tomek112 Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Czy można po tej czapce(chyba pruskiej - nie jestem znawcą tematu) spróbować ustalić datę zrobienia fotki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Czapka ma pasek więc podejrzewam 1917\\18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HU13ERT Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 hmm ale to znaczy, że masz tylko ten fragment zdjęcia?Po samej czapce widać, że jest to pruski żołnierz rezerwy. Kokarda (to coś z krzyżykiem) wygląda na model sprzed 1867 ale czapka jest wzoru 1907/1910. Reasumując: zdjęcie mogło być wykonane od 1910 do 1918 roku.Dla oddziałów rezerwy w kolejnych latach wojny wchodziły przepisy odnośnie nakryć głowy i jeśli byłaby możliwość sprecyzowania rodzaju jednostki (Pułk Rezerwowy,Pułk Landwehry czy Batalion Landsturmu) można by uściślić datowanie. Inaczej sprawa ma się w przypadku zdjęcia pozowanego w atelier gdzie zakładano wszystko co było pod ręką ;)Pozdrawiam.H. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 To od kiedy wprowadzono te nieszczęsne paski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
HU13ERT Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 abcdChyba masz rację.Paski pojawiły się już 1908 a wcześniej w czapkach na prywatne zamówienie.Ale patrząc na wygląd tej ze zdjęcia i jej górnej części (z wełny Feldgrau) chyba rzeczywiście będzie Einheits Schirmmütze M1917H. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek112 Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Dziękuję za pomoc, czyli prawdopodobnie I wojna, fotka w albumie dziadka, nie wiadomo skąd i dlaczego...może jakaś znajomość z czasu okupacji rodzinnych terenów(Podlasie) w latach 1915 - 1917(rozmiar jak od dokumentu - nie dawałem w skanie całości, twarz nic by nie powiedziała a czapka gorzej widoczna by była). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
tomek112
Czy można po tej czapce(chyba pruskiej - nie jestem znawcą tematu) spróbować ustalić datę zrobienia fotki?
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.