Skocz do zawartości
  • 0

dokumenty i listy urzędowe

traper6

Pytanie

Napisano

Nie chcę zakładać kilku wątków, więc te papierzyska wrzucam do jednego wątku.
Interesuje mnie co to jest za dokument i proszę o napisanie mi po niemiecku normalnymi literami, bo z tymi mam problem z odczytaniem.
Osoby które będą łaskawe udzielić mi odpowiedzi, proszę o podanie w nagłówku: Dokument 1, 2, 3 itd

A więc lecimy po kolei:

Dokument 1.
Jest to pierwsza strona tytułowa. Format trochę większy od A4 (nie mieści się w skanerze). Domyślam się że to może być coś powiązane z bankiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,były jako dowód osobisty zazwyczaj papierowe,kennkarty na płótnie posiadali tylko więźniowie obozów jenieckich.
Napisano
4/ dyplom za zajęcie 9 miejsca w biegach przełajowych organizowanych w szkole intendentury wojsk lądowych której H.J.Huckel był zapewne kursantem,pozostełe 4 papiery są związane z pracą płatnika wojskowego.
Napisano
Dokumenty z materiału były powszechnie stosowane przez Niemców podczas II w. czy to jako jakieś zakładowe przepustki ,prawa jazdy czy dokumenty tożsamości co widać powyżej,nie mam pojęcia czy kierowali się że taki dokument był trwalszy od papierowego a może chodziło o to by uniemożliwić fałszowanie , z płótna (jeżeli to płótno a nie jakiś wynalazek ) trudno coś wymazać by wpisać nowe.
Napisano
˝posiadali tylko więźniowie obozów jenieckich.˝ w jenieckich nie mieli żadnych dokumentów tożsamości posiadali tylko nieśmiertelniki a w komendanturze były karty ewidencyjne z fotografiami,odbierając np. paczkę jeniec legitymował się nieśmiertelnikiem.
Napisano

Dokument 7
Wygląda mi na najciekawszy ze wszystkich i dlatego postanowiłem dać fotki całości.
Format trochę większy od A4. Wykonany na papierze czerpanym ze znakiem wodnym i datowany na 1832.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie