Skocz do zawartości

Sensacja? Policja namierzyła Błyskawicę"!

osyjan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panie czarny bocian to jak wytłumaczć fakt , że milicja w latach osiemdziesiatych nie skonfiskowała nielegalnie posiadanej broni działaczowi solidarności panu Nowakowskiemu ( zakładając oczywiście , że ten pan nie kłamie ). Nie chcieli mieć sukcesu ?

A jako laik w dziedzinie broni palnej mam pytanie jakie szczegóły tej błyskawicy na zdjęciu wskazują na to , że jest to replika a nie oryginalna broń produkcji konspiracyjnej z okresu drugiej wojny światowej ?
Napisano
Kiedyś w Milicji pracowali ludzie którzy o prawdziwej i sprawnej broni mieli jako takie pojęcie m.in dlatego że musieli choćby odbyć służbę wojskową lub coś podobnego(np.ZOMO) gdzie mieli przecież styczność ze sprawną bronią! Dzisiejsi Policmajstrzy" już nie koniecznie :))
Kiedyś media nie chwaliły się takimi sukcesami bo ludzie jeśli mieli jakąś broń to trzymali ją w skrytkach albo głęboko zakopaną i nie przychodziło im do głów aby wieszać ją na ścianach.Prasa też nie była wolna i zamiast pisać o tym że naród ma jakąś broń , hipotetycznie , do walki z reżimem , wolała pisać o sukcesach rządzącej ekipy lub o kolejnym planie pięcioletnim.

Szkoda tylko że po ponad dwudziestu latach wolnej" polski nic się nie zmieniło jeśli chodzi o pasjonatów i kolekcjonerów których władza traktuje jak potencjalnych terrorystów ..........
Napisano
Jak zwykle złapano gangstera albo cyngla . Proszę o obejrzenie paru zdjęć z kraju gdzie nie ma zwariowanej policji o mentalność milicji ." - i proszę pamiętać co tam się niedawno wydarzyło :O!!!!!! I jakoś nikt nie ryczy aby zmienić prawo i zabronić NORMALNYM ludziom dostępu do broni bo może ktoś wpaść na podobny pomysł!!!!!!!
Napisano
Myślę że Breivik wzrastał w takim środowisku gdzie i zabytkowa kolekcjonerska i nowoczesna broń była w posiadaniu jego znajomych i być może rodziny...
Napisano
Te sprzęty wyglądają znajomo. Widziałem chyba tutaj na forum w podobnym tle i podobne zestawy tylko że nie jestem pewien."

zimowa wyprzedaż może...

szkoda ze u nas tak nie jest... z tego co piszą na każdym kroku w wiadomościach to co drugi bandita ma broń więc kto chce to ma... ale lepiej czepiać się kogoś komu na ścianie wisi zaspawane lub zardzewiałe...
  • 1 month later...
Napisano
Co za bzdury. Naprawdę myślicie, że wśród policjantów nie ma poszukiwaczy, czy pasjonatów historii??!! Ilu jeszcze pracuje i pamięta Milicję!? Może 1 %! Większość za czasów Milicji chodziła co najwyżej do szkoły, a ze stanu wojennego pamięta czołgi i SKOT-y, bardziej jako ciekawostkę niż traumę! Jaka mentalność policyjna (?), co za bełkot!
Fakt jest taki, że prawo jest chore i tyle. To nie wina tych co je MUSZĄ egzekwować, a tych co je stanowią, że nie potrafią rozróżnić zbieraczy i „pozytywnie zakręconych” od zwykłych bandziorów, którzy naoglądali się za dużo filmów i chcą robić dziki zachód. Z broni, która dla jednych jest eksponatem też można niezłą krzywdę zrobić.
Ale o co pretensje do zwykłych kryminalnych? Jeśli mieli taką informację musieli ją sprawdzić i zatrzymać broń. Jeśli by tego nie zrobili było by to niedopełnienie obowiązków służbowych, a za to to już do 3 lat kryminału, wyrzucenie z pracy, utrata ewentualnej emerytury itd... Więc nawet jeśli byli przekonani, że to kolekcja, a nawet podziwiali kolekcjonera, to niby co mieli zrobić !!!??? Czy ktoś z Was by ryzykował?
Napisano
Kolego bezylwolow albo nie miałeś do czynienia z policją,albo bronisz policji ponieważ sam nim jesteś.Metody ich działania w wielu przypadkach porównałbym do działań milicji .I nie mam tu na myśli alegrowiczów z ,,zabawkami'' .Jeśli chodzi o ten 1 % to ,,Wejdziesz między wrony ,musisz krakać jak i one ''.Ten 1% w policji to normalni policjanci ,a 99% to milicja .No może przesadziłem.....
Napisano
eee za milicji było łatwiej
strucle i wykopy nie bardzo ich interesowały. w naszej szkolnej izbie pamieci lezały pukawki wykopane i nic... w LOK 'u strzelałem troche to w domu miałem nieraz kilkaset sztuk do kbks'u a były to lata 70/80.
a teraz nauczycielke od historii by zamkli" i zrobili z niej grupę przestepczą (tyle dzieciaków w klasie :D:D )
ale fakt faktem, że rzadko się zdarza zeby policjant zaryzykował i coś ukrył - czyli pomógł podczas przeszukania.
u mnie był bardzo fajny pirotechnik, któremu chciało się"
rozkrecic kazdego mela z kolekcji. a ci z wydziału terroru odrazu chcieli ewakuowac blok i wezwac TV :D :D
a pirotechnik porozkeręcał wsio i pokazał ze puste...
ci W. terroru maja straszne parcie na szkło i to najgorsze ....! widziałem foty jakie sobie zrobili z bronia po zabraniu jej powstancowi (znana sprawa) foty na rambo :D :D :D
Napisano
Tak bofors, przesadziłeś. Rozumiem, że masz nieciekawe przeżycia z policjantami, jednak, nie wierzę, że zatrzymują broń kolekcjonerom bo mają z tego frajdę. Po prostu taka praca i jak już trzeba to trzeba. Mają setki nieoficjalnych informacji o kolekcjonerach, wystarczy wejść na jakiekolwiek z forów tematycznych i masz kilkadziesiąt nr IP komputerów, a po tym to już łatwo ustalisz adres i tak dalej... jak by naprawdę uwzięli" się na kolekcjonerów to nie był by żaden problem. Tylko po co?!
Tak się składa, że mieszkam w zasadzie niedaleko Lubiąża, a w ciepłe soboty trochę ludzi biega tu z wykrawkami. Wystarczy, żeby przejechać polnymi dróżkami (a tych pocysterskich jest wiele) i zatrzymali by trochę ludzi. Ale jakoś tego nie czynią, myślisz, że tego nie wiedzą.
Z tego co piszesz, to albo miałeś przeżycia z milicją", albo tylko słyszałeś plotki. Albo ci z Twojej okolicy, faktycznie nie grzeszą obiektywizmem i logiką myślenia, a w takim przypadku to sorki.
Napisano
Obecnie w moim województwie odbywa się szeroko zakrojona kolenda" biorącas obie za cel kolekcjonerów. Mam niejasne wrażenie że nic nie dzieje się przypadkowo. Być może powstające muzeum II Wojny w Gdańsku pragnie coś niecoś zaoszczędzić na zabytkach...
Napisano
a milicji" SB zabrało mi mocno zniszczony p-38, rakietnicę i kilka sztuk amunicji. I na tym się skończyło :) Jak jeden napalony esbek w czasie rewizji przyniósł tę amunicję z tryumfem na twarzy bo namierzył terrorystę starszy stopniem powiedział daj spokój on (czyli ja) się tym interesuje". I na tym się skończyło. W dzisiejszych czasach strach myśleć jakim byłbym ujętym bandytą".
Napisano
Osyjan, masz absolutna rację, teraz był byś zdobyczą", a jakiś rzecznik prasowy rozdmuchał by to jako wielki sukces w walce z terroryzmem. Ale to nie wynika z gorącej chęci ścigania przez policjantów zbieraczy, a z chorej, kretyńskiej i wszędobylskiej STATYSTYKI. Zatrzymania nielegalnej broni, bez względu co to za broń jest w tej samej tabelce. Tym samym, jak zostaje zatrzymany koleś ze kawałkiem zardzewiałego Mausera, jest to taki samy wynik jak zatrzymanie radykalisty islamskiego obwiązanego pękiem dynamitu i ze Stringerem w dłoni. Głupie, ale prawdziwe.
Fakt, są też i nawiedzeni policjanci, którzy w pogoni za wynikami zamkną nawet własną babkę, ale to nie jest regułą! Jeszcze raz powtarzam, winny jest idiotyczny system, a poszczególni ludzie rzadziej.
A stare przysłowie mówi, gdzie zaczyna się mundur kończy się logika..." W tym przypadku się sprawdza.
Atak a pro po, wielu policjantów też biega z wykrywkami :-)
Napisano
Kolego cóż za metamorwofoza ... .Porównanie do milicji i dyskusja merytoryczna,fakt,mój błąd .Używając nazwy milicja"miałem na myśli coś co jest niedorzeczne z dzisiejszym stanem bytu.... Mówiąc krótko czasem człowiek chcąc wyrazić swoje zdanie kieruje się emocjami,w tym przypadku negatywnymi. I zaznaczam ,nie miałem do czynienia z policją za posiadanie rzeczy nie zgodnych z prawem.Doświadczenia z spotkań z panami jednak mam . Zostałem bezpodstawnie oskarżony o kupno kradzionej rzeczy , ale to długa historia...
Napisano
Nie, nie metamorfoza. Staram się tylko wyjaśnić (choć być może nieudolnie), że policja jako instytucja to jedno, a policjanci, jako zwykli ludzie to drugie. Nie bronie instytucji, a tych którzy tam pracują. A że system chory to już inna sprawa... i czasem zmusza do idiotycznych działań, ale to chyba zaczyna wymykać się z tematu tego forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie