Skocz do zawartości
  • 0

przedmiot z brązu

mensguth6

Pytanie

Napisano

Witam,jako że wszędzie biało zrobiłem kilka kursów po złomowiskach.Dałem za to 10pln.I tu pytanie,jest to płacidło czy też siekierka a może zwykły klin.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No i tak na koniec... Torba5 napisałeś IV/V wiek kultura Łużycka" Powinno być raczej V/IV pne. Przesunąłeś górną granicę występowania k.łyżyckiej o kilka stuleci:)
pozdrawiam
Napisano
tak geniuszu, mój czeski błąd i nie dodanie pne bo to wydawało się oczywiste ,twoja id to wygląda to jak jakaś siekierka" brawo,ale uderz w stół .... przedłużycka tak ....
Tabela przedstawia czas trwania okresów, w których istniała kultura łużycka:
Nazwa okresu Czas trwania (lata p.n.e.)
I okres epoki brązu 1700–1500
II okres epoki brązu 1500–1300
III okres epoki brązu 1300–1100
IV okres epoki brązu 1100–900
V okres epoki brązu 900–700
VI okres epoki brązu 700–400.
Napisano
ie dodanie pne bo to wydawało się oczywiste" do dat po urodzeniu Chrystusa nie trzeba dodawać n.e. natomiast przy okresach wcześniejszych należy użyć p.n.e. bądź B.C. (oczywiście jeśli nie mówimy o datach kalibrowanych) , być może przez przypadek ale popełniłeś błąd który w moim odczuciu jest niedopuszczalny przy identyfikowaniu czegokolwiek. Wytknąłem Ci ten błąd a Ty mnie zakatowałeś i jeszcze wkleiłeś tabelkę z Wikipedii która ma udowodnić co? Odbiegliśmy trochę od tematu. Nie twierdzę ,że moja identyfikacja jest całkowicie trafna ale typowe siekierki łużyckie wyglądają inaczej. Być może któraś grupa k.łużyckiej wytwarzała podobne siekierki? Proszę pokaż coś co by poparło twoją tezę. Przypomina ona natomiast wyroby przedłużyckie choćby k. unietycką. Tak czy inaczej przedmiot pochodzi z epoki brązu i tutaj jesteśmy zgodni:)
pozdrawiam
Napisano
http://www.time-lines.co.uk/bronze-age-axe-012927-21017-0.html

jest to siekierka bez podniesionych brzegów, w formach robionych na tzw wosk tracony byly one bardzo widoczne, do tego siekierki z podniesionymi brzegami miały budowe bardziej złożona. Tak charakterystyczne np dla kultury unietyckiej czy przedlużyckiej. Nie jest to siekierka z okresu halsztackiego c i d na mój nos tylko z poczatku lub samego srodkowego okresu epoki brązu wg Kostrzewskiego na ziemiach polskich.Oczywiscie moge sie mylic:). W kulturze mierzanowickiej braz byl sporadycznie i to za wczesnie, w unietyckiej takich nie bylo, w przedłuzyckiej raczej tez nie. Pogrzebie w tabelach , moze cos znajde pozniej. Obstawiam na srodkowy brąz
Napisano
A tak w ogóle to dość precyzyjnie umijscowiłeś ten przedmiot w V/IV w p.n.e. Czyli to według Ciebie sam schyłek k. łużyckiej? Czyli już notabene epokę żelaza(dla ziem polskich)...
Napisano
siekierka bezotworowa z plaską cześcia roboczą, umieszczana w rozcietym zakrzywionym stylisku roboczym a nastepnie w miejscu łaczenia owijana skóra.Generalnie te siekierki bezotworowe poprzedzające pozny brąz na terenie Europy wychodza nawet do 2 tys pne. Ale jesli to pochodzi z ziem polskich to jest swieższa o jakies pareset lat. Tyle na moj nos, jestem tylko laikiem,jesli jest tu archeolog pracujący w zawodzie i w brazie prosze o korekte
Napisano
Witam,przedmiot trafił już do Muzeum Arch.w Poznaniu.Wstepne datowanie to 700 l.p.n.e,jutro bede coś więcej wiedział.I taka ciekawostka-pracownicy muzealni byli bardzo zdziwieni tym iż chcę to przekazać dla nich,mysleli że przyszedłem tylko po wydatowanie. Archeo ciągle zaskakuje.
Napisano
Brawo za to muzeum dla mnie to kolejne małe zwycięstwo na drodze do wspólnych interesów ,czekamy na konkrety z datowania
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie