Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk- Czy nie jest on z ładuniem wybuchowym?

walczak

Pytanie

Napisano

Witam jestem początkujący i chciałbym się upewnić czy pocisk prawdopodobnie Mauser dłg.36mm,szer.8mm to wersja z ładunkiem zapalająco smugowym.Jest ciężki i ma jedno tłoczenie.Jesli orientujecie się co to za pocisk to napiszcie.Jeśli ta wersja to nie zamierzam trzymać go w domu.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jest ołowiany rdzeń, zwłaszcza na podstawie tak kiepskich fotek.
Pocisków mauserowskich było sporo modeli, smugacz łatwo rozpoznać. kłopotliwy w rozpoznaniu i bardzo niebezpieczny jest pocisk z fosforem.
Napisano

B-30 to to nie jest, rant denka nie jest zawinięty do wewnątrz.

Jak dla mnie to 7,62 dalekonośny typu Д

Ewentualnie jakaś powojenna wersja typu ПП, СТ-М2 lub СН o identycznej budowie, zależy gdzie kopiesz...

Napisano

Witam jestem początkujący i chciałbym się upewnić czy pocisk prawdopodobnie Mauser dłg.36mm,szer.8mm to wersja z ładunkiem zapalająco smugowym.Jest ciężki i ma jedno tłoczenie.Jesli orientujecie się co to za pocisk to napiszcie.Jeśli ta wersja to nie zamierzam trzymać go w domu.

Napisano
Przy B30 się nie upieram bo fotki marne i sugeruje się wymiarami.
Na dalekonośny typu Д jest za długi,o ile autor dobrze pomierzył.Raczej rzeczywiście należało by szukać w powojennych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie