nie warto na takie zabiegi tracić czasu.Dlatego odsyłam do dokształcającej lektury, zamiast trwonić czas na pierdoły.
Sovereign Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 Witam no to czyli kolego Brzęczyszczykiewicz jak go ustawić żeby nie kopać śmieci ? czy po prostu kopać wszelkie śmieci jak leci. Czyli nie możliwe jest ustawienie go tak aby nie kopać śmieci ?
sza.man Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 rany boskie, co za bzdury. Złoto w terce na 35.Slow brak.Takie są skutki teoretyzowania bez minimum praktyki w terenie.Warto zauważyć ze ten wykrywacz ma ponad 3x więcej tonów niż numerków Id.Po coś one są, mianowicie po to żeby nie kopać śmieci, które maja ten sam numer co wartościowe fanty.Jak ktoś się osłucha to potrafi je odróżnić. ! a nie poczyta cudze brednie.
jaro1979 Napisano 24 Kwiecień 2013 Autor Napisano 24 Kwiecień 2013 To, że w przedziale 0-10 znajduje się miliony smieci wie chyba każdy użytkownik X-Terry. Niektórzy wiedzą też, że i cienkie srebra. Pytanie moje zostało zadane chociaż teoretycznie stwierdzić czy i wymienione przeze mnie monety również czy może trochę wyżej. Czyli czy warto ustawić dyskryminację do +4 czy może aż do +8 bo te monety, nawet pogięte i stojące na sztorc będą widziane dopiero od +8. Czyli jeszcze inaczej: na jakim minimalnym wskazaniu moze być widziana złota moneta.A w to, że złota moneta może być widziana na +35 a nawet wyżej akurat wierzę. Ot, np. taka:http://www.katalogmonet.com/index2.php?cat=1621PL03500&page=Coin_Details ;)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Kwiecień 2013 Napisano 24 Kwiecień 2013 Podałem wartości na skali fazowej dla częstotliwości znormalizowanej, czyli ok 7kHz, jako standardu wprowadzonego przez Whitesa. Xterra z sondą M da podobne wartości. Ale nie wiem co POKAŻE wtedy na ekranie. Nigdy mnie to nie interesowało. Jeśli ktoś to w ten sposób zrozumiał, to podkreślam, że nie wiem czy Xterra pokazuje fazę bezwzględna czy wynik przetworzony. Np żeby wskazania były zbliżone do wykrywaczy xBS tej samej marki.Nie ma ŻADNEJ możliwości odróżnienia przy pomocy wykrywacza krążka ze srebra, złota i aluminium, jeśli je tak przygotować, że dadzą identyczny odczyt, i IDENTYCZNY DŹWIĘK.Tak samo jak nie da się nie kopać śmieci szukając cienkich monet.Osłuchanie nie zastąpi braku piątej klepki i podstawowej wiedzy o zjawiskach elektromagnetycznych wyzwalanych sygnałem sondy.
alex_2013 Napisano 25 Kwiecień 2013 Napisano 25 Kwiecień 2013 pomijając część techniczną warto zastanowic sie nad jedną rzeczą: ilu z was ma w domu złote monety? niewielu. I w przeszłości również niewielu miało. Oczywisćie warto pomyslec o depozytach poukrywanych przez włascicieli i eksploracji pod kątem skrytek.Bo mało prawdopodobne by stosy monet lezały sobie na polu w podobie boratynek.Niewielu z nas znalazło złotą monete, cześć nie znajdzie nigdy kopiąc większość sygnału koloru.Nastawianie się na poszukiwania złota jest dobre na polach australii a nie u nas:) Także po przerzuceniu ( obowiązkowym) kilku ciężarówek kolorowych śmieci" moze komuś z nas sie uda:). Podsumowując, lepiej chyba by było sie zastanowic jak podczas kopania uniknąć tężca lub boleriozy bo to bardziej prawdopodobne niż złoto inków:)Oczywiscie tylko złota Wam życze i serdecznie pozdrawiam.
emes Napisano 25 Kwiecień 2013 Napisano 25 Kwiecień 2013 Panowie - czy to xterra, etrac, xlt itd. - trzeba kopać wszystko, co nie jest duzym żelazem, tak jak napisał GB - wystarczy inna mineralizacja gleby, ułożenie czy kształt przedmiotu i z identycznych wskazań na wyświetlaczu będą nici...
emes Napisano 25 Kwiecień 2013 Napisano 25 Kwiecień 2013 ps: najwyżej można określić prawdopodobieństwo tego, co mamy pod cewką, jeżeli na określonym id kopiemy dziesiątą kulkę szrapnelową to na jedenastym podobnym wskazaniu możemy się jej spodziewać, ale zawsze będzie ryzyko, że tym razem jest to np guzik (miałem taki przypadek)...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.