ktos451 Napisano 25 Marzec 2013 Autor Share Napisano 25 Marzec 2013 Tak więc podjąłem się karkołomnego zadania znalezienia właściciela odznaki NSDAP którą posiadam, w normalnych warunkach znalezienia odznaki (pole, las, allegro) było by to niemożliwe. Jednak została ona znaleziona w domu którego przedwojenny adres znam. Jako, że w tym szukaniu chyba jedynie Bóg mi dopomoże - tak więc mam zamiar zacząć je od plebani i spojrzenia w księgi parafialne. Sądzę, że wypiszę sobie wszystkie dorosłe osoby zamieszkałe w tym domu w roku 1944-45. Dom był wielorodzinny z dużymi mieszkaniami dla bogatych Niemców, ale po wojnie zrobili mały bałagan i utrudnili mi robotę bo podzielili wszystkie mieszkania na dwie części.OK, powiedzmy, że będę już miał nazwiska, ale co potem? Przecież nie będzie przy nim w księdze parafialnej napisane CZŁONEK NSDAP... Zapewne w końcu udam się do miejskiego muzeum i może coś ustalimy już z nazwisk. A i jeszcze jak jest z ochroną danych osobowych, czy to jeszcze dla nich działa? Macie może jakieś propozycje co do szukania jak, gdzie? PSKtoś z was się może zapyta o cel tego przedsięwzięcia - cel jest jeden, ma wzrosnąć wartość odznaki, oczywiście wartość historyczna bo na razie jest ona tylko jednym z wielu milinów emaliowanych blaszek bez własnej unikatowej historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Marzec 2013 Share Napisano 25 Marzec 2013 Cienko to widzę - ktoś mógł zgubić nie związany w żaden sposób z budynkiem. Po za tym jak był z NSDAP to raczej z kościołem nic wspólnego mieć nie chciał. No chyba, że ochrzczony - ale mógł przybyć z innego miasta etc etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 25 Marzec 2013 Autor Share Napisano 25 Marzec 2013 Zgubił za futryną drzwi... raczej wątpię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 25 Marzec 2013 Autor Share Napisano 25 Marzec 2013 A co do kościoła to racja - ale jest to jakiś punkt zaczepienia, i jakoś dziwnym trafem tam zawsze stare papierzyska nie giną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Marzec 2013 Share Napisano 25 Marzec 2013 Odznaka ma jakiś numer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 25 Marzec 2013 Autor Share Napisano 25 Marzec 2013 Jeno RZM M1/101 - Gustav Brehmer, MarkneukirchenTo tahttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=682043 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Marzec 2013 Share Napisano 25 Marzec 2013 To producent - kicha :(Dowiedz się czy w archiwum (Zielona Góra, Gorzów ?) zachowały się jakieś dokumenty z NSDAP z Międzyrzecza. U mnie cała dokumentacja - podobno kompletna jest w Archiwum Państwowym w Katowicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Marzec 2013 Share Napisano 25 Marzec 2013 I zerknij tu:http://nsdapuniforms.com/engine/results.asp?Category=All&Filter=Show+All+Items&Page=9Szybciej sprzedasz :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 25 Marzec 2013 Autor Share Napisano 25 Marzec 2013 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684301Coś w ten deseń było :) nie mogę dostać tych Nadwarciańskich Rocznikach Historyczno-Archiwalnych" w żadnej bibliotece w M-cz'u nie było, będzie się trzeba ruszyć do Landsberg'a. Nad archiwum się zastanowię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 25 Marzec 2013 Autor Share Napisano 25 Marzec 2013 Nie mam najmniejszego zamiaru sprzedawać :)A, że tego na aukcjach od groma i trochę to wiem :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 25 Marzec 2013 Share Napisano 25 Marzec 2013 Zachowała się w niemieckich archiwach część list odznaczonych złotą" numerowaną odznaką nadawaną co wybitniejszym partyjniakom,kiedyś słyszałem nawet że podobno ekshumatorzy z WaSt zidentyfikowali truposza właśnie na podstawie numerowanej NSDAPówki która przy nim była.Ale w Twoim przypadku może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Marzec 2013 Share Napisano 25 Marzec 2013 Dlatego pytałem o numer :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 26 Marzec 2013 Autor Share Napisano 26 Marzec 2013 Z tymi co ich było 100 000 to pikuś :) A tego to miliony bili - ale popróbujemy, zacznę poszukiwania po świętach i będę relacjonował :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.