Witam, dostałem dzisiaj w swoje ręce masywny łańcuch, osoba która mi go dała twierdzi, że pochodzi on od czołgu". Jego historia nie jest mi jednak bliżej znana, jedynie wiem to, że znalazł się przypadkiem podczas rozbiórki starej stodoły. Z jednej strony jest zakończony hakiem na którym jest napisane 1500 kg" oraz znajdują się szczątki szarej farby, na drugim końcu jest ucho (coś w kształcie klasycznego karabińczyka, jednakże nie jest otwierane). Cały łańcuch ma koło 2 - 2,5m i waży ponad 20kg. Wygląda na stary, ale nie mogłem znaleźć na nim waffennamtów albo jakichś śladów jego pochodzenia bo skrywa to warstwa rdzy (resztki farby ujżałem po wstępnym szczotkowaniu). Jak tylko znajdę jakiś aparat postaram się wrzucić fotki. Moje pytanie jest jedno, czy rzeczywiście może on pochodzić od jakiegoś pojazdu pancernego, czy jedynie jest to kawał żelastwa?
Pytanie
jaxxa
Z jednej strony jest zakończony hakiem na którym jest napisane 1500 kg" oraz znajdują się szczątki szarej farby, na drugim końcu jest ucho (coś w kształcie klasycznego karabińczyka, jednakże nie jest otwierane). Cały łańcuch ma koło 2 - 2,5m i waży ponad 20kg. Wygląda na stary, ale nie mogłem znaleźć na nim waffennamtów albo jakichś śladów jego pochodzenia bo skrywa to warstwa rdzy (resztki farby ujżałem po wstępnym szczotkowaniu). Jak tylko znajdę jakiś aparat postaram się wrzucić fotki. Moje pytanie jest jedno, czy rzeczywiście może on pochodzić od jakiegoś pojazdu pancernego, czy jedynie jest to kawał żelastwa?
Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.