ktos451 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Witam, zdobyłem ostatnio dwie takie oto puszki, niestety obie zawalone smarem. Smar wybrałem mniej więcej łopatką, później wybierałem łapą (odłożyłem go, może kiedyś się przyda :)Ale zostało sporo resztek, wydaje mi się, że na takie coś powinna pomóc ropa - i tu pojawia się pierwsze pytanie, czy nada się olej napędowy z orlenu. I ewentualnie jak owy olej się nada to moczyć puchy w misce z olejem, czy raczej przemywać i machać nylonową szczotką.To by było na razie tyle, pewnie jeszcze jakieś pytania pojawią się w trakcie. Proszę o pomoc i jako, że jeszcze nigdy mi jej nie odmówiliście z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2013 tu było ok 3/4 puszki smaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2013 A tu ok 1/4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Kwiecień 2013 Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Całość mocz w ropie przez kilka dni i wycieraj szmatą, tak do skutku. Na koniec umyj benzyną, ropa jest tłusta.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Krótko i konkretnie - dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 14 Kwiecień 2013 Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Przy obecnych zrównanych cenach paliw lepiej zastosować benzynę. Znacznie szybciej rozpuści smar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Już się moczy w oleju napędowym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Kwiecień 2013 Share Napisano 15 Kwiecień 2013 Działanie podobne, a ropa wolniej pruje > mniej śmierdzi.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spetsnaz Napisano 16 Kwiecień 2013 Share Napisano 16 Kwiecień 2013 zaprzeczyłeś sam sobie :) Ropa bardziej śmierdzi bo wolniej wyparowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 17 Kwiecień 2013 Share Napisano 17 Kwiecień 2013 Zobacz tutaj:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=689786#1280299Mój efekt moczenia smaru w ropie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 17 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2013 jeszcze się moczą, ale myślałem, że strychówki lepiej wyjdą :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 17 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2013 Ale w sumie nie maco narzekać :) zawsze mogło być gorzej, albo mogło w ogóle ich nie być.To ta puszka z lewej (bez paska), puszka była do ok. 1/4 napakowana smarem.Druga była bardziej zasyfiała i jeszcze się moczy.Czy dalej mogę spróbować czyścić ją fosolem? I czy zamknięty fosol z 1977 roku jeszcze ma swoje właściwości :D (znalazłem taki u dziadka w garażu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Kwiecień 2013 Share Napisano 17 Kwiecień 2013 Fosol to mieszanina kwasów, powinien normalnie działać, pomimo że zabytkowy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.