Skocz do zawartości

poszukiwania pod śniegiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych kolegów
tydzień temu zakupiłem wykrywacz. Chciałbym go wypróbować, niestety zarówno w polu jak i w lesie leży ok 20 centymetrowa warstwa śniegu. Czy śnieg może zaszkodzić wykrywaczowi?
Napisano
Nie wiem jaki masz wykrywacz, ale wskazany pokrowiec na panel wyświetlacza i nie tylko zresztą. Wszystkie otwory - głośnikowe, słuchawkowe - dość łatwo łatwo zalepić mazią śniegowo-błotną. Zwłaszcza jak kopiesz i trzeba odłożyć wykrywkę i nie ma o co oprzeć. A śnieg przy lekkim mrozie przylega jak jasna.

Z temperaturami nie zgadzam się kopi. Przy mrozie zaraz na łopacie obmarza, przemokniete rękawice to samo itd itp. W plusie to zawsze w plusie, chociaż błotko fakt może być większe.
Napisano
Ale jak już masz na + temperaturkę to i łatwiej się dostać do fanta :) Na polach to samo więc jedyny - to właśnie błoto, ale coś kosztem czegoś :)
Napisano
Mam to samo piotrek. Najlepiej zabezpiecz i panel obsługowy i bateryjny. Trzeba dbać o sprzęt, zwłaszcza jak ktoś użytkuje go regularnie, a nie od parady i to w ekstremalnych warunkach.
Napisano
Kombinuj. Lepszej jakości, grubsza przezroczysta folia pcv (np. z woreczków na kapcie, obuwie itp. - są takie), igła z nitką i na kilka, kilkanaście wypadów spokojnie wystarcza.
Oczywiście, o ile na wyświetlaczu możesz zaszyć na stałe, aż do zdarcia, to na panelu bateryjnym musi być możliwość zdejmowania do ładowania akumulatorków bądź wymiany bateryjek.
Przynajmniej ja tak stosuję z całkiem dobrym efektem.
Oczywiście oryginalne pokrowce to najlepsze rozwiązanie, ale cena trochę odstrasza.
Napisano
Dzisiaj wybrałem się z wykrywką do lasku opodal , i powiem szczerze że ziemia mięciutka ,tylko jak to w zalesionym ; korzeni kupa . Na Mazowszu idzie kopać ,zima nie straszna .
Napisano
ale za to w sniegu widac Cie jak na dłoni między drzewami:)" - A kol. słyszał o camo" ?

Nie mówię, że trzeba wyglądać od góry do dołu jak niedźwiedź, ale wystarczy dobrze dobrać ubiór do warunków i już nie razisz - zresztą, kto zwróci na Ciebie uwagę w zimę, gdzie szansa na kogoś w lesie jest bardzo nikła i jedyne osoby, to te które drzewo kradną/kupują ? Wiadomo, że jak ubierzesz się w czerwone/różowe to nie ma rady Cię nie zauważyć ale normalny ubiór?

Zbędna porada i nic nie wnosząca do tematu.

Teraz odnośnie zimy :)

Niedawno wyszliśmy z kol. fuks_** na rekreacyjny spacer w celu zapoznania się ze sprzętem jaki nabył :) Miękko i przyjemnie tyle, że na sprzęty do drobnego koloru śnieg jest ogromnym przeciwnikiem :) - co nie oznacza, że walkę przegraliśmy :)

Jak masz proxę to na spokojnie na spacer tylko pamiętaj o dobrych butach :) Wilgoć atakuje szybko
Napisano
miałem sprzęt polskiej firmy d-2 i problem polegał na tym ze troszke ponizej plus 8 stopni tracił zasięg byl na gwarancji i nici dalej to samo sprzedałem ze 40proc strata teraz posiadam spectra v3i i nie chodzilem jeszcze moze elektronice zaszkodzic
Napisano
Cewka to nie łopata, śnieg to warstwa zbędnych centymetrów które musi pokonaćimpuls wykrywacza. Nie przeszkadza w obecnie produkowanych detektorach, cewki szczelne ,czułośćocią można regulować.
Trzeba uważać z przemiataniem żeby w jakiś pieniek nie przydzwonić,
Pod śniegiem ale tylko w lesie jest miękko na polu skoruoa nie do przebicia.
Zasilanie daje sięwe znaki. Jednak przy temp +-0 jedak gęstosć zgromadzonej energii w baterii czy akumulatorze jest mniejsza.
Przekonał się kol. Xen z baterią 9v GP nowa i po chwili wykrywacz pokazał jedną kreskę.
Buty to podstawa, aby nie przemiękły w śniegu, a pozatym czysta przyjemność szwędania się na łonie natury.
Darz bór

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 11:09 17-02-2013

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie