Skocz do zawartości
  • 0

narzedzie z kamienia

adamiec

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak kolega alex_2013 napisał, żeby wypowiadać się na temat oryginalności na żywo musiałby jej obejrzeć specjalista, na moje oko toporki ze zdjęć wyglądają że zostały wykonane w neolicie. Co do wystawienia na aukcji, z reguły takie przedmioty nie mają tam racji bytu, natomiast jeżeli się już pojawią, odpowiednie organy na bieżąco monitorują obrót tych przedmiotów w sieci, więc handel nimi dla potencjalnego sprzedającego okazuje się zgubny.
Pzdr. gudek82
Napisano
Jedynym rozsądnym wyjściem to oddać ten zabytek do muzeum. Oni się tym zajmą i zrobią wiele więcej pożytku, niż jak ma leżeć u Ciebie na półce. A jeśli chodzi o wartość... to tutaj nie ma sensu dyskutować.
Napisano
Wszystkie pięć zdjęć zostały wykonane w wystarczającej rozdzielczości by ocenić stan kamiennych przedmiotów.
Skoro neolit to mają przynajmniej 5000 lat (przedmioty). Proszę wskazać ślady 5000 lat wpływu wrogiego środowiska (atmosfera, kwasowość/zasadowość gleby) na owe toporki. Poza tym zostały wykonane jako narzędzia użytkowe, a śladu używania na nich nijak nie widać. Proszę porównać zdjęcia tych toporków ze zdjęciami narzędzi w zbiorach muzealnych.
Oczywiście, że mogę się mylić, ale wtedy byłyby to najlepiej zachowane narzędzia neolityczne wykonane celowo by przekazać je potomności i przechowywane przez tysiące lat w warunkach specjalnych co oczywiście nie jest niemożliwe.

Kolego alex_2013.. to, że piszę po polsku nie oznacza obligatoryjnie że jestem katolikiem i Franciszek panuje co najwyżej Tobie, a nie nam. Skoro więc Twoje założenie jest fałszywe to i teza nic nie warta.
Napisano
Coś tam kolega zazor usłyszał lub przeczytał i coś dzwoni tylko nie wie w którym kościele !. A od kiedy to przedmioty z neolitu mają przynajmniej 5000 lat ?. Duża część znalezisk toporków pochodzi z kultury ceramiki sznurowej datowanej na III tysiąclecie p.n.e. dawniej nazywaną kulturą toporów bojowych. Neolit na terenach Polski trwał w latach 5200-1900 p.n.e. więc ?. Zgadza się że wykonywane były jako narzędzia użytkowe, co nie znaczy że wszystkie były używane, a o darach wotywnych też kolega nie słyszał ?. Archeolodzy znajdują także przedmioty w nienaruszonym stanie jakby były wykonane wczoraj, duża zależność stanu przedmiotu względem kontekstu znalezienia.
Napisano
A od kiedy to przedmioty z neolitu mają przynajmniej 5000 lat ?. Duża część znalezisk toporków pochodzi z kultury ceramiki sznurowej datowanej na III tysiąclecie p.n.e." - tutaj kolega zadał pytanie i jednocześnie sam sobie odpowiedział. Podpowiem, że mamy rok 2014 n.e.

Wota to dary charakterystyczne dla chrześcijaństwa - więc to kolega dzwony słyszał tylko nie namierzył.

Nawet gdyby (durne połączenie wyrazów, wiem, ale pasuje) koledzy rozkopali stanowiska archeologiczne w miejscu kultu, a zatem i składania darów bóstwom, o co nawet przez myśl mi nie przeszło ich podejrzewać to i tak na znaleziska przez tysiące lat działałby odczyn chemiczny gleby, i krawędzie tych przedmiotów byłyby naruszone przez ząb czasu, a nie wyglądały jak dopiero co opracowane szlifierką taśmową.
FAKT- musi to do ręki wziąć geoarcholog.
FAKT- nie jest to forum specjalistyczne i identyfikacja w 90% skuteczna [nie liczyłem, szacuję :) ] wynika z doświadczenia użyszkodników, a nie ich tytułów naukowych.
Napisano
Fakt źle przeczytałem, odruchowo skumałem że chodzi Ci o 5000 lat p.n.e. Co do darów wotywnych to występowały i w czasach prehistorycznych jak i nam współczesnych, czyli jak tylko wyodrębnił się system wierzeń i praktyk.
Składane dary bóstwom były różne, w zależności od epoki; np. ozdoby, narzędzia, broń. Koledzy nie koniecznie musieli rozkopywać stanowiska, przypadkowo mogli na takie natrafić (nie opisane).
Dary mogły być wrzucone do wody, przez okres kilku tysięcy lat, ukształtowanie terenu mogło się diametralnie zmienić, zdarza się że przedmioty archeo znajdowane są podczas kopania np. torfu. W takich warunkach m.in (brak dostępu tlenu)nie tylko na kamień nie będą oddziaływały warunki glebowe etc. znane są przypadki odnajdywania zmumifikowanych ludzkich szczątków. Podobnym przykładem może być wyposażenie grobowe, przedmioty żelazne odnajdowane w popielnicach, są w świetnej kondycji. W zaprzyjaźnionym muzeum miałem okazję oglądać tak przedmioty z kamieni, krzemieni (pasiastych), jak i brązu i żelaza. Niektóre z nich wyglądały jak te na zdjęciu. Odnośnie tych toporków jak pisałem wcześniej na podstawie zdjęć możemy tylko gdybać, aczkolwiek jestem w stanie uwierzyć w ich oryginalność, więcej wiary kolego zazor :)
Pozdrawiam raz jeszcze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie