HURRICANE Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2013 Przeglądałam net i natknęłam się na coś takiego - smacznego-:)Kultowe przepisy z PRL"Żródło:http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,13141872,Kultowe_przepisy_z_PRL.html#CukA co dla Was w amtych czasach" było największym przysmakiem?Za czym tęsknicie?Co nadal gotujecie?Przepisy mile widziane -:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HURRICANE Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2013 Ja nadal preferuję znakomitą większość z tych podanych, a w szczególności:- Jajka z majonezem- Fasolka po bretońsku- Sałatka jarzynowa z majonezem- Śledź w śmietanie- Zimne nóżkiNigdy nie zapomnę smaku bloku czekoladowego... -:)http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,13141872,Blok_czekoladowy_,,11.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 13 Styczeń 2013 Share Napisano 13 Styczeń 2013 Widze iz nie bylo Ci dane poznac smaku kremu sultanskiego w barze Viking na placu PKWN we Wroclawiu, zaluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 13 Styczeń 2013 Share Napisano 13 Styczeń 2013 a bywaliście na ambrozji w Horteksie na pl.Konstytucji albo na Świętokrzyskiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 13 Styczeń 2013 Share Napisano 13 Styczeń 2013 Smak tamtych czasów najbardziej kojarzę ze śledziami solonymi w dużej drewnianej beczce. A jeszcze , piwo pompowane ręczną pompką prosto z beczki , oczywiście przedtem była wlana cała butelka Ludwika (płyn do mycia naczyń) żeby się dobrze pieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 13 Styczeń 2013 Share Napisano 13 Styczeń 2013 mnie smakowała oranżada :) i wcinana prosto z torebeczki oranżadka w proszku :) prosto po szkole z kumplami biegło się do zieleniaka" i wcinało kapustę kiszoną na kilogramy :)Niezapomniany był tez smak balonówki Dolada koniecznie z historyjkami hehehe fajne czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 13 Styczeń 2013 Share Napisano 13 Styczeń 2013 We Wrocławiu na Świerczewskiego był bar, gdzie uwielbiałem wcinać placki ziemniaczane z kefirem :) Pycha... A ulubione lody to oczywiście Komandorska lub Ambrozja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HURRICANE Napisano 13 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2013 Hmmm... Krem Sułtański powiadasz...Pewnie że go pamiętam, ale akurat niekoniecznie z Wrocławia-:)Pamiętam go również bardzo dobrze z pewnej sceny w filmie: Dziewczyny do wzięcia"...http://kinoikuchnia.wordpress.com/tag/krem-sultanski/http://www.ofeminin.pl/przepisy/krem-sultanski-d38899.htmlNiezapomniany film, niezapomniane smaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 13 Styczeń 2013 Share Napisano 13 Styczeń 2013 vibovit :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 13 Styczeń 2013 Share Napisano 13 Styczeń 2013 woda z saturatora :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 14 Styczeń 2013 Share Napisano 14 Styczeń 2013 Sonic, pewnie pod PDT ,a lody najlepsze na Komandorskiej ,a placki na Swierczewskiego rog Zielinskiego (tam gdzie byla hala),najlepsze drinki dawali w knajpie Maraska . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beero Napisano 14 Styczeń 2013 Share Napisano 14 Styczeń 2013 Serwowit w butelkach 0.25l po śmietanie,ale tego specjału doświadczali nieliczni w Polsce,bo produkowało go tylko kilka mleczarni .Nazywaliśmy to piwko młodych.http://deser.pl/deser/1,111858,9629437,Serwowit_,,ga,,13.htmlZdrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 14 Styczeń 2013 Share Napisano 14 Styczeń 2013 jak sid30 przypomniał oranżada w proszku to było to,ale jeszcze niezapomniana woda sodowa a idąc na religię do kościoła zahaczaliśmy o sklep spożywczy i kupowaliśmy ...Bebiko,mleko w proszku, śmiechu było co niemiara,bo alkohol był od 13-stej :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzu_ Napisano 14 Styczeń 2013 Share Napisano 14 Styczeń 2013 Etam kotlety z nie zapomnianej martadeli,to było cos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HURRICANE Napisano 15 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2013 Co do ambrozji to być może kosztowałam tego arytasu" w którymś z warszawskich Hortexów, ale mi najbardziej utkwiła w pamięci niesamowita karpatka szwedzka...Śledzie - owszem (nadal lubię) i pamiętam je leżakujące w drewnianych beczkach -:)Oranżada w proszku i Visolvit to było to !!! Dla mnie Vibovit nie miał takiego kopniaka jak to pierwsze -:)Pamiętacie ich opakowania?http://wspomnienieprl.blogspot.com/2011/07/vibovit-i-visolvit.htmlPamiętam że po szkole w drodze na religię często odwiedzaliśmy paczką taki mały sklepik - coś w rodzaju warzywniaka, gdzie kupowaliśmy owe oranżady w proszku, kiszone ogórki z beczki i taką słodką piankę w różowym kolorze przypominającą wyglądem i w dotyku zmywak do naczyń-:)Chętnie popijaliśmy to wszystko przepyszną oranżadą z butelki zatykaną porcelanką, lub zwyczajnie wodą sodową ze szklanego syfonu.No i tu przypomniał mi się saturator oblepiony osami... Dwa rodzaje soku (różowy i żółty) i szklanka typu musztardówka. Pamiętam jak Pan Sprzedawca zgrabnie mył ją pod fontanną wody wytryskującej z saturatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 W latach PRL smak witamin lub leków zawsze kojarzy mi się z penicyliną domięśniowo. Przychodziła jakaś tam pani do domu , metalowe pudełko , odgłos igieł w nim i szklana strzykawka . Ojciec mnie trzymał za ręce i głowę a mama za nogi, potem pół dnia nie mogłem chodzić (to były lata 60 na 70 oczywiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.