Skocz do zawartości
  • 0

szabelka

moruskot

Pytanie

Napisano

Czy ktoś mógłby mi pomóc.Mam możliwość kupienia tej szabelki, ale facet twierdzi ,że to oryginał po dziadku tylko rękojeść montował bo kiedyś się urwała.Wiem,że ze zdjęć ciężko będzie to ocenić,ale mimo wszystko ,może ktoś podpowie.On chcę za nią 300 zł.Z góry dzięki.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ale jeśli Ci pasuje nad kominek , sugeruję przejście się do jakiegoś sklepu cepeliopodobnego znajdziesz tam szablę orlą plus minus w tej samej cenie z rękojeścią z tej samej formy odlewniczej :-)
Napisano
Czołem. Faktycznie to w żadnym wypadku nie jest oryginał...i ja także odradzam. Przy odrobinie szczęścia trafisz w tej kwocie na pewnym popularnym portalu aukcyjnym oryginalną szabelkę XIX/XX np austrowęgierską w nietragicznym stanie. Tak więc życzę cierpliwości i pozytywnych poszukiwań.
Napisano
Jaki jest sens kupowania atrapy skoro za taką kwotę można trafić oryginał w stanie do reaktywacji, nadającą się po dopieszczeniu do wieszania nad kominkiem... . Zresztą zawsze lepszy jest oryginał w gorszym stanie niż najładniesza podróba, bo ten pierwszy to jednak jakiś kawałek historii z duszą minionych czasów". Warto poczekać i cierpliwie poszukać okazji jeżeli się ktoś nie zna na broni białej warto poradzić się kogoś rozgarniętego w tej kwestii. Głupia sprawa kupić niby to oryginał a de facto podróbę z Chin czy Indii...swoją drogą nie mogę wyjść z podziwu nad naiwnością niektórych osób, które kupują na aukcjach a...... .pl podróby rosyjskich dragonek wz 1881 czasem za 800 zł, a czasem i za więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie