Skocz do zawartości
  • 0

hełmy

lincoln

Pytanie

Napisano

witam kolegow,wpadlo mi kilkanascie hełmów,chcialem dowiedziec sie wiecej na ich temat,co kilka dni bede wrzucal foty.Prosze o informacje odnosnie tych eksponatow,co to za modele,kraj pochodzenia,wydatowanie,dzieki i pozdrawiam

• Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rzeczywiście to nie m37

Masz link z najlepszą jaką znam stronką z hełmami - i to w ojczystym języku :)

http://www.helmy.w8w.pl/

sprawdź dokładnie, który to twój wzór - bo są trzy podobne
Napisano
Wygodniej by bylo abys dodawal numery przy kazdym nowym helmie.

astepny,pewnie anglik,jakie lata?" - poszukaj bic. Kolor (braz) wskazuje na 1945, moze byc to wczesny MKIV, ale jest problem. Nie ma on okucia rantu, a bez okuc do tej pory sie pojawiaja jedynie sztuki z lat 50-tych. Poszukaj sygnowan od srodka (kod i data).

Na pewno MkIV, ale z jakiego roku?
Napisano
Powiekszylem fotke, jednak kolor khaki, ale i tak sprawdz date.

Podobny helm masz opisany na: http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,tajemniczy-helm-brytyjski-mkiv-lata-1945-53,10730
Napisano
dawalem literki zamiast cyfr,w wolnej chwili zerkne ale nie widzialem bic,musze dokladniej sprawdzic bo mam duzo innych rzeczy na głowie,dzieki za pomoc i wskazowki
Napisano
Ten niemiecki to będzie raczej austryjacki . Świadczy o tym umieszczenie nitu do mocowania podpinki . Wkładka skórzana może byc powojenna . Albo mi się wydaje albo jest tam z przodu perforacja . A ta występowała po wojnie , choć głowy nie dam .
Napisano
RAC MkII wersja powojenna, używany do lat 80.
MkIII ma czerep produkcji wojennej a fasunek? Na pałąku jest wytłoczona data,sprawdź.
Napisano

witam kolegow,wpadlo mi kilkanascie hełmów,chcialem dowiedziec sie wiecej na ich temat,co kilka dni bede wrzucal foty.Prosze o informacje odnosnie tych eksponatow,co to za modele,kraj pochodzenia,wydatowanie,dzieki i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie