Skocz do zawartości
  • 0

Koło czołgu prawdopodobnie

Sylwester/Fidest

Pytanie

• Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję za liczne głosy w dyskusji.
Z racji ograniczonego dostępu do sieci, dokładniejsze zdjęcia prześlę w weekend lub po weekendzie.

Wyjaśniając - rejon znalezienia koła to posesja na skraju lasu - Radzymin/Słupno k/Warszawy na głębokości ok. 1 m.
Napisano
Piasta była kiedyś naprawiana (spawana mosiądzem) przy jednym z domniemanych sześciu otworów pokrywy.

Prawdopodobne mocowania zębatek napędowych (zakładając, że jest to koło od czołgu) nie mają symetrycznego kształtu z powodu donitowania do szprych zewnętrznego pierścienia.
Napisano
wieczorem wstawie kilka fotek bo mam ograniczony dostemp do sieci, tez obstawiam ze jest to kolo napendowe (mocowanie zembatek napendzajacych gonsienice) przeciw elementowi felgi autobusu jest ten rant zewnetrzyny (ogranicznik?) ew to koło od transportera itp. trudno okreslic.
Napisano
Człowieku , miej trochę szacunku dla Tych którzy mają Ci to zidentyfikowac. Pisz w języku polskim . dostemp ,napendowe , zembatek , napendzajacych gonsienice , zewnetrzyny ".
Napisano
To koło ma tyle wspólnego z dzwigiem czy z wciągarką co z balonem, ja gratuluje osobą które nie potrafią odróżnić staliwa od stali
Napisano
Nie napisał że sam spawał tylko ze widnieje ślad a że mosiadze to poznał po kolorze i dokładniej jest to lutowanie mosiadzem elementów odlanych
Napisano
Jeżeli jest lutowane mosiądzem to prawdopodobnie jest wykonane ze staliwa lub żeliwa co zawęża poszukiwania.
Napisano
Ale do czego to jest podobne i środkiem czego to jest.
Przecież to jest kompletne koło napędowe jakiegoś łańcucha z widocznym rowkiem wpustowym mocowania na wale napędowym.
Napisano

Obręcz dociskowa koła były podobne w autobusach Jelcz p70 .Na załączonym schemacie widać jak to jest montowane na felgę.Zdrów

Napisano
Wrzuć jakieś foto lub link bo nie widziałem nigdy takiego koła, ale mysle że koło od windy powinno mieć owek" na linę
Napisano
Zwracajcie uwagę na wage tego koła, oraz na ilość szprych" element dociskowy ważący około 50 kg? to całe kompletne koło wazyło by z 200kg.
Napisano
Chyba tak, przejdzmy moze do tematu, wg. mnie koło odpada jako element wciągarki kotwicy, dla małych jednostek zbyt masywne a duże maja całkiem inna konstrukcje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie