Skocz do zawartości

Międzyrzecz (lubuskie) - ktoś kopie?

ktos451

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

W sobotę/niedziele jadę na obóz RAD-u oczywiście jeśli będzie pogoda na podróż rowerem :P Trzeba wykorzystać brak paproci, pokrzyw i kleszczy. Oto niektóre rzeczy tam wygrzebane. Udało też się wyciągnąć całą butelkę od OPEKTY

Napisano
W okolicach Międzyrzecza ustaliłem chyba z 4 obozy, niestety dziś są to tereny zabudowane, ale gdzie był obóz RADu nie mam pojęcia możesz przybliżyć okolicę?
Napisano
Jak by ktoś chciał się gdzieś wspólnie wybrać to piszcie na priv, znam kilka miejsc w okolicy, jak i kilka dalszych (do 30 km od mcz'a).
Napisano
Oczywiście, że mogę :) ale to już trzeba się spotkać na spokojnie i zabrać masę map. Mam zrobioną od ręki mapę z zaznaczonymi fundamentami baraków (oczywiście wszystko w przybliżeniu). Chodzi Tobie o obozy gdzie trzymali jeńców? Na prawo od torów (obecnie piastowska) trzymali Rosjan, za MDK-iem Włochów a w baraku (dziś nieistniejący) w pobliżu Długiej Francuzów. Była też przejściówka na obecnej Kilińskiego/Dąbrowskiego. W 39 na krótko byli to Polacy (potrzebuję jakiegoś źródła :c) a po wojnie osoby wracające z przymusowych (lub nie) robót. Widziałeś spory ceglany barak na Głowackiego? Chodzi legenda, że w czasie wojny robili tam części do u-botów ;)
Napisano
Tak o te obozy mi chodziło, znałem wszystkie z wyjątkiem obozu na długiej dla francuzów (mówi o tym jakaś książka, czy własne info?)

Oprócz tego może warty odwiedzenia jest też stary międzyrzecki stadion, wysypiska przy wylocie z miasta (Świerczewskiego), stanowiska artylerii radzieckiej, zrzutowiska broni niemieckiej (las k. Bobowicka), a zapytam - może wiesz, czy rowy wykopane przy drodze z Kuźnika w kierunku na Żółwin (ta polna pod lasem) to są jakieś rowy przeciwczołgowe?
Napisano
A co do doąbrowskiego i kilińskego - pisze o tym Cyraniak

1939.09.03
Powstał w Międzyrzeczu obóz pracy przymusowej dla internowanych Polaków z Wielkopolski [...]. [...] ogrodzony był drutem kolczastym, obejmował on 9 baraków. [...] W 1940 obóz pracy przemianowany został na tzw. obóz przechwytujący - Auffangslager do którego wysyłano na wychowanie robotników polskich zbiegłych z pracy przymusowej w Niemczech. [...]"
Napisano
A i jeszcze źródło

Stefan Cyraniak - Kronika dziejów Międzyrzecza i okolic od wczesnego średniowiecza do roku 1945 część I, Międzyrzecz 2009
Napisano
Własne informacje ;) chyba jednak ten barak nadal się tam znajudę, nie wiem kiedy będę w okolicy żeby sprawdzić :C. Na przeciwko tego nowego bloku na Długiej masz jeszcze poniemiecki budynek a zaraz za nim w lewą stronę jest wjazd do jakiegoś warsztatu i tam był ten barak - pordzewiały kryty blachą falistą. Nie mogę sobie przypomnieć czy stoi tam nadal. Kiedyś byłem w środku (stan budowli agonalny) były widoczne zaczepy w ścianach na hamaki i wszystko było zagracone współczesnym złomem.

Stadion ani trochę nie nadaję się na poszukiwania. Kiedyś była tam cegielnia (na piastowskiej też) jak masz cmentarny mur przy nowej biedronce/warsztatach budowlanki na niektórych cegłach widać niemiecką nazwę Międzyrzecza i chyba nazwisko właściciela firmy. Od kogoś mądrego usłyszałem też, że cegły z m-cza były wiezione do Poznania i wykorzystywane do budowy fortów.

Świerczewskiego owszem można znaleźć ładne fanty ale nie o tej porze roku... rolnictwem się nie interesuję ale chyba wszystko jest posiane i chłopo-robotnik raczej nie będzie zadowolony.

Nie koło Bobo tylko bliżej Kuźnika gdy mijasz drugie tory po lewej stornie ale tam nie masz czego szukać, naprawdę nie idź tam.... o nie żadnych rowów tam nie ma, w lesie są chyba dwie zakręcone linie okopów ale nic prócz śmieci po grzybiarzach, amatorów tanich alkoholi nie znajdziesz.

W pracach Pana Cyraniaka mogą być błędy :/ np. pisał, że most kolejowy za Wojciechowem został wysadzony pod koniec stycznia 45 a nie był...
Napisano
Budynek na długiej sprawdzę, i dodam foty,

stadion - ale nie ten o którym myślisz (wiem że na aktualnym miejskim była cegielnia, nawet kiedyś koło kortów były jakieś wykopy, zajrzałem i wyciągnąłem obcęgi XIX/XX wiek. Mi chodziło o ten za pamiątkową (funkcjonował chyba do '36, była tam też strzelnica)

Co do zrzutowiska - to widzę, że wiesz o co chodzi.

Nie mam tam czego szukać bo? Niebezpiecznie itp?

A jesteś z samego Międzyrzecza, czy z okolic?
Napisano
Z samego Międzyrzecza :)
Za Pamiątkową, powiadasz? Nic o nim nie słyszałem :C ano, ale nie jest to temat na forum. Nie ma rady musimy się spotkać nakieruję Cię na kilka miejsc ;)jednak czas będę miał dopiero po 10 lutym :/
Napisano
Ja jako uczeń LO jestem wiecznie wolny ;) po 15.00 naturalnie

na priv wyślę ci link z mapą - patrz na koniec dzisiejszej ul. pamiątkowej k. sagners folvark
  • 2 weeks later...
Napisano

Dziś też śnieg :/ jednak udało się coś wywalczyć... nieśmiertelnik, niestety trochę więcej niż ćwiartka:
297
????rz.Jnf.Btl 354
i trzy dziwne pociski... i to ćwiczebne, bez spłonek z lekkimi bruzdami wokół łuski - kolejna zagadka

Napisano
Ja w sobotę tylko dwa szkoleniowe, i jakieś części rowerowe :) na pierwszy raz w lesie nie najgorzej.

Mam wątek w odkryciach
Co ktos wykopał"
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam chłopaki jestem z M-cza ale nigdy do tej pory nie słyszałem o obozach położonych w mieście. Zazwyczaj wybieram okolice Mru. kolego mógł byś mi wysłać tę mapę o której mowa . Oczywiście z checia bym się przyłączył do poszukiwań z moja piszczałką. Pozdrawiam :)
Napisano
O tym pamiętają najstarsi górale z Międzyrzecza :D Chyba nie zachował się już żaden ślad prócz baraku na Krótkiej ale jak pisałem wcześniej możliwe, że już nie istnieje. Poczytaj sobie spisane relacje przez Chmielewskiego a uzyskasz garść ciekawych informacji. Zobacz temat: http://odkrywca.pl/co-ktos-wykopal,714851.html#714851 na dole jest mapka transzei (wykonane w 44) na odcinku Żółwin - Skoki jednak pewnie nic ciekawego tam się nie wykopie, ponieważ walki toczyły się bardziej trzcielskiej pozycji przesłaniania i w Wierzbnie dalej Lubikowo. W Skokach podobno w żwirowni w latach 80 znaleziono szczątki dwóch niemieckich żandarmów z charakterystycznymi ryngrafami.
Napisano
Faktycznie na kilinskiego to teraz jest w tym miejscu parking . Ale tak jak pisałem wczesniej bardziej interesuje sie bunkrami a tę mapke to z ciekawości chciałem zobaczyć. Oczywiście zerkne do podanych przez ciebie źródeł. Dzięki za info :) można się wybrać razem na wykopki jak się grunt ustabilizuje bo w tym błocie to lipa.
Napisano
O tym pamiętają najstarsi górale z Międzyrzecza :D"

Nie śmiej się z górali, bo moja babcia przybyła tu z Beskidów (ze wsi k. Gorlic) wraz z akcją Wisła". :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie