Koledzy, mam taka niecodzienna zagadke. Jakies 20 lat temu na spacerze z rodzicami znalazlem na ziemi wpinke/odznake niemiecka. Niestety, jako dzieciak nie do konca panowalem nad wszystkimi moimi skarbami. Wiedzialem, ze temat z okolic wojny ale nikt mi wtedy nie byl w stanie udzielic wskazowek co to dokladnie bylo. Tak zaczalem sobie o tym odswierzac pamiec i probowac to zidentyfikowac. Oczywiscie po odznace slad zaginal przynajmniej 10 lat temu. Przewalilem troche katalogow i nic takiego nie znalazlem, choc pamiec moze mi sie troche pierniczyc...
Odznaka byla z blaszki. Okragla, srednica jakies 2-3cm. Wygladalo to mniej wiecej tak, ze w kolo o tej srednicy byla wpisana swastyka i jesli mnie pamiec nie myli dwa skrzyzowane miecze. Miecze najprawdopodobniej wystawaly poza obrys kola i na nich trzymala sie swastyka. Po obrysie kola, od zewnatrz bylo cos takiego jakby fredzelki (ustawione jak na przedluzeniu pierscienia tego kola). Wszystko bylo dokladnie wykonane wiec raczej wykluczam folklor okopowy. Moglo byc tez tak, ze gdzies pojawil sie tam motyw lisci debowych ale nie jestem pewny tego.
Tak jak pisalem, bylo to jakies 20 lat temu wiec moge miec mylny obraz.
Wrzucam wiec nowy temat, moze komus sie cos przypomni. Sorki za brak polskiej czcionki, pisze z kom.
Pytanie
bassista
Odznaka byla z blaszki. Okragla, srednica jakies 2-3cm. Wygladalo to mniej wiecej tak, ze w kolo o tej srednicy byla wpisana swastyka i jesli mnie pamiec nie myli dwa skrzyzowane miecze. Miecze najprawdopodobniej wystawaly poza obrys kola i na nich trzymala sie swastyka. Po obrysie kola, od zewnatrz bylo cos takiego jakby fredzelki (ustawione jak na przedluzeniu pierscienia tego kola). Wszystko bylo dokladnie wykonane wiec raczej wykluczam folklor okopowy. Moglo byc tez tak, ze gdzies pojawil sie tam motyw lisci debowych ale nie jestem pewny tego.
Tak jak pisalem, bylo to jakies 20 lat temu wiec moge miec mylny obraz.
Wrzucam wiec nowy temat, moze komus sie cos przypomni. Sorki za brak polskiej czcionki, pisze z kom.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.