Skocz do zawartości

jezioro Stolec

DETER

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wczoraj uzyskalem info o wraku samolotu (brak info jaki samolot)w jeziorze w miejscowości Stolec niedaleko Szczecina. Jezioro styka się z granicą niemiecką. Rozmawaiłem z facetem , który w latach 80 pływał łodką i wiedać elementy pod wodą, głebokość max.3 metry. Facet obiecał pomóc, ma własną lódkę. Ktoś może posiada informację na w/w temat?
Napisano
Jezioro stolec to miał dzisiaj rano mój pies na spacerze. (bo znowu się nażarł jakiegoś świństwa)

Z tym B-17, to b. stara i znana historia. Nawet kilka filmów/reportaży o tym było, a w Internecie to powinno być całe multum informacji.
pozdr.
Napisano
Chyba było. A jezioro nazywa się Stolsko (skoro nikt tego nie skorygował do tej pory... :) Skrzydło od tej fortecy jest (bodajże) w muzeum w Kołobrzegu.
Napisano
Tu jest fajny artykuł:
http://www.samoloty.ow.pl/str196.htm

+epilog na dole
Napisano
chodzi mi o jezioro kolo miejscowosci Stolec, na północ od Lubieszyna (tam gdzie ptrzejscie graniczne), to o tym samym mówimy?
Napisano
Jeżeli mówimy o tym samym to również fragment skrzydła znajduje się w muzeum Stowarzyszenia Miłośników Ziemii Polickiej Skarb" w Policach.Mieliśmy papiery na nurkowanie tam i prace eksploratorskie (od Niemców itd) ale podobno utworzono tam jakiś rezerwat i niestety cofnięto zezwolenie i nie można było się podjąc wydobycia kolejnych części, a oczywiście z tym rezerwatem to wielka kicha, którą Niemcy zrobili aby nie można było przeprowadzić dalszych prac;-|.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie