Skocz do zawartości
  • 0

dekiel a'la płyta oporowa

afgan251

Pytanie

Napisano

Witam , trafiłem ostatnio dekiel o średnicy ok.50cm i grubości 3mm . Przypomina to trochę płytę oporową ale napewno jest na nią za delikatne . Część nr.1 to zawiesia do paska, szelek, część nr.2 to wycięte z blachy elementy takie jak na rysunku , nitowane w jednym punkcie do dysku ( są ruchome )Zaznaczony element nr.3 to zwykłe wytłoczenie w narysowanym kształcie. Sorry za brak zdjęcia ale nie miałe przy sobie aparatu . Pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po długim dość czasie udało mi się całkowicie przez przypadek zidentyfikować tą dziwną płytę , przeczucie jednak mnie nie zawiodło i wbrew sugestiom kolegów odnośnie części wentylatora etc. okazało się że jest to element zasobnika zrzutowego takiego jak ten na zdjęciu . Pozdrawiam

Napisano
Przykro mi ale nie wydaje mi się żeby to było to , u mnie te wąsy mocowane są na pojedyńczych nitach a nie na stałe na dwóch . to co widać na fotce jako drugi nit to kupka rdzy . Jeżeli chodzi nam o ten sam wąs.
Napisano
Widziałem tamten post z linku już wcześniej i też myślałem że to jakaś pokrywa od tamtego przedmiotu , ale tamten nie posiada żadnych mocowań żeby można było zamontować tą moją pokrywę...
Napisano
Ludzie chodzi o przeznaczenie, takich nakładanych zakończeń wlotów wentylacji było setki modeli, zwłaszcza w czasie PRLu i różniły się detalami oraz wielkością. Nawet nie starajcie się dopasować do konkretnego modelu bo nigdzie nie znajdziecie takiego katalogu.
Napisano
Hebda ja nie mam wady wzroku i już dobrze się przyglądałem tej rzeczy z linku :) Jedynym wspólnym elementem jest to że jest ten sam kształt tego przetłoczenia w obydwu przypadkach , do tego spód tamtego przedmiotu z linku ma na stałe mocowane te blaszki a u mnie są nitowane w jednym punkcie i ruchome . Do tego mój fant ma klamerki do mocowania paska czy czegoś , a jeżeli dobrze dedukuję to raczej nikt o zdrowych zmysłach nie montował klamerek do pasków na obudowie wywietrznika z hali ... no chyba że chciał sobie zrobić wisiorek .
Napisano
Dekiel jest inny niż z z drugiego wątku, ale wydaje się iż trop jest właściwy. Ten ma ruchome wąsy, które świadczyć mogą o tym, że jest to pokrywa od jakiegoś włazu (może rewizyjnego), którą można w razie potrzeby zdemontować.
Grubość blachy 3mm podpowiada, że nie jest to dekiel zwykłego wentylatora fabrycznego, lecz musiał w razie czego przenosić trochę większe obciążenia (np. stojącego na nim człowieka).
Niemniej trop pokrywy jakiegoś urządzenia o nie militarnym zastosowaniu jest moim zdaniem właściwy.
Napisano
Hebda ma racje, jeden z wąsów na twojej fotce ocalał w całości i ma w sobie jeszcze resztki dwóch nitów, to dekiel od wentylatora.
Napisano

Witam , trafiłem ostatnio dekiel o średnicy ok.50cm i grubości 3mm . Przypomina to trochę płytę oporową ale napewno jest na nią za delikatne . Część nr.1 to zawiesia do paska, szelek, część nr.2 to wycięte z blachy elementy takie jak na rysunku , nitowane w jednym punkcie do dysku ( są ruchome )Zaznaczony element nr.3 to zwykłe wytłoczenie w narysowanym kształcie. Sorry za brak zdjęcia ale nie miałe przy sobie aparatu . Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie