Skocz do zawartości
  • 1

Lotka do moździerza

Bezimienny

Pytanie

Napisano

Witam, dziś wyskoczyła moja pierwsza lotka od moździerza, wydaje się pusta jednak jest zatkana na początku i nie wiem czy to jest w 100% bezpieczne? chciałem sobie ją zachować, odrazu jeżeli mogę prosić to proszę o jej identyfikacje jaki to ruski? niemiecki? Wymiary to długość ok 19cm, a średnica lotki to ok 12cm (liczyłem od początki jednej do naprzeciwnej)

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Twoja lotka" jest od pocisku który opisałem.Konrad wrzucił zdjęcie ruskiego,który już na pierwszy rzut oka różni się mocno kształtem brzechw stabilizujących.Ciekawe,że będąc tak wnikliwym względem dziurek" nie zauważyłeś czegoś takiego.
Wpisz w googla - 12cm Wurfgranate 42.Tam są zdjęcia na których Ci się liczba dziurek będzie zgadzać.
Napisano

Tak po prawdzie na podstawie tej fotki nie da się stwierdzić czy to stabilizator lotu (lotkami gra się w darta) Rosyjski czy Niemiecki. Niemiecki posiadał nieco inną budowę; stabilizator był łączony z korpusem pocisku za pomocą specjalnej śruby łączącej. Z kolei stabilizator pocisku Rosyjskiego posiadał wytoczony gwint do połączenia z korpusem.
Ponad to wymiary - stabilizator Niemiecki jest dłuższy.

Napisano
Witam czy to był największy kaliber moździerza używany przez armię niemiecką czy bylo coś większego ?? Nie pytam o nebelwerfer tylko o klasyczny moździerz . Za odpowiedzi dziękuje
Napisano
Mimo najszczerszych chęci nie mogę się dopatrzyć trudności w ustaleniu pochodzenia tejże lotki"
Fotki nędzne,ale różnice aż nazbyt widoczne...
Napisano
W tych kalibrach już ciężko o klasyczny" czyli ładowany od wylotu lufy.Rosjanie wymyśli coś takiego - http://www.2wojna.pl/encyklopedia-su-art-004.html
Napisano
I tak dzięki Konrad0606 za włączenie się do wątku, chciałeś dobrze :) ,a Tobie vis1939 za wyjaśnienie i cierpliwość, w sumie to lepiej ,że niemieckie niż ruskie bo zazwyczaj wszystko ruskie znajduje :)
Pozdro
Napisano

Witam, dziś wyskoczyła moja pierwsza lotka od moździerza, wydaje się pusta jednak jest zatkana na początku i nie wiem czy to jest w 100% bezpieczne? chciałem sobie ją zachować, odrazu jeżeli mogę prosić to proszę o jej identyfikacje jaki to ruski? niemiecki? Wymiary to długość ok 19cm, a średnica lotki to ok 12cm (liczyłem od początki jednej do naprzeciwnej)

Napisano
hmmm...to znaczy że Konrad0606 myślał że ten który załączył na zdjęciu to ruski a jest niemiecki? Bo ten co ty vis1939 na tym obrazku różni się troche otworami (tymi dziurkami w lotce) bo na Twoim zdjeciu są 3 ale z profilu nie widać już nowych trzech po obu stronach, tak jak to na konrada0606 i na tym moim jak wezmę z profilu popatrzę to już widać po obu stronach kolejne 3 dziurki, jeżeli przynajmniej rozumiecie o co mi chodzi :) ,bo nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć, przynajmniej tak mi się wydaję... :)
Pozdro:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie