perek1892 Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Napisano 12 Styczeń 2013 Wymiary 45 cm. Podobno używany do polowań. Prosiłbym o okreslenie kiedy został stworzony/wyprodukowany.
perek1892 Napisano 15 Styczeń 2013 Autor Napisano 15 Styczeń 2013 Moge wykonać zdjęcia danej części tylko musze wiedzieć której dokładnie. Poza długoscią potrafie powiedzieć tylko że w opinii zaprzyjaźnionego chemika jest to żelazo z domieszką jakiegoś innego metalu którego nie potrafi określić a oko". Znalezione zostało w okolicy małej rzeczki.
ZUBIKED Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 To coś na zdjęciach jest skręcone . Robota dobrego kowala albo późnijsza mechanika. Wydaje mi sie że to wyklucza rzymskie pochodzenieZresztą zdjęcia są tak słabe i źle opisane ze tylko kontekst znaleziska mogłby pomóc a tu ani be ani me
galeonik Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 Pilum - raczej nie stawiałbym na dziryt(złamany /skorodowany w tylnej części).Skręcanie w osi pasuje mi do zdobnictwa XVII wschodniego pochodzenia. Dziryt występował często jako uzupełnienie innej broni- np w trzonie buzdygana. Z Turcji i Persji pochodzą przykłady dzirytów całkowicie stalowych.
Goldbaum Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 Zabieg skręcania wokół osi nosi nazwę tordowania.Tak naprawdę jest bardzo prosty i wymaga tylko pewnej wprawy.Tu na nożyku sierpikowatym.http://www.forum.korzenie.gimnazjum.com.pl/viewtopic.php?f=10&t=69A tak przy okazji to wczesnośredniowieczne groty strzał z tordowaną szyjką uważane są za przeznaczone do zatruwania...
remington Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 Napisz dokładniej jakiej formy są groty. Jeden w miarę widać, spłaszczony, lancetowaty. A drugi? Jaki prekrój?
ZUBIKED Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 Bardzo Fajna stronka.Wyglada na to że wiesz coś w temacie kolego Goldbaum, powiedz zatem jakie znaczenie miało by zastosowanie zabiegu tordowania w przypadku ego" pilum.
kopijnik2 Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 zwiększenie wytrzymałości na zginanie...czyli zwiększenie sprężystości
perek1892 Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Napisano 12 Styczeń 2013 Wymiary 45 cm. Podobno używany do polowań. Prosiłbym o okreslenie kiedy został stworzony/wyprodukowany.
steell Napisano 12 Styczeń 2013 Napisano 12 Styczeń 2013 Dla mnie wygląda jak resztka ogrodzenia, mogę sie jednak mylić
Goldbaum Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 Nie bardzo...Jeśli nawet skręcenie wokół osi powodowało wzmocnienie" pręta (w co wątpię) to akurat w pilum chodziło o coś zupełnie innego. Bronią tą rzucano w linię przeciwników osłaniających się tarczami, najczęściej dużymi. Zahartowany grot przebijał tarczę, niehartowana długa szyjka często wyginała się pod ciężarem drzewca. Spróbujmy zatem zasłonić się tarczą z której wystaje 2-metrowy drąg. A jak tu wyciągnąć i np. ponownie toto użyć skoro się powyginało. Ideałem był przeciwnik tworzący linię osłoniętą zwartym murem tarcz, gdzie swoją tarczę częściowo nakładało się na tarcze sąsiadów.Nie twierdzę, że to broń rzymska, raczej naśladownictwo.Tordowanie prawie na pewno ozdobne.Zresztą jeśli nic tam w pobliżu nie było to faktycznie nadal mamy nie pilum tylko coś podobnego do pilum.http://pl.wikipedia.org/wiki/Pilum
Goldbaum Napisano 14 Styczeń 2013 Napisano 14 Styczeń 2013 Moim zdaniem grot jest wystarczająco pilumowaty...
Pytanie
perek1892
Wymiary 45 cm. Podobno używany do polowań. Prosiłbym o okreslenie kiedy został stworzony/wyprodukowany.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.