Skocz do zawartości
  • 0

Ocena oryginalności farby . Niemiecka puszka / maska .

Dragon125

Pytanie

Napisano

Witam, wpadła mi taka oto puszka. Po szczawiu wyszła jasna farba, pod nią zaś jest klasyczna niemiecka barwa. I mam tutaj do Was prośbę o opinie odnośnie tej jasnej farby. Dostałem ją od dobrego kolegi, który ma ją zaś od rolnika . Rolnik miał ją od bardzo dawna, podobno nigdy nie malował. Patrząc na strukturę, jasna farba wygląda tak samo oryginalnie jak i ciemna. Ale tutaj wolałbym usłyszeć jeszcze kilka innych opinii. Proszę zwrócić uwagę także na wnętrze, dość niechlujnie pomalowane. Malowanie w camo odbywało się w zakładach,czy była to indywidualna inicjatywa , czy też z góry przypisane obowiązek ?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wpadła mi taka oto puszka. Po szczawiu wyszła jasna farba, pod nią zaś jest klasyczna niemiecka barwa. I mam tutaj do Was prośbę o opinie odnośnie tej jasnej farby. Dostałem ją od dobrego kolegi, który ma ją zaś od rolnika . Rolnik miał ją od bardzo dawna, podobno nigdy nie malował. Patrząc na strukturę, jasna farba wygląda tak samo oryginalnie jak i ciemna. Ale tutaj wolałbym usłyszeć jeszcze kilka innych opinii. Proszę zwrócić uwagę także na wnętrze, dość niechlujnie pomalowane. Malowanie w camo odbywało się w zakładach,czy była to indywidualna inicjatywa , czy też z góry przypisane obowiązek ?

Napisano
Możliwe, że ta zielona farba to zwykłe maskowanie a ta jasna to może pozostałość po wyblakniętej białej farbie (zimowej).
Czyli każda może być tak samo oryginalna.
Wrzuć fotkę od środka może to ułatwi sprawę.
Napisano
Szanowny kolego kamil99karpik, zwróć uwagę na to,że jeśli farba jest oryginalna to właśnie taką barwę powinna mieć. Byłeś kiedyś w starym domu ? Wystarczy 15 lat nie malować ścian a są całe żółte. Chociaż nie wykluczam ,że jest to też powojenna robota. Sam jednak fakt,że farba nie jest śnieżno biała , nie wyklucza,że może być ona z wojny. Proszę o więcej opinii :)

Dzięki Kamil za opinie :)
Napisano
Po mojemu sytuacja identyczna jak w przypadku tej skrzynki - http://allegro.pl/patronenkasten-34-1939-dunkelgelb-aluminiowa-i2988972586.html

Podczas malowania pojazdów w polowych warsztatach jechano przy okazji po takich rzeczach jeśli tego wymagały.
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie