Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet PERKUN

Trzy Korony

Pytanie

Napisano
Witam Kolegów
Znalazłem bagnet Polski na bardzo starym poligonie i też na tych ziemiach były konflikty 1 i 2 wojną Światowa . Przeszukałem internet i nie znalazłem innych bagnetów z takimi biciami , bagnet był w żabce i pochwie niestety pochwa była w bardzo złym stanie . A więc tak na 1 zdjęciu widać W.P. i nad napisem orzełek starszy niż mają te bagnety z 2 wojny ten orzełek ma kształt taki jak Herb Polski z lat 1919-1927 .
Na 2 zdjęciu widoczny jest napis ,,PERKUN'' po lewej stronie jest prostokąt niestety nie widać w nim nic , a po prawej stronie jest kółeczko a w nim małe b lub liczba 6 . W internecie są bagnety z innym orzełkiem a na miejscu kółeczka jest trójkąt a w nim duże M a w tym bagnecie jest inaczej , Proszę o pomoc z których lat jest ten bagnet ? może jest bardziej wartościowy niż te z 2 wojny . Proszę o pomoc Pozdrawiam . zaraz umieszcze nastepne zdjecia

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Że niby nie wiesz co masz? A okładki i śrubki to dobre żeś dokupił :P wyglądają jak te z all..... kupione u L.... ;]
Bagnet polski perkun wz.29, produkowany w latach 1929-1938 (od razu uprzedzam o co chodzi - w 1939 weszlo inne oznaczenie tych bagnetów - Perkun Warszawa"). Także Twój bagnecik to perkun z lat 30-tych, niestety jest to populares, w takim stanie też za duzo nie jest warty, ale ja i tak bym sie z niego cieszył :)
Napisano
Witam Kolegów
Znalazłem bagnet Polski na bardzo starym poligonie i też na tych ziemiach były konflikty 1 i 2 wojną Światowa . Przeszukałem internet i nie znalazłem innych bagnetów z takimi biciami , bagnet był w żabce i pochwie niestety pochwa była w bardzo złym stanie . A więc tak na 1 zdjęciu widać W.P. i nad napisem orzełek starszy niż mają te bagnety z 2 wojny ten orzełek ma kształt taki jak Herb Polski z lat 1919-1927 .
Na 2 zdjęciu widoczny jest napis ,,PERKUN'' po lewej stronie jest prostokąt niestety nie widać w nim nic , a po prawej stronie jest kółeczko a w nim małe b lub liczba 6 . W internecie są bagnety z innym orzełkiem a na miejscu kółeczka jest trójkąt a w nim duże M a w tym bagnecie jest inaczej , Proszę o pomoc z których lat jest ten bagnet ? może jest bardziej wartościowy niż te z 2 wojny . Proszę o pomoc Pozdrawiam . zaraz umieszcze nastepne zdjecia
Napisano
Że podepnę się pod temat przy okazji. Czy na bagnetach zawsze były robione bicia producenta? Perkun", adom"?? na moim wz.29 oprócz cech odbioru, jakoś nie mogę się dopatrzeć. stan mojego, jest lepszy od tego na zdj., ale właśnie nie widzę śladów napisu który był robiony dość głęboko.
Napisano
nie krzyczę :) tylko grzecznie pytam i proszę o Pomoc w ustaleniu w jakich latach on służył i jakieś informacje o tym bagnecie bo w internecie nic nie znalazłem :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie