Skocz do zawartości

Jak znaleźć właściciela odznaki

ktos451

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc podjąłem się karkołomnego zadania znalezienia właściciela odznaki NSDAP którą posiadam, w normalnych warunkach znalezienia odznaki (pole, las, allegro) było by to niemożliwe. Jednak została ona znaleziona w domu którego przedwojenny adres znam.

Jako, że w tym szukaniu chyba jedynie Bóg mi dopomoże - tak więc mam zamiar zacząć je od plebani i spojrzenia w księgi parafialne. Sądzę, że wypiszę sobie wszystkie dorosłe osoby zamieszkałe w tym domu w roku 1944-45. Dom był wielorodzinny z dużymi mieszkaniami dla bogatych Niemców, ale po wojnie zrobili mały bałagan i utrudnili mi robotę bo podzielili wszystkie mieszkania na dwie części.

OK, powiedzmy, że będę już miał nazwiska, ale co potem? Przecież nie będzie przy nim w księdze parafialnej napisane CZŁONEK NSDAP... Zapewne w końcu udam się do miejskiego muzeum i może coś ustalimy już z nazwisk.

A i jeszcze jak jest z ochroną danych osobowych, czy to jeszcze dla nich działa?

Macie może jakieś propozycje co do szukania jak, gdzie?

PS

Ktoś z was się może zapyta o cel tego przedsięwzięcia - cel jest jeden, ma wzrosnąć wartość odznaki, oczywiście wartość historyczna bo na razie jest ona tylko jednym z wielu milinów emaliowanych blaszek bez własnej unikatowej historii.

Cienko to widzę - ktoś mógł zgubić nie związany w żaden sposób z budynkiem. Po za tym jak był z NSDAP to raczej z kościołem nic wspólnego mieć nie chciał. No chyba, że ochrzczony - ale mógł przybyć z innego miasta etc etc...

To producent - kicha :(
Dowiedz się czy w archiwum (Zielona Góra, Gorzów ?) zachowały się jakieś dokumenty z NSDAP z Międzyrzecza. U mnie cała dokumentacja - podobno kompletna jest w Archiwum Państwowym w Katowicach.

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684301

Coś w ten deseń było :)

nie mogę dostać tych Nadwarciańskich Rocznikach Historyczno-Archiwalnych" w żadnej bibliotece w M-cz'u nie było, będzie się trzeba ruszyć do Landsberg'a.

Nad archiwum się zastanowię.

Zachowała się w niemieckich archiwach część list odznaczonych złotą" numerowaną odznaką nadawaną co wybitniejszym partyjniakom,kiedyś słyszałem nawet że podobno ekshumatorzy z WaSt zidentyfikowali truposza właśnie na podstawie numerowanej NSDAPówki która przy nim była.Ale w Twoim przypadku może być problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie