Czlowieksniegu Posted January 8, 2013 Author Share Posted January 8, 2013 http://wyborcza.pl/duzy_kadr/56,97904,13160155,Francuzi_w_drodze_na_Moskwe.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunczyk Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Tylu ich było, że chyba się zmieścili do autka, które przepychali ;) Malowniczości rekonstrukcji napoleońskiej odmówic się nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
osyjan Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Z pewną dozą nieśmiałości pozwolę sobie stwierdzić, że ci co pchają auto maja na sobie rosyjskie mundury :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunczyk Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 ale z epoki napoleońskiej? Bo ja nie napisałem, że auto pchają Francuzi, nieprawdaż? Link to comment Share on other sites More sharing options...
osyjan Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Tytuł brzmi Francuzi w drodze na Moskwę a Ty napisałeś, że wszyscy do auta się nie zmieścili więc tak mi się skojarzyło, przepraszam, Mundury jak najbardziej epokowe :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ColdDemons Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 W drodze na Moskwę w śniegu? To raczej odwrót! :)Mamy rok 2013, 200 lat temu niedobitki Wielkiej Armii przechodziły przez nasz kraj. W tym roku szykuje się sporo imprez rekonstrukcyjnych związanych z 1813 rokiem, zwłaszcza na Śląsku i w Saksonii. No i okrągła rocznica bitwy pod Lipskiem, kilka tysięcy rekonstruktorów. Ja jadę w mundurze wschodniopruskiego landwerzysty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunczyk Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 Dzisiaj w radio usłyszałem ciekawą informację (o dziwo!). Podczas odwrotu wojsk Napoleona z Rosji, w Żarnowcu, który w owym czasie był miastem, dokonał żywota ambasador amerykański przy cesarzu, który brał udział w wyprawie, od chorób i z wyczerpania. Może trochę offtop, ale jednak na temat ;) Hmmm... nigdy nie widziałem na żywo zmagań z tej epoki. ColdDemons napisz na forum o tych imprezach, przynajmniej w Polsce, chętnie stanąłbym wśród widowni, czego od lat nie czyniłem ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ColdDemons Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 Hehe to tak jak ja nigdy nie byłem narekonstrukcji IIWŚ. :)Na pewno znasz portal Do Broni, tam masz kalendarium imprez, takrze tych epoki napoleońskiej. Bitew/potyczek mprez jest całkiem sporo (lepszych, gorszych), w zasadzie przez cały rok, od północy do południa Polski. A tu masz reportaż z jednej z większych bitew zagranicznych http://www.youtube.com/watch?v=LvAfVfK257s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.