piotrek vickers Napisano 14 Luty 2013 Autor Napisano 14 Luty 2013 Witam szanownych kolegówtydzień temu zakupiłem wykrywacz. Chciałbym go wypróbować, niestety zarówno w polu jak i w lesie leży ok 20 centymetrowa warstwa śniegu. Czy śnieg może zaszkodzić wykrywaczowi?
kopijnik2 Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 - nie powinien...temperatury: lepsze -3 niż +4ze względu na błoto
Pablooos Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Chyba ze posiadasz cos z pod znaku MD , wtedy mozesz miec problem na sniegu
DOMILUD PL Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Nie wiem jaki masz wykrywacz, ale wskazany pokrowiec na panel wyświetlacza i nie tylko zresztą. Wszystkie otwory - głośnikowe, słuchawkowe - dość łatwo łatwo zalepić mazią śniegowo-błotną. Zwłaszcza jak kopiesz i trzeba odłożyć wykrywkę i nie ma o co oprzeć. A śnieg przy lekkim mrozie przylega jak jasna.Z temperaturami nie zgadzam się kopi. Przy mrozie zaraz na łopacie obmarza, przemokniete rękawice to samo itd itp. W plusie to zawsze w plusie, chociaż błotko fakt może być większe.
xen Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Ale jak już masz na + temperaturkę to i łatwiej się dostać do fanta :) Na polach to samo więc jedyny - to właśnie błoto, ale coś kosztem czegoś :)
piotrek vickers Napisano 14 Luty 2013 Autor Napisano 14 Luty 2013 Mam proximę 5.0 Czyli należy zabezpieczyć górną część wykrywki przed dostaniem się śniegu? Gleba nie jest zamarznięta bo krety ryją. poczekam na brata i ruszamy do lasu.
DOMILUD PL Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Mam to samo piotrek. Najlepiej zabezpiecz i panel obsługowy i bateryjny. Trzeba dbać o sprzęt, zwłaszcza jak ktoś użytkuje go regularnie, a nie od parady i to w ekstremalnych warunkach.
barbarossa1941 Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Zaszkodzić nie powinien,ale przez te 20 cm śniegu chyba zasięg będzie mniejszy
piotrek vickers Napisano 15 Luty 2013 Autor Napisano 15 Luty 2013 W przypadku braku pokrowca na panel wyświetlacza jak najlepiej domowym sposobem zabezpieczyć panel bateryjny i wyświetlacza?
DOMILUD PL Napisano 15 Luty 2013 Napisano 15 Luty 2013 Kombinuj. Lepszej jakości, grubsza przezroczysta folia pcv (np. z woreczków na kapcie, obuwie itp. - są takie), igła z nitką i na kilka, kilkanaście wypadów spokojnie wystarcza. Oczywiście, o ile na wyświetlaczu możesz zaszyć na stałe, aż do zdarcia, to na panelu bateryjnym musi być możliwość zdejmowania do ładowania akumulatorków bądź wymiany bateryjek.Przynajmniej ja tak stosuję z całkiem dobrym efektem. Oczywiście oryginalne pokrowce to najlepsze rozwiązanie, ale cena trochę odstrasza.
Huragan. Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Dzisiaj wybrałem się z wykrywką do lasku opodal , i powiem szczerze że ziemia mięciutka ,tylko jak to w zalesionym ; korzeni kupa . Na Mazowszu idzie kopać ,zima nie straszna .
alex_2013 Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 ale za to w sniegu widac Cie jak na dłoni między drzewami:)
xen Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 ale za to w sniegu widac Cie jak na dłoni między drzewami:)" - A kol. słyszał o camo" ? Nie mówię, że trzeba wyglądać od góry do dołu jak niedźwiedź, ale wystarczy dobrze dobrać ubiór do warunków i już nie razisz - zresztą, kto zwróci na Ciebie uwagę w zimę, gdzie szansa na kogoś w lesie jest bardzo nikła i jedyne osoby, to te które drzewo kradną/kupują ? Wiadomo, że jak ubierzesz się w czerwone/różowe to nie ma rady Cię nie zauważyć ale normalny ubiór? Zbędna porada i nic nie wnosząca do tematu.Teraz odnośnie zimy :)Niedawno wyszliśmy z kol. fuks_** na rekreacyjny spacer w celu zapoznania się ze sprzętem jaki nabył :) Miękko i przyjemnie tyle, że na sprzęty do drobnego koloru śnieg jest ogromnym przeciwnikiem :) - co nie oznacza, że walkę przegraliśmy :)Jak masz proxę to na spokojnie na spacer tylko pamiętaj o dobrych butach :) Wilgoć atakuje szybko
pawelsky Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 miałem sprzęt polskiej firmy d-2 i problem polegał na tym ze troszke ponizej plus 8 stopni tracił zasięg byl na gwarancji i nici dalej to samo sprzedałem ze 40proc strata teraz posiadam spectra v3i i nie chodzilem jeszcze moze elektronice zaszkodzic
fuks_ag Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 Cewka to nie łopata, śnieg to warstwa zbędnych centymetrów które musi pokonaćimpuls wykrywacza. Nie przeszkadza w obecnie produkowanych detektorach, cewki szczelne ,czułośćocią można regulować.Trzeba uważać z przemiataniem żeby w jakiś pieniek nie przydzwonić,Pod śniegiem ale tylko w lesie jest miękko na polu skoruoa nie do przebicia.Zasilanie daje sięwe znaki. Jednak przy temp +-0 jedak gęstosć zgromadzonej energii w baterii czy akumulatorze jest mniejsza.Przekonał się kol. Xen z baterią 9v GP nowa i po chwili wykrywacz pokazał jedną kreskę. Buty to podstawa, aby nie przemiękły w śniegu, a pozatym czysta przyjemność szwędania się na łonie natury.Darz bórPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 11:09 17-02-2013
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.