ukalek Napisano 8 Luty 2013 Autor Napisano 8 Luty 2013 Witam kolegów.Potrzebuję jak najwięcej informacji na temat pułku wymienionego w temacie.Oczywiście najbardziej mi zależy na szlaku bojowym.Kolegi dziadek walczył w nim i próbujemy co nieco się dowiedzieć.Dzięki pozdrawiam.
elpasys Napisano 9 Luty 2013 Napisano 9 Luty 2013 Z opisu sytuacji wynika, że nie masz dostępu do Internetu.No cóż, żal mi Ciebie.
ukalek Napisano 10 Luty 2013 Autor Napisano 10 Luty 2013 Dzięki kolego, właśnie z budki pisałem tego posta...Skoro nie masz nic do powiedzenia to po co te wypowiedzi? Posty nabijasz? :)
bjar_1 Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanterieregimenter/IR33.htmpóźniej S.R.33 i Pz.Gren.Rgt.33
elpasys Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Dzięki kolego, właśnie z budki pisałem tego posta..."Powiedz mi jeszcze kolego, jak będziesz w budce odczytywał (i w jakim języku) te posty innych kolegów, które tutaj dla Ciebie masowo pojawią się? Po przecież słowa Infanterieregiment 33" nie znasz, więc jak je odczytasz?
ukalek Napisano 11 Luty 2013 Autor Napisano 11 Luty 2013 Bez nerwów kolego, nie psujmy już bardziej tego forum :).Przyznam się szczerze, że mało mnie interesuje Wehrmacht i elektrycy", dlatego zapytałem. Kolega miał dziadka który walczył na froncie wschodnim, wraz ze swoimi trzema braćmi.Wieczorem wrzucę parę fotek, to może uda nam się coś ustalić.Na razie zdjęcie dziadka" w mundurze i tutaj pytanie do kolegów. Czy to jest zwykła baretka od krzyża żelaznego?Wieczorem wrzucę fotkę grobu jednego z braci to może koledzy pomogą rozszyfrować jednostki i miejsce spoczynku (są widoczne jednostki i data na krzyżach).Dzięki, pozdrawiam.
Mirosław Jastrzebski Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Czy to jest zwykła baretka od krzyża żelaznego?"Żołnierz ma dwie wstążki ( druga dziurka guzika). Na wierzchu wstążka EK II, pod spodem wstążka Ostmedaille ( medal za zimę 1941/42).
ukalek Napisano 11 Luty 2013 Autor Napisano 11 Luty 2013 Ooo, dzięki kolego, tak właśnie myśleliśmy, że są tam dwie wstążki (nie wiem co ja z tą baretką).
Mirosław Jastrzebski Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Panowie, a wstążka na pagonie?"Uczeń" szkoły podoficerskiej.
ukalek Napisano 11 Luty 2013 Autor Napisano 11 Luty 2013 Tutaj grób jednego z braci w bratniej mogile.Brat po lewej stronie krzyża. Czy ktoś mógłby się podjąć określenia mniej więcej miejsca pochówku?Dzięki, pozdrawiam.ps.Dzięki Mirosławie za info
Mirosław Jastrzebski Napisano 12 Luty 2013 Napisano 12 Luty 2013 Jezioro Ilmen, Stara Russa, Chołm - pas działania X.Korpusu Armijnego należącego do 16.Armii.Josef był żołnierzem Luftwaffen Division Meindl.
ukalek Napisano 12 Luty 2013 Autor Napisano 12 Luty 2013 Tutaj bracia jeszcze razem. Dzięki Mirosławie.A możesz coś więcej napisać czym się zajmowała ta dywizja Luftwaffe? Chodzi mi o to, czy był pilotem, czy może jakaś naziemna obsługa?
ukalek Napisano 12 Luty 2013 Autor Napisano 12 Luty 2013 Mój błąd, tutaj dwaj bracia z piechoty. Brata z LW wrzucę za chwilkę.
ukalek Napisano 12 Luty 2013 Autor Napisano 12 Luty 2013 Mój błąd, tutaj dwaj bracia z piechoty. Brata z LW wrzucę za chwilkę.
ukalek Napisano 12 Luty 2013 Autor Napisano 12 Luty 2013 Wybaczcie, że tak trzaskam post za postem, ale czemu mundury braci się różnią?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.