Skocz do zawartości

Minelab E trac ustawienia

wzllubin

Rekomendowane odpowiedzi

To, ze akurat z tym modelem teraz zaczynam nie oznacza, ze jestem poczatkujący, doswiadczeniem w prospekcji i wiedzy praktycznejz zakresu archeologii i tego forum przewyzszam Cie o lata swietlne i nie zycze sobie takich uwag. To ze masz więcej odpowiedzi ode mnie i watków to akurat nie miarodajne bo łatwo sobie je zwiekszasz własnie takimi niekulturalnymi komentarzami wobec ludzi.
Tyfus- banujesz, blokujesz, kartkujesz a pozwalasz na takie rzeczy...uwazam ze to nie fair.Pozdr.

• Odpowiedzi 152
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
I dlatego, ponieważ się na tym nie znam, nie udzielam się w działach historycznych ani na tym ani na żadnym innym forum. Nie robię tego, żeby nie być ŚMIESZNYM.
Za to, tak się składa, że sporo, choć oczywiście nie wszystko, wiem o wykrywaczach, z technicznego punktu widzenia. I dlatego pisuję posty, żeby kontrować wynurzenia takich, którzy przed ośmieszaniem się w dziale technicznym nie mają żadnego oporu. Robię to w przeważającej części bezinteresownie, bo najzwyczajniej szkoda mi ludzi, którzy tu wchodzą z zamiarem poszerzenia wiedzy, ale zamiast znaleźć szybko sensowne informacje, muszą się przeciskać przez kilobajty idiotyzmów i mądrości ludowych, całe tony bezwartościowych odpadów. Bzdura powtórzona kilka razy zaczyna żyć własnym życiem, jako forumowa prawda objawiona". Zaczyna się rozmnażać, dzięki takim jak Ty, lamerom". A bzdur i piszących bzdury tu nie brak.
Czasami jedynym skutecznym sposobem na zahamowanie technicznej grafomanii, jest żart. Bo do czytania informacji technicznych, trzeba mieć pewne przygotowanie. A to z kolei jest rzadkość niezmierna.

Kolego Brzęczyszczykiewicz jeśli faktycznie irytują cie takie wypowiedzi i porady to po prostu odpuść sobie i nie wymądrzaj się i nie drwij z innych ob promowanie swojej pseudo wiedzy i inteligencji pogrążasz się coraz bardziej więc WYLUZUJ i nie zabieraj głosu tam gdzie cię już od dawna nie tolerują .

Lamer, to nie jest obraźliwe określenie. A Ty jesteś klasycznym lamerem z punktu widzenia techniki wykrywaczy. Urażona duma i zaprzeczanie tego nie zmieniają.
Masz wiedzę historyczną i archeologiczną? W porządku, dziel się nią. Ale w dziale technicznym nie masz się czym dzielić w wątkach innych niż kawiarniane". Przynajmniej na obecną chwilę. Nie jesteś wyjątkiem, ZDECYDOWANIE, ale na Twoje życzenie, mówimy teraz o Tobie. Choć zupełnie nie wiem po co.

Minelab FBS/BBS w powietrzu nie powinien być estowany" z 2 powodów:
1.(dotyczy każdego wykrywacza) zasięg na czysty sygnał (bez zmiennego gruntu) jest niemiarodajny; wykrywacz o rewelacyjnym zasięgu w powietrzu można zrobić na kilku elementach. Dopiero zasięg + zdolność wydzielania sygnału obiektu z łącznego sygnału obiektu i gruntu czyni wykrywacz
2.mechanizm użyty w dynamicznych Minelabach tzw wieloczęstotliwościowych", to mechanizm matematyczny a nie elektroniczny i wymaga odpowiedniego zestawu danych do obliczeń. Bez zmiennego sygnału z sondy, program NIE MA CO LICZYĆ ani z czego wyliczyć sygnał ew. obiektu. Bardzo możliwe również, że dla oszczędzania prądu, nie liczy wtedy wcale albo liczy wolniej.
Było o tym wiele razy na TYM forum w TYM dziale i na innych forach. Człowiek inteligentny najpierw pyta, szuka i czyta, zanim zrobi jakąś durnotę i na dodatek się nią pochwali :)

Po wymianie ciosów proponuję wrócić do tematu wątku, który brzmi: Minelab E trac ustawienia

Jednocześnie informuje, że wszystkie posty nie na temat zostaną usunięte a ich autor nagrodzony medalem uśmiechu (taki żółty - nadanie go powoduje uśmiech u moderatora...)

EOT

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 12:03 19-03-2013

1. Fakt, masz racje... tez nie wiem po co tyle mowisz:)
Wracając do watku e traca kupiłem głownie po to by ustawianie gotowych wzorców dyskryminacji ( trzymam sie tematu) nauczyło mnie wstepnie obsługi tego typu urzadzeń przed zakupem magniteca 20a, który ponoc tez ma łaczenie smartfind i quickmask.Ale na razie musze pare lat jeszcze popracowac by zarobic:)
Z infantylna ocena mojej osoby wstrzymaj sie i pozostaw dla grona rodzinnego,nie od tego jest forum

Piszę tyle, bo niektórym dopiero pod ciśnieniem cokolwiek wchodzi :)
Nastawy fabryczne w wykrywaczach mają sens wyłącznie edukacyjny. Jeśli ktoś używa wyłącznie nastaw fabrycznych albo zmienia kręcąc bezmyślnie gałami albo guzikami, jak małpa, nie znając zasady działania sprzętu i znaczenia tych gał, to nigdy nie opanuje możliwości urządzenia. I pozostanie lamerem.
Wykrywacze to urządzenia pomiarowe, z racji przeznaczenia oddane NIESTETY do rąk ludzi nieprzygotowanych. Tylko sprzęty klasy Tesoro nadają się dla każdego, bo wymagają zerowej praktycznie wiedzy. Wszystkie sprzęty mające kilka nastaw, nawet prostych, wymagają już rozumienia ich znaczenia. Po to, żeby było używane z rozmysłem a nie na czuja. I wreszcie urządzenia jak etrac, xlt, v3, nadają się dla wąskiej grupy użytkowników, którzy są w stanie je ogarnąć". Inni też kupują, ale to ich problem. Zwykle po jakimś czasie kończy się to odsprzedaniem i zakupem czegoś mniej obciążającego głowę. Szczególną rolę na rynku pełni tu Deus, który pozwala zachować twarz (jest dostatecznie drogi) i daje ZŁUDZENIE tej samej klasy zaawansowania. Ale ponieważ to tylko i wyłącznie złudzenie (zwykły dynamiczny jednoczęstotliwościowy vlf), więc jest prosty w zrozumieniu i obsłudze.
O M zapomnij. Słowo się rzekło - kobyłka u płota.

Brzęczyszczykiewicz pleciesz głupoty, nawet E-Trac na standardowych ustawieniach będzie lepszy od większości wykrywaczy i nie potrzeba go rozumieć, włączasz i idziesz w pole.
Czy ty kiedyś miałeś E-Traca w rękach? Chyba nie, skoro uważasz że tam jest dużo ustawień, nie dużo więcej niż w ARGO, w E-Tracu nawet nie musisz dostrajać do gruntu, bo sam to robi.

Powiedz mi co tam takiego trudnego, kwestia dobrze przeczytać instrukcję, a ty pleciesz że to sprzęt dla wybranych.
Po prostu jest więcej ustawień co czyni go wykrywaczem dla każdego, bo każdy ustawi go tak jak chce, ale nawet na standardowych nastawach jest leprzy od popularnych leprzych wykrywaczy takich jak ARGO, OMEGA 8000, FISHER-ów od F2 do może nawet F70.

A po co komu rozumieć czy on działa na 28 czy na 4 częstotliwościach, albo czy to system FBS czy też inny, już się tyle oczytałem twoich postów, że sam nie wiem co o Tobie myśleć.

Piszesz że FBS-ów nie sprawdza się w powietrzu bo i tak będą słabe w zasięgu, a tu popatrz 10gr z 32cm to chyba dobry wynik, do tej pory nie widziałem leprzego, ARGO łapie dpiero z 22cm, a F5 z 15cm.

Ja nie jestem profesjonalistą, z E-Traciem byłem może 6 godzin w polu i jakoś umiałem go ustawić, i nawet dużo o nim wiem, chociaż napewno w praktyce poznam jeszcze więcej, chodzi mi tu o identyfikacje i dźwięki.

Zastanów się nad sobą, bo jak na razie wkurzasz wielu użytkowników pierdołami, a już nie wspone że w każdym temacie cie pełno.

Właśnie dlatego jest to sprzęt dla wybranych. Bo pozostałym, nawet to dobrym przeczytaniu instrukcji" i AŻ 6 godzinach doświadczenia" :), nadal brakuje elementarnej wiedzy. Np takiej, że etrac NIE STROI SIĘ DO GRUNTU WCALE. Ani sam z siebie, ani na życzenie. Nigdy.
Pozostali" również często nawet nie rozumieją co się do nich piszę, coraz większymi literami. Najprostszego możliwego przekazu, czego powyższy post jest kolejnym przykładem.
Nie powiem co w tym takiego trudnego, bo tego akurat nie wiem.
Jak działa wykrywacz warto wiedzieć po to, żeby rozumieć co pokazuje i kiedy. Dla poważnych poszukiwaczy ma to znaczenie. Dla niedzielnych oraz pozostałych" pewnie nie. Może to i lepiej.
Kończę życząc udanych testów. Powietrznych oczywiście. Mam nadzieję, że kolejne dzieło filmowe na YT z tego powstanie :)

Nie wiem wszystkiego o działaniu, ale się uczę i chce wiedzieć jak najwięcej.
Na pewno nigdy nie będę wiedział tyle co pan NIKT bo wtedy pewnie bym już robił wykrywacze sam.

Brzęczyszczykiewicz piszesz czasami dużo, ale napewno jesteś potrzebny na forum, bo mało jest ludzi którzy coś tłumacza i co ważne coś wiedzą, sam dużo od ciebie się dowiedziałem, mam nadzieje że większość rzeczy które piszesz są prawdziwe, bo wtedy moje czytanie idzie w las.

kolega strojenie do gruntu mial na mysli noise cancel. Prawda jest taka ze vlf ma mniejsze osiagi jeszcze niz w powietrzu w glebie czego nie mozna powiedziec o FBS. Sprzet intuicyjny rzeczywiscie,po poczytaniu rad kolegów po kilku dniach mozna wybrac najbardziej optymalne ustawienie dla siebie, dyskryminacja tez ciekawa w budowie. e TRAC NIE przekonuj B do minelaba, to tak jak bys własciciela opla przekonywał do audi a5:) odpusc sobie.

Noise cancel służy do jak najlepszej separacji od zakłóceń zewnętrznych i nie ma ABSOLUTNIE NIC WSPÓLNEGO z gruntem.

Grunt tłumi sygnał więc zmniejsza zasięg każdego wykrywacza, bo wszystkie działają na tej samej zasadzie. Czasami zmniejsza odrobinę, czasami trochę, czasami znacznie a bywa że i dramatycznie.

W łatwych warunkach glebowych FBS polegnie w porównaniu z najlepszymi VLF-ami. W trudnych wygra, ale kosztem bardzo powolnego przemiatania. Jeśli przemiatać za szybko na trudnym gruncie, FBS wyłoży się całkowicie. Bo się nie doliczy wyniku.

Alex, mam kilka wykrywaczy, w tym Xterrę Minelaba. Wieloczęstotliwościowego" też miałem. Dłużej niż Wy obaj zdążyliście się dotychczas natestować :)

Narzekacie na mnie, Ty i Tobie podobni, ale poczytaj siebie. Albo osobiste wycieczki nie na temat (żałosny dowód braku czegokolwiek sensownego do powiedzenia oraz niedoborów w inteligencji), albo bzdury wyssane z palca, albo cytaty w rodzaju: podobno" i gdzieś czytałem".
Gdybyś się nie wypowiadał, świat byłby piękniejszy. A jeśli nawet nie piękniejszy, to na pewno mądrzejszy :)
Gada Się z Tobą niczym z furmanem co węgiel po wsiach rozwozi. Zapisz sobie w pamiętniczku, i kiedy zapomnisz odśwież, że gdyby nie ja i KILKA jeszcze osób pojawiających się w tym dziale, to jedyne co by Ci pozostało w kwestii dyskusji o sprzęcie, to współtworzenie legend i snucie domysłów. A dystrybutorzy i handlowcy wypasaliby Was na bezkresnych łąkach lamerstwa, jak stado baranów na rzeź albo krów do regularnego dojenia :)

powinienes swój osobny dział załozyc monopolu na wiedze, ale chyba nie na odkrywcy...Twoj geniusz jest jak magnitec, czyli go nie ma...a mowa trawa..słow co nie miara. szkoda gadac, pisze tu by sie czegos dowiedziec a nie sprzeczac z góra kompleksów. Pozdr.Nie odpisuj na moje posty.

Brzęczyszczykiewicz Minelaby nie są aż takie wolne jak ty to opisujesz, napisz proszę jak jest szybko a jak wolno?

Ty za bardzo to wszystko wyolbrzymiasz, chodzi się jak z każdym, co mam machać po polu jak cepem i biegiem aby szybciej.

jakie są różnice w trudnym gruncie a jakie w łatwym, jaki to procent lub ile cm, według mnie nie będą to aż tak duże różnice żeby pisać że jeden polegnie.

Chodzę czasami z kolegami i ciężko znaleźć coś takiego żeby jeden wykrywacz pokazał a drugi nie, a już na pewno nie takie wykrywacze jak E-Trac czy XLT lub F75.

Według mnie to tak jak napisałem, wyolbrzymiasz.

Rzeczywista efektywność jednoczestotliwosciowcow i wieloczestotliwosciowcow jest podobna.Jedyny myk jest taki, ze w technologii FBS niektórzy widza jeszcze jakiś potencjał do wykorzystania w przyszłości, a w klasycznym VLF już nie.
Co do ''utraty'' zasięgu w gruncie proponuje używać stwierdzenia, ze ''grunt ma wpływ na zasięg''- będzie bezpieczniej.Kto zajmuje się poszukiwaniami od dłuższego czasu będzie wiedział o co chodzi.
A co do E-traca: zrozumienie wszystkich funkcji i świadome korzystanie z nich zajmuje ok. kilkudziesięciu godzin pracy w terenie.Naturalnie wprawa przychodzi znacznie później, co nie zmienia faktu ze po miesiącu poszukiwań Minelabem statystycznie rozgarnięty człowiek już wie co i jak.

Brzeczy...pisze rozsądnie, konkretnie podchodzi do problemu, ma wiedze techniczna... i trzeba mu przyznac racje,... w wielu kwestiach.To tak od Siebie:). Mało osób na forum pisze przydatne informacje, reszta to paplanina" przez, która trzeba sie przekopywać, próbując się dowiedziec konkretów!

Damian84 bez obrazy, ale chyba nie wszystkie posty Brzęczyszczykiewicza czytasz, chyba nie te w których unika trudnych pytań i tych w których sypie jakimiś farmazonami i bokiem naśmiewa się z niektórych.
Do niego nic nie mam, i zgodzę się z tym że na forum są potrzebni tacy ludzie, lecz niestety, nie zawsze ma rację i sie do tego nie przyznaje, czytałem jakiś temat z udziałem Brzęczyszczykiewicza, WanVorden i Nikt, podobało mi się jak Nikt wytłumaczył panu Grzegorzowi zasady działania wykrywacza i jak ma taką wiedzę to niech zrobi taki wykrywacz który znajdzie monetę pod dywanem, wtedy może z nim gadać.

Bez obrazy, ale czasami Brzęczyszczykiewicz przesadza i to niektórym się nie podoba,mimo wszystko nic do niego nie mam, chociaż podobno trzyma strone Whites-a.

Pytanie jak jest szybko a jak wolno chyba nie jest takie trudne?
E Trac 1m/s, a Fisher 2m/s? To proste pytanie na które ty nie umiesz odpowiedzieć.
Grunt łatwy 10gr teraźniejsze 30cm a grunt trudy 10cm - tak to mam rozumieć?
według mnie jesteś w pewnym sensie ściemniaczem, który ma znajomość słowa i tym tylko świecisz, na pytanie czy miałeś w ręku E-Traca też nie odpowiedziałeś, więc co możesz na jego temat pisać?

E-Trac wcale nie jest taki wolny, a różnice miedzy szybkimi a wolnymi wykrywaczami są tak małe że ty nie umiesz tego przedstawić.

taka prawda, są wykrywacze z niskiej półki, średniej i wysokiej, a te z wysokiej czy niskiej są do siebie bardzo podobne możliwościami, a każdy kupuje to co mu sie podoba, mi się podoba Minelab i przekonałem się że to fajny i przyjemny sprzęt o dużych możliwościach, nie zamienie go na żadnego Whitesa ani Garretta, dla mnie to Mercedes, a póki nie miałem, o tym nie wiedziałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie